zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Profiteer optimaal van de energieliberalisering

Door: Bob Oord
 
Vanaf 1 januari 2002 is de energiemarkt voor een grote groep bedrijven geliberaliseerd. Dit artikel geeft u een handvat voor het opzetten van een energiebesparingsproject. Met gratis stappenplan (download).

Vanaf 1 januari 2002 is de energiemarkt voor een grote groep bedrijven geliberaliseerd. Wat betekent dit voor u? Dit artikel geeft u een handvat voor het opzetten van een energiebesparingsproject. Een gratis stappenplan voor een energie-besparingsproject kunt u onderaan dit artikel downloaden.

Doelgroep
In januari 2001 werd de markt al opengesteld voor grootverbruikers. Sinds 1 januari 2002 is de markt voor u echter ook geopend indien uw doorlaatwaarde groter is dan 3 x 80 Ampère. Betaalt u jaarlijks meer dan 15.000 Euro dan behoort u hoogstwaarschijnlijk tot de doelgroep en is het zinnig om eens kritisch naar uw leverancier te kijken.

Energie als product
Energie is een bijzonder product omdat het zich niet goed laat opslaan. Dit betekent dat productie direct moet worden verbruikt. Indien u de leverancier informatie kunt geven om de productie beter af te stemmen op de afname, kunt u zich als klant aantrekkelijk maken. Het gaat hierbij om informatie over de volgende factoren:

  • Verbruik
  • Stabiliteit
  • Flexibiliteit

    Verbruik
    Op uw maandnota’s vindt u informatie over uw verbruik. Belangrijke informatie bij het bepalen van het verbruik is het verwachte verbruik in kWh, het benodigde vermogen en de stabiliteit gedurende verschillende tijdsintervallen. Voor de analyse van de stabiliteit kunt u voor een gedetailleerd beeld meetapparatuur inzetten. Op de nota’s vindt u echter ook informatie over de maximale belasting.
    De belangrijkste verbruiksfactoren zijn de inzet van:

  • Airconditioning & Verwarming
  • Verlichting
  • Machines
  • ICT (Computers & beeldschermen)

    Stabiliteit
    De stabiliteit in uw verbruik kunt u op verschillende manieren vergroten. In dit artikel worden de meest voorkomende methodes kort toegelicht:

    Stapelen
    Door uw afname te stapelen met de afname van andere partijen vergroot u de stabiliteit. Hierbij zijn partijen met een tegengesteld patroon het meest aantrekkelijk. Een bedrijf dat ‘s morgens meer verbruikt dan in de middag is bijvoorbeeld een aantrekkelijke partner voor een bedrijf met een piekbelasting in de middag en avonduren.

    Verbruiksmanagement
    Door apparatuur optimaal af te stellen kunt u het verbruik stabiliseren. Een goed geïsoleerd pand laat u bijvoorbeeld niet te veel afkoelen zodat de verwarming ‘s morgens niet op volvermogen aan hoeft. De piek belasting van uw verwarming kunt u bijvoorbeeld ook afstellen tussen 6:30 en 7:30, voordat het personeel de computers aandoet.

    Warmtekrachtcentrales
    Warmtekrachtcentrales stellen u in staat om een overschot aan energie gedurende dalbelasting of goedkope uren tijdelijk op te slaan. Dit overschot kan worden ingezet tijdens de piekuren van de belasting.

    Flexibiliteit
    Veel bedrijven kunnen helaas weinig substantieel hun energie verbruik verplaatsen naar de goedkope daluren (‘s nachts). Goed verbruiksmanagement is er wel opafgestemd de mogelijkheden hiervan te optimaliseren. Sommige bedrijfstakken met een 24-uurs bedrijf hebben hiervoor meer mogelijkheden.

    De Besparing
    Het besparingspotentieel bestaat uit twee onderdelen:

    1. Een optimale invulling van de afname factoren.
    2. Een lagere prijs van uw leverancier.

    Door stap 1 ontstaat vaak al een eerste besparing. Met deze eerste stap in handen kunt u tevens optimaal de prijsonderhandeling in.

    De prijs die u betaalt voor energie is als volgt opgebouwd:

  • Energie: de daadwerkelijk afname van kWh’s.
  • Netwerk & Distributie: een vast tarief voor de netwerkbeheerder.
  • Heffingen: door de overheid opgelegde heffingen.

    Enkel het deel “Energie” is vrijgegeven. De Staat beheert vooralsnog het Nederlandse hoogspanningnet, voor het gebruik hiervan worden vaste vergoedingen in rekening gebracht. Door deze tweedeling zal bij overstap uw meter aangepast moeten worden. Als alternatieven voor uw huidige leverancier zijn verschillende opties beschikbaar: traditionele nutsbedrijven, buitenlandse energiebedrijven met een vertegenwoordiging in Nederland, tussenpersonen, en inkoopcombinaties. Bent u een grootverbruiker dan kunt u ook direct op de energiebeurs (APX) inkopen.

    Handige Links
    Handige links op het gebied van energiebesparing vindt u hier.

    Klik hier om de checklist 'Stappenplan Energiebesparing' te downloaden

    Bob Oord

    Bob Oord is partner bij CostFocus, een facilitair kostenadviesbureau, gespecialiseerd in het realiseren van kostenreducties. Met kennis en ervaring op het gebied van energie management kan CostFocus u op basis van “no cure, no pay” helpen met het realiseren van een besparing op de energienota. Voor Managersonline.nl schrijft hij de komende weken een serie artikelen over kostenbeheersing.
     

    Gratis toegang

    Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

    Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

    GRATIS REGISTREREN
     
    Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

    E-mailadres:
    Uw persoonlijke wachtwoord:
    Wachtwoord vergeten?
  •  
     
    Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
    reacties
    Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
    ‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
    Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
    Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
    Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
    Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
    Mind your data (1) 
    top10