zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Onthoud alles snel en effectief in drie stappen.

Door: Wout Plevier,   24-10-2012,   16:02 uur
 

Uw brein is in staat een grote hoeveelheid informatie te onthouden…tenminste als u de elementaire wetten van het brein volgt. Om u bij te staan in deze drukke tijden, volgen hier de drie simpele stappen waardoor u weer kunt accelereren. Al 108 deelnemers hebben toegang gekregen tot downloaden van de Leesprofessor voor smartphones en tablets: https://itunes.apple.com/us/app/de-leesprofessor/id577386246?mt=8.  Doen!



Overspoeld met informatie?


74% van de managers heeft het gevoel dat "hun collega’s" dagelijks overspoeld worden met informatie. Zo moet u uw email bijhouden, verkoopcijfers ordenen, onderzoeksresultaten analyseren, tenders doorploegen, rapporten van adviseurs doornemen. Natuurlijk, u heeft electronische hulp. Maar hebt u soms ook niet het gevoel dat u letterlijk overladen wordt en de meest innige relatie heeft met uw smartphone of tablet? Om u bij te staan in deze drukke tijden, volgen hier de drie simpele stappen waardoor u weer kunt accelereren.
 
1. Verzorg uw brein als een tempel
Hoe vitaler u bent, hoe beter uw brein opereert. Zorg dus voor de juiste input voor uw brein.
 
Rust goed uit!
Veel mensen, die hard werken, slapen door de stress minder goed. Men is vaak wakker of bereikt onvoldoende de diepe slaapfase (delta staat). Hierdoor kunnen lichaam en brein onvoldoende herstellen. Bij een slaaptekort hebben hersenen meer moeite om informatie te verwerken. Men kan zich hierdoor niet goed focussen. Ook wordt men door onvoldoende rust letterlijk minder vitaal en moet men vechten tegen de dippen in een dag. Dit kan het lichaam even aan maar duurt het te lang, dan hoopt het lichaam zich op met cortisol. Dit meester stresshormoon kan uiteindelijk leiden tot allerlei lichamelijke klachten. Veel mensen zijn voor slapen veel te veel bezig met te intensieve dingen zoals televisie kijken of computeren. Beter zijn activiteiten waarbij u alvast in rust kunt, komen zoals rustig een roman lezen in bed.
 
Powervoeding voor het brein
Voeding heeft een belangrijke rol om uw brein goed te laten functioneren. Eet dus breinvriendelijk! Essentiële vetzuren zoals omega 3 kunnen de werking van de hersenen verbeteren. Dit zit o.a. in haring, zalm, sardines, ansjovis en makreel. Ook vitamines C en E  zijn belangrijk voor de hersenen. Het zijn anti-oxidanten die de hersencellen beter beschermen tegen vrije radicalen, waardoor ziektes als kanker voorkomen kunnen worden.
 
2. Leer associeren en open focussen
Als u de belangrijkste breinregels kent, dan weet u hoe u uw hersenen gemakkelijker en effectiever kunt laten werken.
 
Focus op 1 ding en maak het af!
Multitasken is uit, focussen op een ontspannen manier is in. Om goed te kunnen onthouden, is het belangrijk op één taak tegelijk te concentreren. 'Mensen kunnen niet multitasken. Zowel vrouwen als mannen zijn er slecht in', zegt  Wout Plevier, expert in geheugentechnieken en snellezen. Uitzondering zijn heel routinematige dingen zoals strijken en tegelijkertijd tv kijken. 'Als we met meerdere dingen tegelijk bezig zijn, verliezen we ongeveer 25% van onze geheugencapaciteit. Onthouden begint bij een focus die alert, ontspannen en toch open is. De meeste mensen verstaan onder focus zich met een kokervisie helemaal afsluiten van de wereld. U dient echter open en geinteresseerd te blijven en multizintuigelijk informatie op te slaan.  Focus wordt bepaald door het Reticulair Activatiesysteem (RAS). U activeert uw RAS door precisiedoelen te stellen en actief vragen te formuleren.
 
