Het Damrak nadert vandaag in impulsloze handel het jaarrecord. Beleggers houden de boot af voorafgaand aan Amerikaanse macrocijfers die in de middag naar buiten komen.
De AEX stijgt 0,3 procent naar 338,94 punten nadat de index licht onder het slot van donderdag opende. Het jaarrecord van de AEX staat op intraday basis op 340,22, dat op 7 september werd aangetikt. Het hoogste slot van 2012, 338,28 punten, dateert van 14 september.
“We zijn bezig met de aanval op de 340,” aldus André van Eerden van Aberfeld Vermogensbeheer.
Van Eerden noemt de onderliggend trend van de markt goed waarbij ontwikkelingen rond de fiscal cliff de komende tijd het sentiment zullen blijven bepalen.
Deze week waren uitspraken van Amerikaanse politici over de fiscal cliff sterk bepalend voor de richting van de markt. Gisteren temperde de Republikeinse leider John Boehner de verwachtingen over een akkoord om de 600 miljard dollar aan bezuinigingen in 2013 te beperken, waardoor Amsterdam zwak opende. Beleggers lijken desalniettemin er van uit te gaan dat er een compromis komt waarbij de economie min of meer wordt ontzien.
Andere Europese beurzen als Frankfurt (+0,4%) en Parijs (+0,2%) kruipen ook hoger, terwijl Milaan (-0,1%) en Madrid (-0,5%) in het rood staan. In de valutahandel weet de euro/dollar stand te houden boven de 1,30. Rond de klok van half een stond het valutapaar op 1,301.
Om 14:30 maakt de overheid de consumentenbestedingen- en inkomens bekend. Naar verwachting viel met name de groei van de bestedingen van consumenten, goed voor zo'n 70 procent van het Amerikaanse BBP, sterk terug.
In Europees economisch nieuws bleek vanochtend dat de werkloosheid in de eurozone in oktober was gestegen naar 11,7 procent, het hoogste niveau sinds Eurostat de cijfers bijhoudt. Vooral de Spaanse werkloosheid van 26,2 procent was hoog, terwijl de Duitse werkloosheid weinig veranderd was op 5,4 procent. Andere tegenvaller was dat de Duitse detailhandelsomzet onverwacht hard daalde in oktober.
Daarnaast zei Europese Centrale Bank president Mario Draghi dat de eurozone economie in de tweede helft van 2013 zal beginnen te herstellen. Bij zijn aantreden eind vorig jaar zei Draghi nog dat de economie van de eurozone in de loop van 2012 zal herstellen. Het tegendeel is het geval gebleken en in het tweede kwartaal belandde de regio in een nieuwe recessie nadat de meeste eurolanden simultaan de bezuinigingen hebben opgeschroefd, wat de vraag verder onder druk zet. De ECB-president heeft daarom zijn verwachtingen steeds moeten verlagen.