Het Damrak is vrijdag hoger gesloten nadat uit China en Duitsland beter dan verwachte macrocijfers kwamen. Ook positief voor beleggers was dat de betaling van de volgende tranche noodleningen aan Griekenland weer een stap dichterbij lijkt te zijn gekomen.
“De winst deze week geeft een positieve outlook voor volgende week”, aldus Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management, die volgende week verwacht dat de opwaartse trend doorzet tot de bovenkant van de bandbreedte.
De AEX sloot vrijdag op 331,50 punten, een winst van 1,2 procent en 3,6 procent op weekbasis. Daarmee vlagde de index af binnen de trading range van grofweg 325-335 punten.
Dat beurzen als Amsterdam niet opwaarts uit de bandbreedte weten te komen, weet Renssen niet alleen aan de aanhoudende zorgen over de naderende Amerikaanse fiscal cliff. “Ook de eurozone crisis en met name het aarzelende Spanje blijven dwarsliggen”, zei de handelaar eerder vandaag.
Europese beurzen reageerden vanochtend positief op een Chinese inkoopmanagersindex, die wees op aantrekkende groei van de economie van China.
Daarnaast bleek later in ochtend dat de Ifo index voor het Duitse ondernemersklimaat voor november onverwacht was gestegen, terwijl economen rekenden op een daling. De index nam toe voor het eerst sinds maart en bereikte het niveau van september.
Beleggers leken verder gesteund te worden doordat waarschijnlijk de betaling van de volgende Griekse tranche een stap dichterbij is gekomen. Het Internationaal Monetair Fonds ging namelijk akkoord met een verhoging van het Griekse schuldenplafond. Volgens persbureau Reuters heeft de Griekse minister van Financiën vandaag in Brussel gezegd dat het IMF een staatsschuld van maximaal 124 procent van het BBP in 2020 toelaatbaar acht, terwijl het IMF eerder voet bij stuk hield op 120 procent.
Amerikaanse democraten werken nog steeds aan een akkoord met de republikeinen om te voorkomen dat 600 miljard dollar aan bezuinigingen in het begin van 2013 van kracht gaan. De doorvoering van de bezuinigingen kan het verschil zijn tussen 2 procent economische groei of een nieuwe recessie.