zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Wall Street sluit hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag hoger gesloten, nadat de dollar verder verzwakte ten opzichte van de euro en andere belangrijke valuta. 
De toonaangevende Standard & Poor's 500 index sloot bijna 0,1 procent hoger, terwijl de Dow Jones-index 0,5 procent steeg en de Nasdaq 0,1 procent in de min eindigde .
"Als de aandelenmarkten een zwakke dollar appreciëren, dan is er een gerede kans dat de beleidsmakers in Washington ook van een zwakkere dollar houden", zei macrostrateeg Alan Ruskin van Deutsche Bank. De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin zei woensdag op het World Economic Forum in Davos al dat een zwakkere dollar "goed voor ons is omdat het handel en kansen simuleert".
"Het enige land waar vergelding er in zekere mate doet en wat VS-aandelen zou kunnen aantasten is China", zei Ruskin over hogere importbelasting voor producten uit landen als China en Zuid-Korea. "Tot nu toe heeft China nauwelijks gereageerd op de handelsacties van de VS, maar in het algemeen hanteert het land een beleid van proportionele vergelding", a;dus Ruskin.
Moody's meldde donderdag weinig steun voor de Amerikaanse economie te verwachten van de belastingverlagingen van de regering Trump. 
"Wij verwachten een betekenisvolle stimulans voor investeringen in het bedrijfsleven, omdat niet-financiële bedrijven zullen waarschijnlijk prioriteit geven aan aandeleninkoop, acquisities en afbetaling van schulden", zei analist Rebecca Karnovitz van de kredietbeoordelaar. "De meeste belastingverlagingen voor individuen zullen naar grootverdieners gaan, die dat waarschijnlijk niet zullen vertalen in hogere consumptie", voegde zij toe.
Moody's denkt dat de nieuwe belastingplannen de belastinginkomsten van de federale regering de komende tien jaar significant zullen reduceren met een gemiddelde omvang van 1 procent van het bruto nationaal product.
Op macro-economisch gebied bleek dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten in de week eindigend op 20 januari is gestegen, na een stevige daling een week eerder. De wekelijkse eerste uitkeringsaanvragen namen met 17.000 toe tot 233.000. Er was door economen gerekend op 237.000. Een week eerder kwam het totaal aantal eerste steunaanvragen nog uit op 216.000, tegenover een voorlopige raming van 220.000 stuks. 
De index van Amerikaanse leidende economische indicatoren is in december gestegen, bleek donderdag uit cijfers van de Conference Board. De snelle groei in december is volgens de Conference Board een signaal dat de sterke economische groei ook in de eerste helft van 2018 zal doorzetten. De index steeg in december met 0,6 procent op maandbasis, na een stijging van 0,5 procent in november. In oktober was er nog een toename van 1,3 procent.
De verkopen van nieuwe eengezinswoningen in de VS zijn in december gedaald, meldde het Amerikaanse ministerie van Handel. Het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen daalde vorige maand met 9,3 procent tot 625.000 stuks. Het cijfer voor november werd opwaarts herzien naar 689.000, van het eerder gemelde aantal van 733.000 verkochte nieuwbouwhuizen. Analisten hadden voor december een aantal van 680.000 verkochte nieuwe woningen verwacht. Op jaarbasis was er in december echter sprake van een groei van 14,1 procent.
De opmars van de olieprijs in de afgelopen dagen stokte donderdag. De maart-future voor een vat ruwe olie sloot 0,15 procent ofwel 0,10 dollar lager op 65,51 dollar op de New York Mercantile Exchange. 
De euro/dollar noteerde op 1,2409. Het muntpaar steeg woensdag al sterk, toen de Amerikaanse minister financiën Steven Mnuchin de voordelen van een zwakkere dollar voor de Amerikaanse economie benoemde. Mnuchin zei donderdag dat de de dollar "niet mijn zorg is" en merkte daarbij op dat de regering "op de lange termijn fundamenteel gelooft in de kracht van de dollar."
Bij sluiting van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar op 1,2427 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er nog een stand van 1,2400 op de borden. 
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10