zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Bijna vakantie. . . nog even vier tips om super productief te zijn.

Door: Wout Plevier,   16-07-2016,   16:09 uur
 

Ik zie elk jaar rond de vakantie 2 patronen. Mensen nemen vaak te weinig tijd om te herstellen van hun inspanningen. Sommigen gaan soms door zelfs tijdens de vakantietijd. Ook zie je soms mensen moeite hebben om te blijven focussen, wetende dat de vakantie er bijna is. Dat kan echt anders! In deze blog de vier van Plevier hoe je nog even kunt knallen voor je vakantie en dan voldaan op vakantie kunt gaan.
 


Knallen voor je vakantie


De kunst van knallen voor je vakantie is eigenlijk dat je al ruimschoots van tevoren begint met verbeteren van je efficiency. Een werkroutine die je direct tijd bespaart, doordat je met betere focus toewerkt naar je belangrijkste taken. Dit vergt vaak een andere mindset en een andere indeling van je tijd. Dit betekent niet meer reageren op snelle impulsen, afleiding die niet belangrijk is, de zogenaamde prioriteiten die echt voor moeten van andere mensen. Het betekent ook dat je meer in je langzame brein dient te stappen: even pas op de plaats, onderzoeken wat het doel is, bekijken wat de werkelijke noodzaak is, en vervolgens beslissen of je het nu, niet of later dient te doen.

 Prioriteiten stellen
mensen vinden het moeilijk om prioriteiten te stellen. Hoe kan dit eigenlijk? Omdat de meeste mensen niet de criteria paraat hebben, waarop men een situatie op prioriteit kan beoordelen. De criteria geef ik je graag:
  • Is het mijn verantwoordelijkheid of niet?
  • Kan een proces geen doorgang vinden als ik het niet aanpak?
  • Komt er een economisch of klantbelang in gevaar?
  • Kost het me later meer tijd als ik het nu niet oppak?
  • Help ik een collega hiermee, die mij ook helpt als ik vastzit?
Is het antwoord ja, dan pak je het op. Is het antwoord nee? Dan laat je het voorbij gaan of verplaats je het naar later.

De vier van Plevier
De vier van Plevier om even goed te knallen voor de vakantie en dus met verhoogde focus te werken, zijn heel gemakkelijk in te voeren en kun je later ook nog steeds gebruiken. Veel plezier bij tijd besparen. Lees de vier tips door, bekijk eventueel ook nog even de 10 minuten webinar en dan is het nog even knallen voor de vakantie!
  • Start voordat je begint op met definiëren van het specifieke doel. Wat wil je precies bereiken en wat zijn je vragen? Wat wil je weten, kunnen, doen, ervaren? Waar wil je feedback over krijgen en waar wil je gestimuleerd over raken? Je RAS schakelt aan en je wordt direct meer gefocust. Zorg ervoor dat de stapjes klein zijn en direct haalbaar. Ik noem dit kleine eerstvolgende taken.
  • Begin de dag met je meest belangrijke taak en doe dan de rest. Je bent dan in ieder geval altijd succesvol. In de eerste 2 uur wordt je het meest productief. Je bent dan immers nog fit. Door gefocust hieraan te werken, bereik je direct meer.
  • Ontwerp een werk- en leefroutine. Deel je tijd zo in, in logische chunks zodat je ook echt kunt focussen in blokken van eenzelfde activiteit. Ik heb bijvoorbeeld: marketing/sales, ontwikkeling en trainen/coachen.
  • Werk dus in grote chunks en deel ze in je werkweek in. Communiceer dit ook naar je omgeving. Zo leert men jouw ritme kennen en past men zich hierop aan.

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10