Het Damrak heeft vanochtend in impulsloze handel weinig beweging laten zien. Beleggers zijn in afwachting van het rentebesluit van de Fed en een golf aan Amerikaanse macrocijfers. Op fondsenniveau zet Philips het goed ontvangen cijferseizoen voort.
Aan het einde van de ochtendhandel noteert de AEX onveranderd op 356,65 punten. Andere Europese beurzen als Parijs (-0,1%) en Frankfurt (-0,1%) laten ook haast geen beweging zien. In de valutahandel is de euro/dollar gedaald van 1,347 naar 1,345.
Dit jaar heeft de AEX meer dan 4 procent gewonnen. Ten opzichte van de bodem halverwege november, toen zorgen over de Amerikaanse fiscal cliff hun hoogtepunt bereikten, staat de index meer dan 11 procent in het groen. Beleggers zijn sindsdien een stuk minder bezorgd geworden over de eurozone crisis en juist positiever geworden over de mondiale economie.
Vermogensbeheerder Ed Manie van Ortelius Wealth Management zegt dat beleggers de koerswinsten van de afgelopen tijd bevestigd willen zien in economisch nieuws.
“We hebben deze week nog een vracht aan [macro]cijfers te gaan,” aldus Manie, die toevoegt dat Europese beurzen als het Damrak achterlopen op de winsten voor Wall Street.
Op vrijdag zal volgens economen gepolst door persbureau Bloomberg blijken dat de banengroei 160.000 bedroeg in januari. Dat is niet veel meer dan de gemiddelde maandelijkse groei van 153.000 in 2012, een tempo waarbij de werkloosheid traag daalt, wat de Fed niet tevreden zal stellen.
De Fed zal daarom morgen bij het rentebesluit waarschijnlijk de maandelijkse obligatieaankopen van 85 miljard dollar doorzetten en wederom beloven de rente uitzonderlijk laag te houden totdat de werkloosheid naar 6,5 procent is gedaald. De centrale bank heeft aangegeven eerst een duurzame acceleratie van de economische groei ende arbeidsmarkt te willen zien alvorens tot verkrapping over te gaan.
Uit de voorlopige Amerikaanse nationale rekeningen op woensdag zal volgens de consensusverwachting van Bloomberg blijken dat de economische groei terugzakte van 3,1 procent in het derde kwartaal naar 1,0 procent in het vierde kwartaal vanwege de Amerikaanse begrotingsperikelen. Europese inkoopmanagersindexen moeten op vrijdag bevestigen dat de recessie in Italië en Spanje wat afzwakte in januari.