Associeer!
Om goed te onthouden moet het brein snel nieuwe verbindingen kunnen leggen tussen neuronen (associëren). Kortom oude en nieuwe kennis aan elkaar verbinden. Uw herinneringen worden niet op één plek in de hersenen opgeslagen, maar in verschillende zenuwcellen (neuronen) tegelijk.  Activeer voordat u begint informatie waarover u al beschikt. Opnemen en associeren van nieuwe informatie wordt dan eenvoudiger. Wat weet ik al van deze markt? Wie zijn de meest bekende spelers? Wat onderscheid hen? Uw hersenen kunnen de nieuwe informatie dan associëren met wat ze al weten. Soms is een symbool al genoeg om de informatie op te roepen.
 
3. Stel actief vragen
Stel vragen aan uzelf en uw medewerkers die inspireren. Daag hen ook uit positief kritische vragen aan u te stellen. U houdt hiermee uzelf en anderen alert. Vraag uzelf op elk dilemma waarom…? Heeft u de reden duidelijk richt u dan op hoe? Met wie? Wanneer? Tot welk resultaat? Waarom bestelt de klant bij onze concurentie en niet bij ons? Waarom is hun relatie met hun klanten zo goed? Waarom opereert dat team zo subliem i.v.m. mijn team? Wees positief en inspireer uzelf met positieve vragen die naar een oplossing leiden.  Wout Plevier: 'Motivatie is enorm belangrijk bij leren en onthouden. Werkelijke interesse zorgt ervoor dat kennis veel beter beklijft. Onderzoek daarom jezelf, je dilemma’s,, de markt met positieve en krachtige vragen. Je brein heeft dan een mooi omlijn kader om informatie in te plaatsen.
 
Hoe ga ik vanaf nu om met…
# Een dik rapport
Hoe leest u vanaf nu? Wout Plevier: 'Probeer niet meerdere dingen tegelijk te doen. Ga rustig zitten en concentreer u volledig op het rapport. Bepaal vooraf wat u wel wilt weten en wat niet. Maak dan een grove scan, onderzoek hoe het stuk is opgebouwd en kijk wat voor u interessant is. Bepaal dan wat u wel, niet of misschien later wilt lezen. Start dan pas met het werkelijke lezen. U wint hierdoor 15% aan rendement. Een training snellezen kan bovendien uw leesrendement drastisch verhogen. Gemiddeld gaat u factor 3-6 sneller lezen, verhoogt u uw begrip van 70 naar 90% en wint u 67% aan lees- en leertijd.
# Een presentatie
U moet een belangrijke presentatie geven en wilt loskomen van oplezen van een powerpoint? Plevier: "Visualiseer uw verhaal met symbolen. Plaats deze symbolen in een logische route door uw huis. Vertel dan uw verhaal. U hebt geen powerpoint of speakersnotes meer nodig om een bruisend verhaal te vertellen. 'Veel mensen zijn vooral met zichzelf bezig tijdens een presentatie. Gebruik uw presence om contact te maken met uw publiek. Adem laag in, zet u zelf goed neer en praat alsof u tegen 100 x 1 persoon praat. Doorloop de route in uw huis en vertel uw verhaal. Simpel!
# Een netwerkevent met interessante mensen
Wout Plevier. 'Geef de mensen die u spreekt écht aandacht. Fout nr.1 niet werkelijk luisteren maar bezig zijn met bv zoeken naar het volgende potentiële contact. Stelt iemand zich voor: ontvang dan eerst hun naam  en gebruik die in het gesprek.' Een moeilijke naam? Laat hem spellen en gebruik audoniemen om de naam te onthouden. Een audoniem is een klankkleur in een begrip die direct een associatie bij je oproept. Bv Jasper Steggerda wordt dan Jas Pers Stekker Daar. Dit is eenvoudig tot een zin te transformeren die u kunt visualiseren. Gebruik daarnaast herhaling om een breder beeld van iemand te schetsen. Succes!

Reageer op dit artikel. De eerste 100 reacties krijgen mijn nieuwe snelleesapp gratis! Vanaf 50 voeg ik daar een oefening aan toe die in 13 minuten uw leessnelheid verdubbelt. Go for it!

