De Amsterdamse beurs heeft dankzij Wall Street de verliezen weten te beperken. De AEX verloor 0,4 procent op 438,25 punten, nadat de hoofdgraadmeter tijdens het middaguur nog 1,4 procent in het rood noteerde.
"Een kalme dag waarbij in afwachting van het cijferseizoen de verkoopdruk even om de hoek kwam kijken," aldus handelaar Tycho Schaaf van Lynx. De beurzen bleven volgens de handelaar in het rood hangen door met name tegenvallende cijfers uit China vanochtend. Daar daalde de export in september verder met 1,1 procent op jaarbasis, terwijl de import een krimp van maar liefst 17,7 procent liet optekenen.
Ook stemden de cijfers uit Duitsland volgens beleggingsadviseur Maurice Mureau van Merit Capital "niet vrolijk". Vanochtend bleek uit cijfers van ZEW dat het vertrouwen in de Duitse economie opnieuw verder was gedaald. Dit was vooral het gevolg van het schandaal rondom Volkswagen en de zwakke groei in de opkomende landen. Aangezien de binnenlandse economie evenwel er nog altijd goed bijligt en de eurozone herstelt, verwacht ZEW niet dat Duitsland terug in recessie glijdt.
In de middaghandel liepen de beurzen evenwel een deel van de verliezen weer in. Dat herstel werd volgens Schaaf gedragen door een positiever sentiment in Amerika. De handelaar van Lynx zag de futures voorbeurs nog in het rood staan, terwijl Wall Street na opening van de handel de weg omhoog inzette en zelfs in het groen terecht kwam.
De euro/dollar noteerde op 1,1384 en olie werd duurder. Een november-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,2 procent naar 47,68 dollar en een vat Brent maakte een pas op de plaats op 49,86 dollar. Volgens het Internationaal Energie Agentschap zal het groeitempo van de mondiale vraag naar olie in 2016 afnemen. De groei zal dalen van 1,8 miljoen vaten per dag in 2015 naar 1,2 miljoen vaten in 2016 en daarmee dichter komen te liggen bij de lange termijn ontwikkeling, aldus het agentschap dinsdag in het oktoberrapport.