zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Langs de imago-meetlat: Balkenende, Zalm en Marijnissen

Door: Pieter Frijters
 
Elke maand beoordeelt communicatie- en imago-expert Pieter Frijters een bekende Nederlander uit het zakenleven of de politiek. Deze maand drie op een rij: de lijsttrekkers Jan-Peter Balkenende, Gerrit Zalm en Jan Marijnissen. Hoe is het met hun imago gesteld?

Elke maand beoordeelt communicatie- en imago-expert Pieter Frijters een bekende Nederlander uit het zakenleven of de politiek. Deze maand drie op een rij: de lijsttrekkers Jan-Peter Balkenende, Gerrit Zalm en Jan Marijnissen. Hoe is het met hun imago gesteld?


1. Eerste indruk

Balkenende
Balkenende is uitermate verrassend. Wegens zijn wat vreemde kapsel en onschuldige uiterlijk verwacht je alles behalve een spraakwaterval. Daarmee verrast hij vriend en vijand. In de psychologie wordt dit een halo effect genoemd. Zijn boodschap blijft wat minder lang hangen dan de schok dat deze beslist intelligente man zo makkelijk en snel meestal een gepast antwoord klaar heeft.

Zalm
Gerrit Zalm maakt een intelligente en betrouwbare indruk. Hij is het type “doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg”. In tegenstelling tot zijn bescheidenheid staat hij duidelijk voor zijn ideeën. Publiciteit en de camera zijn hem niet vreemd en ondanks alle ervaring komt hij verlegen en ietwat zenuwachtig over. Jammer voor een politicus van zijn kaliber.

Marijnissen
Jan Marijnissen is absoluut naturel en daarom blijft zowel zijn boodschap als ook zijn persoonlijkheid hangen. Hij maakt een bevlogen indruk en komt bij vriend en vijand sympathiek over.


2. Kleding

Balkenende
Zowel zijn kleding, kapsel en bril getuigen van weinig moderne smaak. Hij valt teveel op door “wansmaak” waardoor hij in eerste aanleg meer aandacht kreeg. Nu wordt het belangrijker dat niet zijn verschijning maar juist de boodschap die hij uitdraagt blijft hangen. Hij zou er daarom goed aan doen om zowel zijn kapsel, bril en kleding rigoureus te veranderen naar onopvallend vlot.

Zalm
Op zijn kleding is weinig aan te merken. Alles hoort bij de bescheiden betrouwbare indruk die hij maakt. Zalm zou de stropdas in de kast mogen laten hangen als hij een wat meer zelfverzekerde ontspannen indruk zou maken. Ongetwijfeld zou hij dan beter scoren.

Marijnissen
Zowel voor zijn persoonlijkheid en de partij die hij vertegenwoordigt gaat hij perfect gekleed. Niets is overdreven, waardoor zijn persoonlijkheid en boodschap goed tot zijn recht komt.


3. Taal

Balkenende
Spreekt snel en doet een uiterste poging om zijn denken te volgen. Haast onmogelijk lijkt mij. Hij heeft altijd een doel voor ogen dat maakt dat zijn spreken automatisch dat doel volgt. De snelheid waarmee hij op vragen reageert, grenst aan het onmogelijke en het is weer de verassing die blijft hangen in de plaats van de boodschap. Hij zou er goed aan doen om minder te zeggen met meer intonatie en langere spreekpauzes.

Zalm
Spreekt ietwat twijfelend en heeft wat moeite om emoties voor de camera in bedwang te houden. Hij heeft soms zichtbaar ergernis en heeft nog niet de flair om met een overtuigende passie een boodschap uit te dragen. Het lijkt wel of deze beslist kundige man soms blokkeert en dat vind ik jammer.

Marijnissen
Soms wat te fel en aanvallend. Toch is er weinig aan te merken. Hij spreekt gemakkelijk en vloeiend met vaak een goede intonatie. Iedere 14 jarige kan begrijpen wat hij zegt en dat maakt dat hij altijd helder en duidelijk overkomt. Zijn spreekpauzes zijn echter nog wat te kort.


4. Effect op anderen

Balkenende
Hij komt degelijk, intelligent en betrouwbaar over. Zijn verschijning blijft hangen en tot verbazing van wellicht veel mannen vinden heel wat vrouwen hem uitermate charmant. Hij straalt een soms aandoenlijke onschuld uit. Schijn bedriegt. Hij weet wat hij wil en is uitermate capabel en waar nodig bikkelhard.

Zalm
Hij is niet de man die het van zijn verschijning of persoonlijkheid heeft moeten hebben en juist uitsluitend van zijn prestaties uit het verleden. Een zeer bekwame politicus met veel kennis van zaken. Wegens zijn heldere inzichten zal hij op den duur steeds beter scoren. Zalm is typisch een man die het van zijn daden heeft moeten hebben.

Marijnissen
Hij komt over zoals hij is. Staat voor zijn ideeën, komt sympathiek en vaak vriendelijk over en is overtuigend. Zijn ideeën kunnen mogelijk weerstand oproepen, zijn persoonlijkheid niet.


5. Eindoordeel

Balkenende
Een intelligente persoon met veel talent en een lange politieke toekomst. Degelijk, betrouwbaar en verrassend. Zelfs bij een goede luisteraar dringt zijn eerste zin pas door bij de derde zin. Jammer.

Zalm
Een heel bekwaam politicus die het meer moet hebben van zijn kundigheid en prestaties dan van publiekelijk optreden. Kortom: betrouwbaar, intelligent en bekwaam.

Marijnissen
Betrouwbaar, bevlogen en naturel. Gewoon weinig op aan te merken.


6. Adviezen

Balkenende
Mag zich een stuk vlotter kleden en is toe aan een minder opvallend kapsel. Wellicht is ook zijn bril te vervangen door contactlenzen of anders beslist door een minder aanwezig montuur. Zijn boodschap zal beter beklijven wanneer de aandacht van zijn huidige imago wordt afgeleid. Voorwaarde is echter wel dat hij leert om lange spreekpauzes in te lassen.

Zalm
Een bekwame man als Zalm mag zich zeker duidelijker leren presenteren. Zijn publiekelijk optreden loopt achter bij zijn kundigheid. Een juiste spreektraining zou mogelijke blokkades kunnen wegnemen en hem beter uit de verf laten komen.

Marijnissen
Veel mensen vinden dat zijn ideeën wel aardig maar niet haalbaar zijn. Hij komt voor die mensen daarom minder intelligent over dan hij waarschijnlijk is. Misschien heeft hij iets van “wanneer ik veel vraag” dan wil de tegenpartij wellicht een redelijk bod doen. Redelijkheid en meer gematigdheid in zijn politieke wensen zouden hem een intelligenter oordeel opleveren, waardoor zijn boodschap bij een groter publiek ongetwijfeld beter scoort.

Pieter Frijters

Klik hier voor meer artikelen van Pieter Frijters.

Klik hier voor de 25 laatst verschenen artikelen op Managersonline.nl.

Pieter Frijters is topcoach- en trainer op het gebied van communicatie. Zijn unieke methode Mindtuning wordt onder meer gebruikt in de Sneltraining Spreken in het openbaar.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10