zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Tien domme vragen over strategie

Door: Fred Akkerma
 
Bedrijven die duidelijke strategische keuzes maken en deze consequent doorvoeren, zijn succesvoller dan bedrijven die van alles een beetje doen. Dat stelde ooit oerstrateeg Michael Porter. Het klinkt zo voor de hand liggend: wie kiest, heeft succes. Wie echter dieper in het onderwerp strategie duikt, verdwaalt per direct. Tien antwoorden op dito domme vragen over strategie.

1. Sinds wanneer praten we over strategie?
Strategie is zo oud als de weg naar Rome. Of beter: de weg naar Athene. Strategie is afgeleid van het Griekse woord strategos, een samenvoeging van de termen "stratos" (leger) en "agein", dat leiden of leiding geven betekent. In Athene bestond omstreeks 500 voor Christus het "oorlogskabinet" uit tien "strategoi", bestuurders van de Griekse stad die elk een stam vertegenwoordigden.

2. Liggen krijgskunde en ondernemings- strategie zo dicht tegen elkaar aan?
In zekere zin wel: oorlog is een botsing van grote belangen en commercie is dat ook. Veel oorlogen hadden zelfs afzetgebieden of toevoer van grondstoffen als voornaamste inzet. De Chinezen verwoorden het nog wat stelliger: de markt is een slagveld (Shang chang ru chang).

3. Waar bestaat strategie uit?
Strategie bestaat uit een aantal componenten. Simpel gezegd is het de manier waarop middelen worden ingezet om doelen te bereiken. Niets meer en niets minder. Maar in dat ene zinnetje zit wel veel. Er zit tactiek in, het gereedschap en de gestelde doelen. En die doelen worden ook nog eens herleid uit een visie, een hoger doel. Hoe moeilijk kan eenvoud zijn?
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10