zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Update 2: Amerikaanse banengroei valt mee

De Amerikaanse economie heeft de afgelopen drie maanden een sterker dan verwachte banengroei laten zien, wat er op wijst dat de economie eerder in staat zal zijn om op eigen kracht te gaan herstellen. Wall Street reageert lyrisch. In april groeide het aantal banen in de niet-agrarische sector met 165.000. Economen geraadpleegd door persbureau Bloomberg rekenden op een stijging met 140.000 banen. De banengroei voor februari en maart werd met in totaal een forse 114.000 opwaarts herzien naar respectievelijk 138.000 en 332.000. “We hebben een goede stap gezet richting ontsnappingssnelheid”, aldus Mohamed El-Erian, de CEO van 's werelds grootste obligatiefonds Pimco, in een vraaggesprek op Bloomberg TV. Uit de cijfers bleek dat de trage herstellende arbeidsmarkt de afgelopen tijd wat meer vaart begint te krijgen. Over de afgelopen zes maanden bedroeg de gemiddelde banengroei maandelijks 207.000. Voor de laatste twaalf maanden was dit groei van 169.000. De werkloosheid daalde hierdoor van 7,6 procent in maart naar 7,5 procent in april, het laagste niveau sinds december 2008. Volgens economen bij Capital Economics wijzen de cijfers er op dat de Amerikaanse economie niet in de loop van het jaar zal inzakken zoals dit de afgelopen jaren steeds wel het geval was. Het banenrapport “zal veel helpen om angsten voor een verzwakking [van de economie] in het voorjaar weg te nemen”, schreven de economen. Capital Economics stelde dat de banencijfers er op wijzen dat de consumptie, goed voor grofweg twee derde van het bruto binnenlands product en de motor van de economie, solide is gebleven. De 176.000 private sector banen die er bij kwamen in april, kwamen volledig voor rekening van dienstverleners. De sterkste banengroei vond plaats in de horeca (+43.000), de detailhandel (+29.300) en bij uitzenders (+31.000). Teleurstellend was dat in de maak-industrie de banengroei nul bedroeg, terwijl er in de bouw zelfs 6.000 banen verloren gingen. Daarnaast daalde de gemiddelde werkweek in de private sector van 34,6 uur in maart naar 34,4 uur in april. Meevallend was juist dat het gemiddelde uurloon in de private sector uitkwam op 23,87 dollar. In maart was dit nog 23,83 dollar. De banencijfers komen nadat de Federal Reserve op woensdag het monetaire beleid ongemoeid liet en de maandelijks obligatieaankopen van 85 miljard dollar voortzette. Daarbij gaf de Fed aan dat het tempo van de aankopen kan worden gevarieerd afhankelijk van de economische ontwikkeling.

De Fed wil het beleid pas verkrappen als het herstel van de economie, die volgens de centrale bank in een gematigd tempo plaatsvindt, geruime tijd op stevige fundamenten staat. De Amerikaanse centrale heeft daarbij beloofd de rente op het bodemniveau van 0 tot 0,25 procent te houden zolang de werkloosheid boven de 6,5 procent staat en de inflatievooruitzichten niet boven de 2,5 procent uitkomen.
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10