15 september 2002 -
Niet talent of creativiteit, maar aandacht is het schaarse goed in de nieuwe aandachtseconomie. Dat stellen Thomas Davenport en John Beck in het boek De aandachtseconomie.
Davenport en Beck zijn verbonden aan het Accenture Institute for Strategic Change.
Aandacht verdelen Dagelijks tientallen e-mails, 24 uur per dag informatie en honderden rapporten per jaar. Heeft u zich wel eens gerealiseerd wat het betekent dat we tegenwoordig voortdurend keuzes moeten maken over hoe we onze aandacht verdelen? En realiseert u zich ook dat dit niet alleen voor u geldt, maar ook voor alle anderen die voor uw organisaties van levensbelang zijn?
Aandacht managen Managers moeten de aandacht zien te krijgen en vast te houden van medewerkers, klanten en aandeelhouders. Door aandacht te managen kan talent worden gemotiveerd en behouden, en een burn-out voorkomen. Effectief aandachtsmanagement vereist dat we inzicht krijgen in de psychobiologie die de aandacht stuurt.
Clubgevoel De mensen in de onderneming zijn niet veel beter dan een kolonie apen, zo houden de auteurs de lezer voor. Onze hersenen filteren wat aandacht behoeft en dat strookt niet altijd met het bedrijfsbeleid. Zelfs als overleven en veiligheid gewaarborgd zijn, dwaalt de aandacht af. Naar het clubgevoel en de behoefte aan waardering.
Status Maar vooral ook naar politiek gekonkel, gepieker over de positie en toekomst. Om die sociale aandacht in goede banen te leiden, moet de manager zich realiseren dat de moderne kantoormens net als apen op status let. Macht verwerven en netwerken met vriendjes is van levensbelang. Een goede leider weet hoe hij toch betekenis kan geven aan de onderwerpen waarop zijn medewerkers en klanten hun aandacht moeten richten, aldus de auteurs.
Bestellen Het boek De aandachtseconomie is verkrijgbaar bij Managersonline.nl. U kunt het bestellen door hier te klikken. Het boek is uit voorraad leverbaar. Betaling geschiedt achteraf per acceptgiro.