zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Acht tips die u empoweren het BESTE van U te laten zien. . .

Door: Wout Plevier,   20-02-2014,   10:13 uur
 

Deel 2: in het vorige artikel heeft u geleerd welke levensinstellingen tot goud leidden. Leer vandaag de 8 elementaire breinpower gedragingen die de sporters gebruiken en die ook u tot outstanding niveau kunnen brengen! Kortom, hoe wordt u mentaal onoverwinnelijk!

Acht breinpower principes voor succes!



Visualiseer!

Visualiseer de uitkomst die u wilt. Uit diverse onderzoeken blijkt dat mentaal voorstellen van je gewenste uitkomst zeer effectief is. Een studie van de Journal of Sport en Exercise Psychologie liet zien dat voorstellen van gewichtheffen, echte veranderingen veroorzaakten in spieractiviteit waardoor er ongekende prestaties geleverd konden worden. Door uzelf heel accuraat voor te stellen wat u wilt, worden er heel veel cognitieve processen in het brein geactiveerd. Kortom het brein wordt tijdens de visualisatie echt getraind om een piekprestatie te kunnen leveren op het moment supreme. Visualiseren verhoogt namelijk uw motivatie, het verbetert uw zelfvertrouwen, het optimaliseert uw staat en houding, het traint uw brein in ervaren van succes en het zorgt dat u meer in momenten van flow kunt komen. Met visualiseren bedoelen we niet slechts voorstellen. U stelt het zich zo levendig voor, zodat het voelt alsof u er al bent geweest. U hebt de topprestatie al meerdere keren succesvol geleverd. Activeer hierbij al uw zintuigen: wat ziet u, wie ziet u, vanuit welke positie kijkt u naar uw prestatie? Wat hoort u zichzelf zeggen? Wat hoort u anderen zeggen? Wat hoort u voor omgevingsgeluid? Wat voor gevoel geeft dit? Waar zit dat gevoel? Hoe kunt u dit nog meer versterken? Wat ruikt u? Wat proeft u? Hierdoor komt uw visualisatie echt tot leven en bij het moment dat u moet pieken, heeft u een verhoogde kans op succes!

Maak uw doelen specifiek!
Maak uw doelen zo specifiek mogelijk en hang ze overal in beeld. Door ze op te schrijven en in beeld te hangen, vuurt uw brein continue in het positieve gebied. U ankert uzelf om echt die kant op te bewegen. Doelen stellen is echt niet genoeg. De doelen dienen continue omgeturnd te worden in kleine concrete acties. Hoe kleiner en specifieker de stapjes elke dag zijn, des te groter wordt de quantum leap die u kunt maken. Door continue te DOEN wat u zichzelf ten doel stelt, juist daardoor worden doelen omgezet in de realiteit. De meest gemaakte fout op black monday: mensen hebben te weinig concrete stapjes gezet om hun nieuwjaardsdoelen en wensen in beweging te zetten. Dan Jansen die in 1994 de gouden medaille won bij schaatsen had alle records al gebroken maar slaagde er niet in om een gouden medaille op de spelen te winnen. Toch had hij allerlei elementen in zich die goud mogelijk moesten maken: hij had het al een aantal keer succesvol gedaan (diverse wereldrecords op de 500 meter, wereldkampioen worden), hij had een zus met leukemie verloren die hem 10 jaar daarvoor op pad stuurde met de woorden: "denk niet aan mij, win goud" (sterke drijfveer), en hij had het in zijn trainingsschema heel specifiek gemaakt. Elk facet van zijn race was uitgekristalliseerd en doelgericht doorlopen. Op de 500 meter kwam het er echter niet uit. Maar op zijn minst favoriete afstand de 1000 meter pakte hij uiteindelijk zijn gouden medaille. Alle voorafgeplande elementen kwamen op dat moment in flow samen!

Ontspan en zet uw brein in een meditatieve staat!
Dan Janssen was 2 dagen voor de race door zijn coach weggestuurd om vrijaf te nemen en te ontspannen. Het derde principe is dat u zorgdraagt voor de juiste mate van ontspanning. Steeds meer wordt duidelijk dat sporters die mediteren veel voordelen behalen, die ten goede komen op het moment supreme: het mentale gedeelte van het brein wordt getraind om stress te reduceren, de focus te verbeteren, zich emotioneel beter te voelen en langdurig de aandacht vast te kunnen houden. Hierdoor wordt het ook eenvoudiger om succes te visualiseren. Bij IBM heeft men ZEN training ingevoerd. Interessant daaraan is dat het op ruim 20 aspecten zorgt voor een verbetering in prestaties: van focus, communicatie, resultaat, balans tot uithoudingsvermogen. Nu hoeft u niet direct op Yoga, Mindfullness of ZEN training. De tip: draag zorg dat u zichzelf af en toe in een meditatieve staat zet. Zorg dat uw brein de ruimte krijgt om te ontspannen. Als uw brein in Alphastaat (de meditatieve staat) verkeert, dan is uw focus, alertheid en ontspanning optimaal. U leert en functioneert dan beter, dan in de drukke staat waar 95% van onze bevolking zich tijdens werken continue in bevind (Betastaat). Het is dan druk in uw hoofd en u kunt zich minder goed en minder lang concentreren. Het kost u dan meer energie en geeft minder voldoening. U bent bovendien bevattelijk voor afleiding van buitenaf en wordt sneller afgeleid door uw eigen innerlijke kritische stem. Atleten als Tiger Woods, Michael Jordan, Venus Williams doen het al jaren. Het beoefenen van een meditatieve staat levert u ook veel voordelen op: het reduceert stress, het versterkt de focus, het voorkomt dat uw gedachten afdwalen (als ik maar scoor op dit belangrijke moment), het maakt u meer present om te leven in het nu, het zorgt dat u beter slaapt, het versterkt uw immuunsysteem, het voegt kracht toe aan versterking van uw spieren. Kortom, het is goed voor elke mens!

