zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Europese beurzen blijven dichtbij huis

(ABM FN-Dow Jones) De Europese aandelenbeurzen zijn maandag verdeeld gesloten, na verliezen bij bank- en telecomaandelen en een huivering die door de oliemarkt trok door wat lijkt op een interne machtsstrijd in Saoedi-Arabië.
De breed samengestelde STOXX Europe 600 index won 0,1 procent tot 396,59 punten, de Duitse DAX zette een verlies neer van 0,1 procent op 13.468,79 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,2 procent op 5.507,25 punten. De Britse FTSE 100 eindigde onveranderd op 7.562,28 punten en een nieuw record.
De DAX sloot vrijdag nog op een absoluut record. De EuroStoxx 600 bereikte vorige week woensdag het hoogste niveau in meer dan twee jaar tijd. De Spaanse index IBEX daalde maandag 0,4 procent. 
"De Europese aandelenmarkten waren de afgelopen tijd sterk en het lijkt erop dat de stieren vandaag een adempauze namen", aldus analist David Madden van CMC Markets.
Beleggers kregen berichten voorgeschoteld dat bewindslieden en leden van de koninklijke familie in Saoedi-Arabië het afgelopen weekend zijn gearresteerd in de strijd tegen corruptie. De arrestatie van zulke prominente figuren, onder wie miljardair prins al-Waleed bin Talal, lijkt een dramatische escalatie van pogingen van prins Mohammed bin Salman om zijn machtspositie in het Arabische koninkrijk te verstevigen en ingrijpende veranderingen te versnellen. Prins Salman werd recent als kroonprins aangewezen.
 "De olieprijs is gestegen nu de macht in Saoedi-Arabië aan het verschuiven is naar kroonprins Mohammed bin Salman. Hij is voorstander van de productiebeperking door OPEC-landen en handelaren vrezen dat de gecoördineerde productiebevriezing mogelijk zal worden verlengd", aldus Madden.
Olie noteerde fors hoger. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 2,6 procent tot 57,08 dollar, terwijl een januari-future Brent 2,8 procent hoger bewoog op 63,82 dollar.
De bankensector stond onder druk, vooral het Franse Société Générale. De Amerikaanse autoriteiten, waaronder de FBI, onderzoeken drie Europese banken voor hun rol in de verkoop van ongeveer 2 miljard dollar aan schuld voor Mozambique, schreef The Wall Street Journal.
De euro noteerde 0,2 procent lager ten opzichte van de dollar, op 1,1592 dollar. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1616 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1605 op de borden.
De Turkse centrale bank heeft maandag stappen gezet om de prijs en stabiliteit van de Turkse lira te ondersteunen, na een recente daling van de munt ten opzichte van de dollar. De centrale bank haalt 5 miljard lira aan liquiditeit uit de markt en verschaft 1,4 miljard aan liquiditeit aan banken.
Op economisch gebied bleek dat de dienstensector van de eurozone in oktober in een lager tempo groeide. Een inkoopmanagersindex daalde van 55,8 in september naar 55,0 in oktober. In Duitsland, Spanje en Italië vertraagde de groei, terwijl deze in Frankrijk juist aantrok.
De Duitse fabrieksorders bleken in september onverwacht te zijn gestegen met 1,0 procent, terwijl werd gerekend op een daling van 1,3 procent.
De producentenprijzen in de eurozone stegen in september op jaarbasis met 2,9 procent, tegen 2,5 procent groei een maand eerder. De inflatie komt er aan, zei senior financial economist Tom Simonts van KBC daarop.
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10