 
 Doorsturen    111 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
willem  |   | 
25-10-2012
 | 
00:23 uur
Interessant artikel! Herken veel van de foute voorbeelden...
Maria  |   | 
25-10-2012
 | 
08:10 uur
Handige tips, ik ga ze direct toepassen. Met name ''het dikke rapport'' in kortere tijd lezen intrigeert mij zeker. Waarschijnlijk zal ik dan de gedachte dat ik niet alles hoef te weten moeten loslaten, het gevoel dat ik iets mis door pagina's over te slaan.
Theo Schreurs  |   | 
25-10-2012
 | 
08:27 uur
Zeer bekend is ''zet u zelf goed neer en praat alsof u tegen 100 x 1 persoon praat''. dit heb ik mijzelf aangeleerd door over de hoofden te kijken en oogcontact te vermijden. Werkt uitstekend.
Hans  |   | 
25-10-2012
 | 
08:31 uur
Uitgeprint en uitgedeeld, iedere tip is bruikbaar.
Harmien Toebes  |   | 
25-10-2012
 | 
09:25 uur
Goed artikel! Vooral het fucussen op 1 ding is mij uit het hart gegrepen. Dit adviseer ik mijn klanten ook altijd. Het bespaart je tijd én, misschien wel belangrijker, dit vergroot op den duur je omzet.
Dirk  |   | 
25-10-2012
 | 
09:55 uur
Het artikel is de opfrisles en tegelijk de oefening geweest om mezelf weer ''tot de orde'' te roepen om op (slechts) één zaak tegelijk te focussen.
Wout  |   | 
25-10-2012
 | 
11:30 uur
Heel mooi! Goede reacties. De snellees app is gereed en wordt volgende week gelanceerd. Elke deelnemer ontvangt hiervan een link! Nog 94 deelnemers te gaan. Nodig de omgeving uit mee te doen en de tips in actie zetten. Laten we eens zien wat we samen kunnen bereiken. Complimenten.
Renate  |   | 
25-10-2012
 | 
13:44 uur
Boeiend, volgens mij maken we nog veel te weinig gebruik van kennis over de werking van het brein. 'Onthouden' suggereert een objectieve kennisoverdracht maar is het niet juist heel subjectief op basis van wat iemand interesseert?
Wout  |   | 
25-10-2012
 | 
14:31 uur
Hi Renate,