Ontwikkel krachtige routines
Doorloop continue krachtige routines die bijdragen aan goede resultaten. Dit begint natuurlijk met de voorbereiding, dan volgt de uitvoering en daarna de evaluatie.  Een atleet oefent in stapjes op lenigheid, fitheid, flexibiliteit, power, snelheid, duurzaamheid. Het wordt een ware routine, waar men geheel op terug kan vallen. Men past daarbij steeds de beste strategien "routinematig" toe. Men hoeft er hierdoor niet meer over na te denken. Men DOET het gewoon. Vervolgens evalueert men de voortgang en leert men van de fouten en finetuned men het resultaat tot het nog beter is. Volgens sport-psychologen Dr. John Bartholomew and Dr. Esbelle Jowers van de Universitteit van Texas valt er echt nog veel te leren over de werking van de menselijke geest en de invloed daarvan op de prestaties van een sporter. Zodra iemand zegt dat een record bv de mijl in vier minuten niet gebroken kan worden, wordt niet lang daarna het record doorbroken door 1 en al heel snel door een hele rits mensen. U kunt ook uw dagen op dezelfde manier programmeren. Wat hebt u mentaal aan routine op een dag nodig om het beste van uzelf te laten zien? Ontwerp er een die voor u het meest optimale resultaat oplevert. Maak kleine stapjes en evalueer wat het u oplevert!

Ga voor Outstanding!
Ga altijd voor een outstanding resultaat. Als u dit als doel heeft, dan zal het resultaat ook altijd goed zijn, zonder dat u stresst zoals een perfectionist. Voor veel mensen is goed genoeg. Het resultaat wordt dan echter maar voldoende. Gaat men voor voldoende, dan wordt het resultaat meestal slecht. Gaat men voor perfectie, dan krijgt men wel een goed resultaat maar met veel te veel stress en heel veel energieverlies. Ga dus voor outstanding. U wilt het best mogelijke, visualiseert dit levendig en past uw (trainings)aanpak hierop aan. U visualiseert het best mogelijke in uw hoofd.

Verbeter en verfijn continue tot u krijgt wat u wilt!
Soms betekent het dat u als coach uw atleten innovatief nieuwe grenzen en methoden dient te verstrekken. Het is bekend dat bondscoach Hockey Marc Lammers verrassende innovaties gebruikt om zijn teams beter te laten presteren. Het is ook de reden dat men wellicht bij toeval nu heeft ontdekt dat de methode waarop shorttrackers worden getraind, effectief gebruikt kan worden om meer uit de sprinters te halen. Kortom,  gebruik CANI: continuous and never ending improvement. Werkt uw strategie niet of wilt u iets beter beheersen? Verander uw aanpak, evalueer en finetune net zolang totdat u de juiste methode hebt gevonden. Moduleer (exact copieren van iemand zijn successtrategie) desnoods iemand die het al succesvol doet. Mensen zijn bang om fouten te maken. Nadoen is ook al verboden! Er is echter niets waarvan u sneller leert dan van fouten maken en iemand zijn strategie nadoen en mogelijk optimaliseren. De meest succesvolle sporters hebben een heel goede strategie en routine maar men heeft ook ongelofelijk veel fouten gemaakt. De lering trekken uit fouten die u op uw piekmomenten hebt gemaakt, maken elke mens en dus ook atleet beter. Het is bekend van Michael Phelps dat hij elke verloren wedstrijd miniscuul visualiseerde in zijn hoofd en vervolgens doorsprak met zijn coach. Vervolgens werd hier de trainingsmethode op aangepast. Men noemt dit ook wel prohibited learning. Het duidt meestal op het volgende niveau van leren van een atleet. Om outstanding te kunnen zijn, hebt u wel bezieling nodig. Gewoon wat doen, zal nooit tot ultiem succes leiden. U hebt een hoge mate van passie en drive nodig om er helemaal voor te gaan.

