zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Rituelen van slecht management

Door: André de Waal
 
Veel managers vallen onder druk en stress terug in hun oude gedrag. Ze vergeten alle geleerde verbetertechnieken en keren terug naar datgene wat hen vroeger succesvol maakte. Slechte managers hebben daar helemaal geen moeite mee: hoe kunnen ze anders de huidige zware tijden overleven? Ze doen gewoon weer wat de moderne managementliteratuur hen de laatste jaren heeft ‘verboden’. Ze gooien al die onzin als total quality management, empowerment, situationeel leiderschap, de balanced scorecard en spiritueel managerschap uit het kantoorraam en keren terug naar het warme nest van de carrièrejagers, jobhoppers en bonusopstrijkers.



Wellicht bent u, de goede manager, inmiddels vergeten hoe het er vroeger aan toe ging. Het is immers zo lang goed gegaan met de economie, en dus met uw organisatie, dat u inmiddels het gedrag van slechte managers niet of te laat herkent, waardoor ze ongestoord hun gang kunnen gaan. Dit artikel brengt de herinnering weer boven, door enkele rituelen te beschrijven die slechte managers gebruiken om te overleven in het huidige tijdsgewricht van dalende omzetten, afnemende winsten, oplopende verliezen en beperktere budgetruimtes. In mijn boek beschrijf ik tien rituelen uitvoerig. In dit artikel heb ik enkele rituelen voor u geselecteerd. Deze rituelen zijn zeer schadelijk voor de organisatie, ze kunnen de weg naar een excellente organisatie vakkundig blokkeren. Maar slechte managers zijn ervan overtuigd dat de rituelen hun carrière zullen redden want daarmee verbloemen ze immers hun slechte prestaties. Daarom passen ze vaak een of meerdere van de volgende rituelen toe.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10