Heel goed! Gefeliciteerd...ook jij krijgt de snelleesapp! Het klopt deels: je brein scheidt onbelangrijke van belangrijke zaken. Enkel wat jij belangrijk vindt komt je brein binnen. De rest wordt gegeneraliseerd, vervormd of weggelaten. Maarrrrr als je de juiste vragen stelt komt ook andere informatie je brein binnen. Vergelijk krijg je door contact met andere percepties, mensen en leerervaringen...het brein is gelukkig flexibel en kan dus ook flexibel onthouden. Veel beperkende overtuigingen van mensen staan dit echter vaak in de weg. Kijk en leef dus meer present als een kind en leren verloopt sneller!
Marijke  |   | 
26-10-2012
 | 
08:00 uur
Al iemand ervaring met snelleescursussen? Echte ervaringen - geen publireportage
Arjen  |   | 
26-10-2012
 | 
09:01 uur
Heel herkenbaar, maar ook moeilijk om de continue stroom van e-mails en telefoonoproepen te negeren en te blijven bij wat je doet. Ik ga deze tips zeker toepassen én telefoon uit en e-mail afsluiten.
Wout  |   | 
26-10-2012
 | 
10:06 uur
Nog een extra tip n.a.v. de reactie van Erik. Een goede tip als je last hebt van omgevingsfactoren. Voed de omgeving op door te vertellen hoe jouw werkschema eruit ziet en wanneer je wel en niet bereikbaar bent. Bij sommige afdelingen plannen ze het gouden werkuur in: in die tijd wordt niemand gestoord en kan men ongestoord bergen met werk verzetten. Realiseer dat een mens maar 3,5 per dag echt effectief werk. Mensen die ik hierop coach bespaar ik minimaal 1,5 uur per dag. Opvoeden houd ook in dat je mensen, die je ongevraagd inccen voor elk wissie wassie, vertelt die niet meer te doen. Onleesbare rapporten, leer anderen hoe je het aangeleverd wilt krijgen. Leest iedereen hetzelfde als voorbereiding voor een vergadering? Verander de vorm en verdeel de leestaken en draag mondeling kort de kern aan elkaar over. Arceer documenten met highlights. Geen voorbereiding = niet vergaderen. Opvoeden van jezelf en anderen helpt! Tenzij je doel is doelloos werken en brandjes blussen! In alle andere gevallen, train je omgeving, plan denk-/ leestijd in, en koers doelgericht. Neem de leiding over jouw tijdsindeling en sta daarvoor.
Ton  |   | 
26-10-2012
 | 
09:24 uur
Hallo,
Leuk artikel en herkenbaar voor iedereen. Focus op 1 ding scheelt enorm. Zet ook eens je mailherinneringen enmailsignaal uit. Telefoon op stil en win daarmee tijd en geef aandacht aan het actuele onderwerp. Snellezen werkt.
Heb een cursus gevolgd, leuk en leerzaam.
Ton
Arno  |   | 
26-10-2012
 | 
09:25 uur
Kijk dit zijn artikelen waar je als manager wat aan hebt.
Goede concrete informatie en bruikbare tips.
Bedankt.
Erik meijer  |   | 
26-10-2012
 | 
09:45 uur
Het deel over het focussen en de geboden handreikingen zijn aansprekend en nuttige tips. Probleem waar je nog wel regelmatig tegen aanloop is dat de feitelijke werksituatie de focus niet bevorderd. Ik denk aan de telefoon, Email, vragen van collega,s enz. Noem het maar externe ruis die regelmatig de focus in de weg staat Ga zeker de opmerkingen toepassen.
Esther  |   | 
26-10-2012
 | 
09:46 uur
Ik zet met regelmaat mijn telefoon en e-mail een uurtje helemaal uit om volledig te focussen op mijn taak van dat moment. Die blijk ik sneller af te hebben waardoor ik vervolgens meer tijd heb om mensen terug te bellen en ook hen mijn onverdeelde aandacht kan geven.
Bert  |   | 
26-10-2012
 | 
11:07 uur
Leuk artikel. Vat heel kernachtig samen waar het om gaat en is nog inspirerend ook. Knap!
barend  |   | 
26-10-2012
 | 
12:16 uur
Harstikke waar! Ik heb er veel aan hoewel het niet makkelijk is om aan te leren. Kost veel tijd. Goed dat je fysieke gesteldheid op #1 benoemd. Dat is de basis voor alles.
JJ de Jong  |   | 
26-10-2012
 | 
12:40 uur
Ik sluit me aan: interessant, leuk en om na te volgen.
Doe vooral ook wat je leuk vindt, dat maakt het onthouden ook makkelijker.
Ik ga het zeker gebruiken.
R Spanjaard  |   | 
26-10-2012
 | 
13:05 uur
Interessant!

Ik ben benieuwd wat uw visie is op het fenomeen ''mindmappen''. Is dit ook een vorm van associatie, en zal dit dan ook de door u geschetste positieve effecten opleveren mbt onthouden in de hersenen?
Willem van Druten  |   | 
26-10-2012
 | 
13:36 uur
Het loopt nog niet hard met de reacties, ook al krijg je nog meer gratis.
Maar het weekend staat voor de deur.
Wout Plevier  |   | 
26-10-2012
 | 
14:33 uur
Dank voor weer goede reacties.

JJ klopt! Het lichaam maakt serotonine, oxytocine en dopamine waardoor leren vanzelf gaat als je iets leuk vindt. 74% van de huidige Mw. Vind hun baan niet optimaal en blijft zitten. Mmmm wat doet dat met focus en productiviteit?

R. Spanjaard er bestaan 82 aantekenvormen, van lineair aantekenen (normaal schrijven) tot kanttekenen, conceptmappen, kolommenschema, visio aantekenen, mindmappen. De gulden regel is beter aantekenen dan niet. Kies ook die vorm waar je je prettig bij voelt want dan gebruik je het ook. Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat mindmappen het meest compleet is en aansluit bij de werking van het brein. Het combineert analytische skills, volgorde, woorden, redenatie met de creatieve elementen uit het rechterbeen zoals ruimtelijkheid, kleur, radiant thinking, associatie, visualisatie. Hierdoor slaat je brein het langdurig op, in tegenstelling tot bv lineair aantekenen, wat je na 2 weken helemaal dient te herlezen om te begrijpen wat er staat. De meeste mensen gebruiken mindmappen passief. Actief mindmappen wil zeggen dat je het voortdurend gebruikt en aanscherpt waardoor je gelaagd leert.

