De Amerikaanse beurzen werken maandag toe naar flink hogere slotstanden, ondanks een vrijwel lege beursagenda.
De S&P 500 index noteerde 1,3 procent hoger op 2.103,64 punten. De Dow Jones index steeg 1,4 procent naar 17.610,16 punten en de Nasdaq dikte 1,2 procent aan en steeg daarmee naar 5.105,47 punten.
Beleggers moesten het vandaag stellen met een vrijwel lege beursagenda. Dit geldt evenwel niet voor het restant van de week. Op dinsdag staan de groothandelsvoorraden op de rol, op woensdag gevolgd door de wekelijkse olievoorraden en het Federal Budget. Donderdag komen de Amerikaanse detailhandelsverkopen en bedrijfsvoorraden naar buiten, terwijl op vrijdag de producentenprijzen, de industriële productie en het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan nog openbaar worden gemaakt.
Dit weekend kwamen uit China volgens economen van Nomura "zwakke" cijfers naar buiten. In juli daalde de export met 8,9 procent op jaarbasis, terwijl de import afnam met 8,6 procent. De inflatie kwam in juli uit op 1,6 procent op jaarbasis, terwijl de producentenprijzen in juli met 5,4 procent daalden.
Nomura voorziet dat de cijfers wijzen op grotere neerwaartse risico's voor de Chinese economie. De Shanghai Composite was niettemin uitblinker onder de Aziatische beurzen met een stijging van bijna vijf procent. Volgens marktanalisten op zakenzender CNBC anticipeerden beleggers op extra stimuleringsmaatregelen door de Chinese autoriteiten.
De euro/dollar werd 0,5 procent hoger op 1,1019 verhandeld. Olie werd duurder, na fikse afstraffingen in de voorgaande weken. Een september-future op een vat West Texas Intermediate steeg 2,4 procent naar 44,91 dollar en een vat Brent werd zelfs 3,6 procent duurder op 51,02 dollar.
Goud noteerde 0,8 procent in het groen. Analisten van UBS voorzien evenwel een verdere daling van de goudprijs in aanloop naar een mogelijke eerste renteverhoging van de Federal Reserve in september. UBS verwacht dat de goudprijs binnen een maand rond de 1.050 dollar zal staan. Over drie maanden zal de goudprijs volgens UBS evenwel weer op 1.125 dollar liggen. Verdere afzwakking van goud kan volgens analisten van de Zwitserse bank de markt overtuigen om juist weer goud te gaan kopen.
Volgens vicevoorzitter Stanley Fischer van de Federal Reserve is vooral de inflatieontwikkeling op dit moment de zorg van de Federal Reserve en niet de arbeidsmarkt. De centraal bankier zei in gesprek met Bloomberg TV dat de lage inflatie in Amerika slechts tijdelijk van aard is en weer zal stijgen als de effecten van de prijsval van olie en grondstoffen zijn uitgewerkt. Daarnaast kan in de ogen van Fischer het lage inflatieniveau niet stand houden, omdat de Amerikaanse economie dichtbij maximale werkgelegenheid zit.
De verwachting van veel beleggers en analisten is dat de Fed bij een van de komende rentevergaderingen dit jaar de rente zal verhogen. Marktvorsers verwachten dat dit of in september en anders in december gebeurt.