zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Aanhoudende onzekerheid blijft Damrak parten spelen

De Amsterdamse beurzen hebben afgelopen week, ondanks een sterke opleving op vrijdag, opnieuw terrein prijs moeten geven.

De AEX verloor 1,1 procent op 427,32 punten, terwijl de AMX een min van 2,5 procent op de borden plaatste. Daarmee dook de Amsterdamse hoofdgraadmeter voor de vierde week op rij in het rood.

"De onzekerheid die op de markten blijft bestaan, houdt beleggers nerveus en maakt hen afkerig van het nemen van risico", wees ABN AMRO op een groeivertraging in opkomende landen met in het bijzonder China en onzekerheden met betrekking tot het beleid van centrale banken.

Voorlopige cijfers van Markit Economics en Caixin wezen op een iets sterkere krimp van de Chinese industrie in september. De inkoopmanagersindex kwam deze maand uit op 47,0, de laagste stand in 6,5 jaar tijd. Eind augustus stond de index nog op een stand van 47,3.

"Het dieptepunt in China lijkt nog niet bereikt te zijn", aldus Bert Colijn van ING. De hoofdeconoom zag "een andere indicatie dat de gifbeker nog niet leeg is" met de daling van grondstoffenprijzen, wat volgens Colijn geldt als een "goede voorspeller" van een vertragende wereldeconomie.

In de Verenigde Staten trok voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve de aandacht met een toespraak. De centraal bankier waarschuwde dat de markt er wel degelijk rekening mee moet houden dat de centrale bank nog dit jaar de rente zal verhogen. Yellen zei dat de meeste centraal bankiers, inclusief zijzelf, verwacht dat de voorwaarden voor een renteverhoging nog dit jaar zullen worden gerealiseerd. Dit betekent dat de rente dit jaar voor het eerste zal worden verhoogd, gevolgd door een "geleidelijk tempo van verkrappen". De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank benadrukte evenwel ook dat als de economische ontwikkelingen voor verrassingen zorgen, dit het monetaire beleid van de Fed zal beïnvloeden.

De aandelenmarkten stonden afgelopen week bovendien onder druk nadat bleek dat Volkswagen grootschalig sjoemelde met milieutesten. De Duitse autofabrikant verkocht in Amerika auto's die milieuvriendelijker leken dan zij daadwerkelijk waren door gebruik te maken van bepaalde software. Inmiddels is duidelijk geworden dat de overtreding niet alleen in Amerika plaatsvond, maar ook elders ter wereld. Volgens Volkswagen gaat het wereldwijd om ongeveer 11 miljoen auto’s.

"De vraag is hoeveel roet dit schandaal in het eten van de totale economie kan gooien, aangezien de vraag binnen Europa gestaag aan blijft trekken", aldus Colijn van ING.

 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10