En dank je Willem! Jullie zijn de early adaptors die motion creeeren waardoor de rest gaat volgen. Dank daarvoor! Ken je het YouTube filmpje van de dansende jongen op de berg. Dat illustreert hoe dat werkt met groepsmotion. Credo is dus blijven aanmoedigen en dan creeeren we motion, voor dit artikel, en veel belangrijker nog voor effectiviteitsverhoging van werken in jullie omgeving.
gw meijer  |   | 
26-10-2012
 | 
15:59 uur
Goed artikel om even bij stil te staan, gelijk even op je site gekeken en een leestest gedaan en dat kan wel sneller... al is het begrip wel zeer hoog. Ben benieuwd naar je app!
Wout  |   | 
26-10-2012
 | 
19:05 uur
Beste Gw: De gemiddelde volwassene leest 240 woorden per minuut en heeft rond de 73% begrip. Tenzij je skimmend leest dan stijgt de snelheid maar zakt het begrip rond de 50%. Of je bent belezen en stijgt het naar 350 woorden per minuut maar ongeveer 70/ 80 % begrip. De snelheid kan ik door specifieke oefeningen in 15 minuten verdubbelen terwijl het begrip juist toeneemt. Dit heeft met visueel zien en opslaan, activeren van het RAS en meer perifeer lezend waarnemen te maken. Leuke! Iedereen kan het leren. Vrijwel niemand heeft het ooit (goed) geleerd om gedrag meetbaar te veranderen. Bij 50 deelnemers activeer ik het beschikbaar stellen van een specifieke oefening. Join The conversation.
Henk de Zwaan  |   | 
26-10-2012
 | 
22:14 uur
Goede bruikbare informatie, kort en bondig uiteengezet. Ben erg benieuwd naar de app
P.J.  |   | 
27-10-2012
 | 
00:44 uur
Een zeer praktisch artikel met handige tips.
Alles begint met een gezond hersenstel en daarom is de voeding van essentieel belang. Vetzuren zijn daarbij onontbeerlijk.
Joanne  |   | 
27-10-2012
 | 
13:00 uur
Beste Wout,

Interessant artikel! Jaren geleden heb ik ooit een snellees cursus gedaan van 1 dag. Ik merkte dat mijn brein het snellezen niet leek bij te kunnen benen. Ik 'zag' wel heel veel woorden, maar onthouden deed ik ze vervolgens niet. Ik heb daarna nog een paar weken geoefend met de krant, maar helaas zonder goed resultaat. Mijn leessnelheid is inmiddels weer zoals voor de cursus.
Heeft snellezen echt zin of kan ik het nog anders aanpakken?
Frank  |   | 
27-10-2012
 | 
13:14 uur
Zeker bruikbaare tips! Dank, Wout.
Nog een aanvulling op het onderwerp ''presenteren''. Vanuit mijn opleiding heb ik ook presentatie-technieken meegekregen. Een veel gemaakte fout is dat de spreker enorm gefocust is op ''het niet vergeten van alles wat hij/zij te vertellen heeft''. Nergens voor nodig: de toehoorders weten niet wat je hen allemaal wilt gaan vertellen en de belangrijkste zaken vergeet je toch niet.
Paul Immerzeel  |   | 
27-10-2012
 | 
22:39 uur
..Goh!...herkenbaar :-)Ik ben een creatieve chaoot en tegelijkertijd ben ik een modellen en systemen en structuren-type. Valkuilen zoals het hebben van een erg brede interesse in combinatie met extravert zijn, leidt er toe dat ik hier weer een 'comment' post.

Ik betrap mezelf er op dat 'herkenning' me hier triggert om dit artikel te lezen. Uitsluitend de voor mij 'boeiende' zaken onthoud ik (selectieve retentie).

Wat ik me hier (hardop) afvraag: als ik een artikel met enige diepgang lees, ben ik steeds bezig met betekenisverlening en met het leggen van causale verbanden maar ook met het zoeken naar andere verklaringen die de gepresenteerde beweringen 'ontkrachten of falsificeren'. Dit 'jongleren' met betekenis verlenen door het toepassen van 'hetgeen je al weet' (inclusie) op wat je ervaart en tegelijkertijd het zoeken naar andere of nieuwe invalshoeken, vertraagt mijn leessnelheid maar prikkelt mijn brein tot vernieuwing en diepere inzichten.

