zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

`Grieks akkoord maakt weg vrij kwijtschelding noodleningen`

Het akkoord dat het Internationaal Monetair Fonds en de ministers van Financiën van de eurozone hebben gesloten om Griekenland te kunnen blijven financieren, lijkt de weg vrij te maken voor een kwijtschelding van door de eurolidstaten verstrekte noodleningen nadat private houders van Griekse staatsobligaties in 2011 al een verlies van meer dan 50 procent moesten nemen, zeggen analisten.

De ministers en het IMF spraken vannacht in Brussel af de Griekse staatsschuld met 40 miljard euro te verlagen naar maximaal 124 procent van het BBP in 2020, onder meer door middel van een renteverlaging en een looptijdverlenging op noodleningen. Aan de hoofdsom van de noodleningen werd echter niet getornd. 

ING econoom Carsten Brzeski schreef vanochtend in een commentaar dat uit het communiqué van de Eurogroup bleek dat zelfs de ministers van Financiën van de eurolidstaten niet geloven dat de Griekse schuldenpositie nu op een houdbaar traject is gebracht. De econoom suggereert dat in navolging van de schuldsanering door de private sector, ook een kwijtschelding van een deel van de noodleningen waarschijnlijk lijkt.

“Zelfs als schuldenkwijtschelding niet was genoemd, is de zin dat eurozone landen meer maatregelen zullen overwegen om te waarborgen dat de Griekse schuld 124 procent van het BBP kan bereiken in 2020 en een niveau dat `substantieel lager is dan 110 procent in 2022` nogal veelzeggend” schreef Brzeski.

Volgens Nicholas Spiro van Spiro Sovereign Strategy is de deur naar een kwijtschelding door de eurolanden “op een heel klein kiertje” open gezet afgelopen nacht. 

“Spanje en Italië nemen al verliezen op de noodleningen”, zegt Spiro. De analist stelt dat Spanje en Italië tegen een hogere rente lenen dan de rente die de landen ontvangen op de noodleningen voor Griekenland. 

Spiro zegt dat het akkoord van afgelopen nacht niet meer dan een “pleister” is omdat de eurolanden nog steeds niet lijken te accepteren dat Griekenland insolvent is. Daarnaast is de aankondiging om Griekenland mogelijk schulden tegen een korting te laten terugkopen in plaats van ze af te lossen op het einde van de looptijd contraproductief, aldus Spiro.

Griekse staatsleningen zijn de afgelopen tijd in koers gestegen. Dat doet het effect van een eventuele schuldenterugkoop deels teniet omdat de korting in de koers afneemt.

“Een schuldenterugkoop praat je niet over, die doe je”, zegt de analist.

Spiro stelt dat een kwijtschelding van (een deel) van de noodleningen de enige optie is om Griekenland overeind te houden vanwege de economische depressie in het land, die sinds 2008 zo'n 20 procent van het BBP heeft afgehaald.

Vanmiddag meldde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling dat de economische krimp in Griekenland langer dan verwacht zal aanhouden. De OESO verwacht in 2013 een krimp van 4,5 procent en in 2014 een daling van het BBP met 1,3 procent.

De verwachtingen van de OESO staan in scherp contrast met de in oktober afgegeven ramingen van de Europese Commissie, die na een krimp van 4,2 procent in 2013 rekent op een groei van 0,6 procent in 2014.

 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10