(ABM FN-Dow Jones) Beleggers zullen zich komende week voornamelijk richten op het naderende weekend, wanneer Italië een referendum houdt over de macht van de Senaat. Op hetzelfde moment organiseert Oostenrijk presidentsverkiezingen.
De Italiaanse premier Matteo Renzi wil met het referendum de macht van de Senaat inperken en zo de politieke besluitvorming stroomlijnen en ruimte maken voor hervormingen. "De senaat heeft nu evenveel bevoegdheden als het Lagerhuis waar het gaat om het aannemen van wetten en het houden van een vertrouwensstemming. Die gelijkwaardigheid is een belangrijke reden waarom Italië sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog 61 verschillende kabinetten heeft gehad die gemiddeld slechts elf maanden regeerden", aldus hoofdeconoom Maarten Leen van ING.
Renzi liet eerder al weten zijn eigen toekomst aan de uitslag te verbinden, iets wat beleggers ongerust maakt aangezien een nee-stem kan leiden tot nieuwe verkiezingen en daarmee mogelijk een overwinning van de populistische anti-euro beweging van Beppe Grillo. "Dit zou na een euroreferendum zelfs tot een uittreden van Italië uit de euro kunnen leiden", stelde Leen van ING.
"In Italië staat het nee-kamp [tegen de constitutionele hervorming] op voorsprong, waardoor het risico toeneemt dat premier Renzi na de uitslag van het referendum op 4 december ontslag neemt. Op dezelfde dag kan in Oostenrijk de extreem-rechtse Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) de presidentsverkiezingen winnen, waardoor voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog extreem-rechts in Oostenrijk weer aan de macht komt", aldus economen van ETF Securities.
"Normaal gesproken verdwijnt in de laatste maand van het jaar de liquiditeit uit de markt. Met deze volle agenda kan het nog interessant worden op de markten naar het einde van het jaar toe", aldus beleggingsstrategen van BNY Mellon.
In aanloop naar de stemrondes krijgen beleggers op maandag het Italiaanse consumenten- en ondernemersvertrouwen te verwerken. Dinsdag wachten een flink aantal cijfers, waaronder de Japanse detailhandelsverkopen, de Franse economische groei, de ontwikkelingen in de Nederlandse uitzendbranche, de Duitse inflatie en de nieuwste Amerikaanse groeiramingen.
Woensdag zullen alle ogen gericht zijn op Wenen, waar oliekartel OPEC vergadert over de individuele bijdragen aan een productieverlaging.
Menig hoogwaardigheidsbekleder van één van de deelnemende landen liet zich de afgelopen periode hoopvol uit.
Analist Hans van Cleef van ABN AMRO noemde eerder al voor de camera van ABM Financial News dat de kans op een deal om de olieproductie te verlagen slechts 50 procent is. En gezien de volatiliteit in de olieprijs de afgelopen tijd, lijkt ook de markt verre van zeker dat het tot een verlaging komt.
"Maar als er al een deal komt, is het de vraag of het afdoende is om het overaanbod in de markt te beperken". Een reactie op de olieprijs zal volgens Van Cleef dan ook vermoedelijk slechts kortstondig zijn.
Bovendien passeren nog de Nederlandse producentenprijzen, de Franse inflatie, de Duitse werkloosheid en de nieuwste inflatieramingen uit de eurozone. In de Verenigde Staten staat het ADP banenrapport geagendeerd, wat als voorloper dient voor het officiële cijfer op vrijdag.
De mondiale inkoopmanagersindexen over de bedrijvigheid in de industrie staan donderdag op de agenda, evenals cijfers over de werkloosheid in de eurozone en de Italiaanse economische groei. Vrijdag richten beleggers zich zoals eerder gemeld op het officiële Amerikaanse banenrapport, evenals de meest recente werkloosheidscijfers.