How to handle this 'handicap'? vraag ik me af als ik sneller maar ook begrijpender wil gaan lezen?
Wout Plevier  |   | 
28-10-2012
 | 
12:54 uur
Beste Joanne,


Dit heeft verschillende oorzaken. We leven in een Quick fix maatschappij, dat er voor zorgt dat er eendaagse trainingen worden aangeboden. Je weet dan hoe het in basis werkt maar kan het dan niet toepassen. Voor elke vaardigheid die je hebt leren masteren heb je langdurig tijd geïnvesteerd. Je hebt dus tijd nodig om zaken te laten landen, gevoel te creeeren, proefbevindelijk te ondervinden wat bij jou wel en niet werkt.

Om snellezen te leren en beheersen heb je een periode van 25 dagen nodig met tussen de 10-25 min. Per dag om te oefenen. Volgens de wet van Joost herhaal je dan precies genoeg omgedrag 2 e natuur te maken.

Daarnaast heb je verschillende typen lezers motorisch/ auditief/ en visueel. Een motorische lezer heeft het meeste moeite met lezen omdat hij elke letter/ woord wil uitspreken intern (suvocaliseren). Gelukkig kun je mensen trainen in ontleren van deze beperkende gewoonte.

Bij snellezen speelt ook je overtuiging mee. Ben je perfectionist dan kost het meer moeite om detaillistisch lezen los te laten dan een lezer die meer op hoofdlijnen door het leven stapt. Wederom is dit een gedragsstrategie die je kunt ontleren en waar je een nieuwe methodiek voor kunt aanleren. Snellezen werkt voor iedereen maar het vergt een persoonlijke aanpak waarbij je leert wat jou specifiek beperkt en wat je daaraan precies kunt doen. Past de strategie niet bij je dan zul je m ook nooit aanleren totdat je breinenorm veel plezier en rendement zal ervaren. Gelukkig hebben we daar heel goede oefeningen voor die snel dit inzicht verschaffen waardoor de mogelijkheid dan ontstaat dat het voor jou ook mogelijk is. In de app zitten een paar van dit soort bewustzijnsoefeningen ingebouwd.

Als je vragen hebt voor jezelf, wees dan vrij me te bellen. Ik kan je dan vertellen wat je hiervoor kunt doen.

Succes!
Wout Plevier  |   | 
28-10-2012
 | 
13:02 uur
Paul, dank je. Veel mensen multitasken ook bij snellezen. De kunst is je ogen in beginsel te geleiden met een pointer waardoor je in flow kunt komen. Dan vooraf een duidelijk doel en vragen stellen, omdat je ras dan aanschakelt. Vervolgens snellees je tot het einde van een blok tekst. Je staat niet stil, springt niet terug, herleest niets, denkt niet aan andere dingen. Je monitoort of je de antwoorden op je vragen ziet staan. Eigenlijk doe je maar een ding: zo veel mogelijk opnemen. Dan kijk je weg vat je innigen woorden samen wat je gelezen hebt, wederom monitor je wat mis ik nog. Dan arceer je de kernwoorden en kijkt terug naar de dingen die je gemist hebt fo die je extra wilt inprenten. Bij elk stapje doe je maar een ding tegelijk. Dit verhoogt je rendement gigantisch. Bovendien verbeteren je analyses met sprongen. Kleine oefening voor jou: doe vandaag alles eens heel bewust en present en maar 1 ding tegelijk. In begin kost dit moeite. Je brein wil van alles maar herroep jezelf door wel breed te blijven waarnemen maar toch gefocust te blijven op 1 ding. Je zult merken dat je focus met sprongen omhoog gaat.
Wout Plevier  |   | 
28-10-2012
 | 
13:10 uur
Frank, justem. Presenteren belangrijkste doelen: contact met je publiek maken en de boodschap die je wilt vertellen zo helder mogelijk brengen. Vragen aan je publiek stellen en dan conclusies samenvatten die bij je verhaal passen zijn een heel eenvoudige manier om je verhaal levendig te maken, interactie met het publiek te krijgen en de aandacht van jezelf af te halen (intern) ipv bezig zijn met jezelf.
Arnold van Mierlo  |   | 
28-10-2012
 | 
16:14 uur

Focus, erg belangrijk.
Helaas ben en blijf ik snel afgeleid. Lijk er ook blij mee te zijn en vrede mee te hebben.
Het werk dringende werk blijft zo echter wel lang 'hangen'.
Wout  |   | 
28-10-2012
 | 
19:21 uur
Hi Arnold,


