Wall Street stevent dinsdag af op een lagere opening in afwachting van nieuwe bedrijfscijfers. Futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index noteerden rond de klok van één uur tot 0,5 procent lager.
De Amerikaanse beurzen kregen maandag weinig impulsen en grote bewegingen bleven dan ook uit. Analisten van KBC schreven dit toe aan de Amerikaanse herdenkingsdag Columbus Day, waardoor handelaren het rustig aan deden.
Vandaag bleek uit cijfers van de National Federation of Independent Business dat het vertrouwen onder Amerikaanse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in september fractioneel is gestegen. De vertrouwensindex steeg op maandbasis van 95,9 naar 96,1 punten, "ruim" onder het gemiddelde van 98 over de afgelopen 42 jaar.
Hoofdeconoom Bill Dunkelberg van NFIB noemde het vooral opvallend dat een toenemend aantal ondernemers moeite heeft om goed personeel te vinden. Dunkelberg verwacht dat dit tot hogere lonen zal leiden. Loondruk is juist datgene wat de Federal Reserve momenteel nog mist. Voldoende loondruk betekent dat de arbeidsmarkt op koers ligt en dat de inflatie in de toekomst zal stijgen.
In China daalde verder de export in september met 1,1 procent op jaarbasis, terwijl de import een krimp van maar liefst 17,7 procent liet optekenen. Marktanalisten op zakenzender CNBC wezen erop dat de scherpe daling van de import slecht nieuws is voor opkomende- en grondstoffenmarkten, die erg op China gericht zijn. Ook daalde het vertrouwen in de Duitse economie, mede vanwege het schandaal rondom Volkswagen. Angst voor een nieuwe recessies in Duitsland is volgens onderzoeksinstituut ZEW evenwel niet nodig.
Vanmiddag trappen Johnson & Johnson en JPMorgan de handelsdag af en nabeurs volgt nog Intel. Verder is de agenda voor vandaag leeg.
De euro/dollar noteerde op 1,1380. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1363.
Olie leverde in. Een november-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,3 procent naar 46,94 dollar en een vat Brent maakte een pas op de plaats op 49,85 dollar. Volgens het Internationaal Energie Agentschap zal het groeitempo van de mondiale vraag naar olie in 2016 afnemen. De groei zal dalen van 1,8 miljoen vaten per dag in 2015 naar 1,2 miljoen vaten in 2016 en daarmee dichter komen te liggen bij de lange termijn ontwikkeling, aldus het agentschap dinsdag in het oktoberrapport.