Zet elke dag kleine stappen!
Focus op zetten van kleine concrete stappen die naar het positieve resultaat toeleiden. Het is bekend van Bud Wilkinson (legendarische football coach) dat hij de nadruk legde op het maken van de juiste kleine stapjes met zijn team. De teamleden van zijn football teams kregen gewoon herhaaldelijk kleine opdrachten die in zijn geheel tot een goede strategie en approach leidden. Als u zijn gedachtegoed ziet, dan snapt u ook meteen waarom: "we spelen heel vaak niet zozeer tegen een tegenstander, maar meer tegen onszelf. De echte test is: heb ik mijn best gedaan om het beste van mezelf te laten zien? Het resultaat volgt dan vanzelf wel!". Veel mensen in onze maatschappij zijn te veel bezig met resultaat halen. Voor het brein is dit funest. Het motiveert en inspireert niet. Wat wel motiverend werkt is als u echt uw best doet om het beste van uzelf te laten zien, probeert uzelf verder te ontplooien, nieuwe strategien uitprobeert en blijft leren... u komt dan vanzelf tot een beter resultaat. Dan werkt het ook motiverend. Immers, het grootste gewin van de mens is een prestatie neerzetten, waarvan men niet had gedacht dat men het zou kunnen, het toch doen en zichzelf overtreffen. Het omgekeerde komt natuurlijk ook voor. Mark Tuitert die zijn olympische titel niet weet te prolongeren en dit anders had voorgesteld, terwijl zijn tijd heel erg goed was. Dit zette meteen bij hem op losse schroeven wat zijn toekomstperspectief is??? Evalueer, leer en start opnieuw. Hoe moeilijk het ook is. Ook dit onderscheidt de kampioenen van andere atleten.

Wordt meester over uw stemmingen
Neem controle over uw fysieke en mentale staat. Menselijke stemmingen hebben een grote invloed op sporters. Op momenten dat sporters pieken dan moet alles samenkomen: de motoriek, de controle, focus, snelheid, adrenaline, soeplesse, strategie. Uit onderzoek blijkt dat de topsporters op het moment van hun grootste succes in een aparte zone verkeren. Men is in het moment, gefoucst op dat ene doel, de overtuiging is dat ze absoluut in staat zijn te winnen, ze visualiseren dit heel duidelijk, de taal is krachtig en positief, de overtuiging dat ze zullen winnen ondersteunt dit direct. Hier volgen de drie tips waarmee u direct uw stemmingen/ emoties kunt beheersen: uw vraagstelling dient krachtig en positief te zijn, uw focus dient te liggen op zo goed mogelijk uitvoeren van uw strategie, uw houding dient krachtig en vol zelfvertrouwen te zijn. Voelt u zich niet zo. Verander drastisch deze drie elementen en uw brein zal het overnemen. Doet u dit goed? Dan beheerst u als een van de weinige mensen beter uw stemming en verbetert u actief uw focus voor succes.
 
Conclusie
De acht tips zijn een blend van successtrategien die al jarenlang door coaches van buitenlandse atleten  worden toegepast. Sinds 2012 is via Sportsimagery het visualisatiegedeelte ook voor onze eigen sporters beschikbaar. We zijn heel lang te nuchter geweest voor dit soort zaken. Door buitenlandse successen, veel onderzoek naar de kracht van mentaliteit op het succes van sporters, volgt uiteindelijk ook Nederland.
 
Het is grappig te zien dat Iwan Marckman en ik al deze technieken al zeker 15 jaar met succes toepassen bij trainen en coachen van managers en directeuren. In de BrainBoost Experience proberen we een goede professional om te turnen in een bevlogen professional van outstanding niveau. We gebruiken daarbij exact dit soort technieken die heel praktisch en meetbaar te maken zijn.
 
Het blijkt altijd dat dit een uitdagend spel is, zowel voor de professionals als voor ons. Het spel blijft leuk: ontvlam de drive en bevlogenheid, faciliteer met inspiratie en goede werkvormen, visualiseer zo concreet mogelijk de gewenste koers, (her)ontdek de passie en activeer de talenten. Leer deelnemers vervolgens de beste technieken om te zorgen dat men vol in actie komt.  Coach ze vervolgens om enkel te settelen voor outstanding niveau.
 
Deze technieken zijn geen magie en ook zeker niet DE holy grail. Maar bij juiste toepassing van deze technieken komen deelnemers tot topprestaties. Het resultaat volgt dan altijd als vanzelf. Dit nodigt organisaties dan weer uit om te investeren in deze vorm van ontwikkeling.
 
Ik daag u uit de bovenstaande 8 tips nu eens massief in actie te zetten! Wanneer bent u voor het laatst zo uitgedaagd? Deel dan hier uw successen en ontdekkingen. Ik wens u veel plezier toe!

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
poll
Dit is een nuttig artikel
 
Ja
Nee
Eerst maar eens uitproberen.
 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10