zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Wederom groen slot in de maak op Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street lijkt zich niet van de wijs te laten brengen door de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve en is op weg naar opnieuw een hoger slot.
De Dow Jones index handelde een half uur voor het sluiten van de markt 0,3 procent hoger. De breder samengestelde S&P 500 index steeg zelfs 0,6 procent, terwijl de Nasdaq na dinsdag al de 7.000 punten te hebben doorbroken nog eens 0,8 procent wint.
De notulen van de Fed lieten zien dat er met enige voorzichtigheid wordt gekeken naar de belastingverlagingen van president Donald Trump. Mogelijk betekent dit volgens de Fed dat de rente op korte termijn wat harder omhoog moet. Daarentegen zijn er bij sommige centraal bankiers ook zorgen dat de inflatie langere tijd lager zal blijven dan waarop de Fed mikt.
Al met al is de Fed evenwel optimistisch gestemd over de Amerikaanse banenmarkt en de economie in algemene zin. Voor dit jaar lijken er drie nieuwe renteverhogingen in het vat te zitten, nadat de Fed in 2017 ook al drie keer te trekker overhaalde en de rente inmiddels 1,25 tot 1,50 procent bedraagt.
Ook economen van ING denken dat de Fed de rente dit jaar driemaal zal verhogen. De goede economische vooruitzichten werden volgens ING vandaag bevestigd door het oplopende optimisme onder inkoopmanagers. 
Dinsdag meldde Markit al een stijging van de inkoopmanagersindex voor de industrie, vandaag deed ISM hetzelfde. De inkoopmanagersindex steeg van 58,2 in november naar 59,7 in december. Economen hadden gerekend op een stand van 58,0 voor december.
Daarnaast stegen de bouwuitgaven in november zowel op maand- als op jaarbasis.
Bij ING wordt gerekend op een groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product in 2018 van tenminste drie procent. "Gegeven het sterke groeiverhaal en de waarschijnlijkheid dat de inflatie geleidelijk zal blijven stijgen, houden wij vast aan drie renteverhogingen door de Federal Reserve in 2018", aldus de economen.
De euro/dollar werd woensdagavond verhandeld op 1,2022. Dinsdagavond was dit 1,2062.
Olie steeg flink in prijs, en met een 2,1 procent hogere slotstand van 61,63 dollar, werd het hoogste niveau in drie jaar tijd bereikt.
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10