De Amerikaanse beurzen stevenen maandag na een grimmige handelsdag af op een fors verlies. Ook de Europese markten leverden eerder op de dag al flink in.
De S&P 500 index kelderde 4,1 procent naar 1.889,92 punten, de Dow Jones index verloor 3,8 procent op 15.839,28 punten en de Nasdaq noteerde 4,0 procent lager op 4.517,24 punten. Ook de vier voorgaande handelsdagen sloot Wall Street al in het rood.
"De paniek is compleet op de financiële markten nadat de Chinese aandelenbeurzen vanochtend met 10 procent daalden", aldus marktanalist Emile Cardon van Rabobank.
Econoom Nick Kounis van ABN AMRO verwacht dat de Chinese autoriteiten klaar staan om meer maatregelen te treffen om de economie weer in de juiste richting te sturen. Kounis rekent op korte termijn op een verlaging van de beleidsrente en de reservevereisten voor de banken. Vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB verwacht dat dit mogelijk nog voor opening van de Chinese beurs morgen zal gebeuren.
Het waren volgens beleggingsstrateeg Ineke Valk van Theodoor Gilissen Bankiers evenwel ook de druk op de grondstofprijzen, de naderende verkiezingen in Griekenland en de daarmee samenhangende verhoogde onzekerheid in de eurozone en de valutaoorlog die in meerdere opkomende landen van start is gegaan, die de aandelenmarkten een slechte dienst bewezen.
De euro won flink aan kracht ten opzichte van de dollar, wat marktanalisten van Rabobank verklaarden door te wijzen op de aanhoudende onrust in China en de afgenomen kans dat de Federal Reserve al in september de rente verhoogt. Het muntpaar steeg maandag 1,9 procent op 1,1597.
De olieprijs kreeg opnieuw harde klappen. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate daalde 6,2 procent naar 37,95 dollar en een vat Brent werd 6,8 procent goedkoper op 42,35 dollar. De olie-gerelateerde waarden Chevron en Exxon Mobil in de Dow Jones behoorden met verliezen van ruim vier procent tot de grootste dalers.
Beleggers kregen maandag ook positief nieuws te verwerken met de Chicago Fed index. De index voor de ontwikkeling van de nationale economie steeg van 0,07 procent negatief in juni naar 0,34 positief in juli. Het driemaandelijkse gemiddelde steeg van 0,08 negatief in juni naar 0,00 afgelopen maand.
Op dinsdag staat het consumentenvertrouwen in augustus op de rol. Woensdag volgen cijfers over de Amerikaanse duurzame goederen en op donderdag staan de Amerikaanse groeiramingen over het tweede kwartaal op de agenda. Cijfers over de ontwikkeling van de inflatie in Amerika vormen deze week het slotstuk.
Verder staat voor donderdag tot en met zaterdag de jaarlijkse bijeenkomst van de Fed in het Amerikaanse Jackson Hole op de agenda, waar volgens ABN AMRO "altijd interessante inzichten op monetair gebied gedeeld worden".