zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Hoe tem je een hork?

Door: John Vrakking
 
Net wat hoger opgeleiden zijn niet altijd even gemakkelijk in de omgang. Intelligent is namelijk niet hetzelfde als emotioneel vaardig, of wel IQ is vaak niet recht evenredig met EQ. Uit eigen ervaring durf ik zelfs te beweren dat een hoge intelligentie een risicofactor meebrengt. Eenmaal in een baan raken hoogopgeleiden in een select netwerkje met andere hoogopgeleiden, waar ze vaak solistisch opereren. Langs die route lopen high potentials een grote kans zich te ontwikkelen tot wereldvreemde nerds. Wat kun je daartegen doen?

De hork in actie
Mijn eigen vastgestelde IQ is 134, dat is bovengemiddeld. Begrijp me goed: daar poch ik niet op. Want mij overkwam het dat ik bij dezelfde baas twee keer wegens een arbeidsconflict op straat raakte. Mag je drie keer raden wie daar de schuld van was. Dat wilde ik destijds beslist niet horen: ik wist het uiteraard nog beter uit te leggen dan mijn advocaat. Mijn partner zei destijds eens tegen me ‘jij bent de maat der dingen’; tragisch genoeg ontging me dat ze dat ironisch bedoeld moet hebben. Gelukkig heb ik veel, heel veel bijgeleerd…
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10