zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Armoede Nederland loopt fors op door crisis

De armoede in Nederland is in 2011 fors gestegen en zal dit en volgend jaar verder toenemen vanwege de economische crisis. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal en Cultureel Planbureau. 

Het CBS hanteert een armoededefinitie voor huishoudens, terwijl het SCP een afwijkende definitie hanteert voor individuele personen.

Volgens het SCP voldeden in 2011 1.126.000 Nederlanders – 7,1 procent van de bevolking – niet aan het zogenoemde niet-veel-maar-toereikend criterium. Dat is een normbedrag dat is gebaseerd op minimaal vereiste uitgaven voor voedsel, kleding, wonen en sociale participatie. In 2010 voldeden 6,1 procent van de Nederlanders niet aan deze norm. 

Daarnaast kwamen vorig jaar 604.000 huishoudens, ofwel 8,7 procent van het totaal, onder de lage-inkomensgrens uit. In 2010 zat 7,4 procent van de huishoudens onder de grens van het CBS.

Volgens de SCP-definitie is er met name sprake van armoede onder uitkeringsgerechtigden en zelfstandigen. Volgens de CBS-definitie zat in 2011 68 procent van de huishoudens die een bijstandsuitkering kregen onder de lage-inkomensgrens. Daarnaast leefde vorig jaar een kwart van de niet-westerse huishoudens volgens deze definitie in armoede.

Het CBS meldt dat de armoede in Nederland vooral sinds de recessie van 2011 is beginnen op te lopen en niet zozeer in het kielzog van de recessie van 2008 en 2009. In 2012 zal waarschijnlijk 9,2 procent van de huishoudens onder de lage-inkomensgrens van het CBS uit te komen. In 2013 moet dit stijgen naar 9,4 procent. De armoede volgens de SCP-definitie zal waarschijnlijk stijgen naar 7,5 procent dit jaar en 7,6 procent volgend jaar. 

Het CBS merkt op dat de voorspellingen sterk afhankelijk zijn van de ontwikkeling van de werkloosheid. In september voorspelde het Centraal Planbureau dat de werkloosheid zal stijgen van 5,3 procent in 2011 naar 7,0 procent in 2013.

 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10