Focus is een apart fenomeen. We leren mensen in Alpha Staat te opereren. Dan met het bewustzijn dat alles er MAG zijn en je toch alert bent voor 1 ding tegelijk te doen. Het effect? De afleiding verdwijnt en de focus wordt juist beter. Je bent alert en toch omgevingsbewust. Je brein gaat juist beter associatief werken. De kokervisie van normale concentratie verdwijnt ( dit zie je ook als je omgeving zich gaat concentreren, ze kijken meteen heel serieus en ''bedrukt''). Dit werkt juist beperkend, want je MOET je concentreren. Dit werkt dan juist minder goed. Je blikveld focust zich juist meer centraal wat ook je denkvermogen ''verkleint''. Door meer divergenter bewust te zijn dat de omgeving er is en dan iets vanuit ontspanning te aanschouwen wordt het opnamevermogen en de alertheid juist beter. Leuke! Ook dit is eenvoudig te trainen en het verschil dat cursisten hierbij voelen is enorm, evenals de output resultaten: leervermogen neemt toe, communicatie en samenwerking met anderen verbetert, analyses worden beter, intuïtie gaat beter werken, de ontspanning neemt meer toe, de stress verdwijnt, herinneringsvermogen gaat met sprongen omhoog. Gaaf hè, door juist iets anders te doen wat men jaren heeft aangeleerd en waar men zichzelf en anderen jaren in heeft getraind. Mijn ervaring is ontstaan naar ons onderzoek naar de effecten van ontspanning op leren en lezen. Ook IBM heeft een dergelijk onderzoek gedaan met simulaire resultaten. Tip: bekijk je moeilijkste huidige probleem maar eens vanuit ontspanning.

Ook voor jouw de app...en de 13 minuten speed drill komt in zicht. Keep up The flow!
Vincent Mazairac  |   | 
28-10-2012
 | 
21:55 uur
Hoi Wout, goed stuk!
Bij een fit brein hoort mijn inziens buiten het juiste voedingspatroon ook goede lichaamsbeweging. Volgens mij ben jij daar ook fan van. Enerzijds maakt het je hoofd leeg zodat je weer opnieuw kunt focussen, anderzijds zijn er diverse fysiologische gebeurtenissen die je brein fitter maken.
Yoga of ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan werken bij mij goed om voldoende (8 uur!) nachtrust te krijgen. Zorg wel voor een donkere slaapkamer en vermijdt afleidingen.

Als laatste je opmerking over vragen blijven stellen: fantastisch! Dat maakt mensen onderscheidend.
Ga zo door met je stukken.

Groeten Vincent
suzie  |   | 
29-10-2012
 | 
03:29 uur
Heel goede tips. Praktisch dat meteen toegepast kunnen worden. Mijn manier van werken is op een ding concentreren en het afmaken, maar door de werkomstandigheden lukt dat niet altijd.
Theo  |   | 
29-10-2012
 | 
07:34 uur
Wout,

bedankt voor de tips. Met name je reactie op Joanne. Net als Joanne heb ik ooit een cursus snellezen gevolgd, met jou tips die erbij geeft, ga ik weer aan de slag.

Nogmaals,

THNX

Theo
Erik Van Wiele  |   | 
29-10-2012
 | 
07:57 uur
Een eerste stap is -proberen- selectief te zijn in wat men zou moeten lezen... Maar dan, ja het geselecteerde sneller kunnen lezen. Wat een mooie tijdwinst! Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan.
Liesbeth  |   | 
29-10-2012
 | 
09:06 uur
Hoi Wout,

Geweldig artikel! Je noemde eerder in een reactie dat een mens maar 3,5 uur per dag echt effectief werkt. Heb je tips voor die overige 4,5 uur? Want de baas verwacht uiteraard 8 uur aan effectief werken.
Hilje Papma  |   | 
29-10-2012
 | 
09:07 uur
Alles wat helpt om een werkweek tot een oase van productiviteit en reflectie terug te brengen is welkom! Een huis vol symbolen ook, dat ga ik doen. Alleen maar hopen dat niet iedereen in het gezin op dezelfde dag een belangrijke presentatie of spreekbeurt moet houden...
MAE Soons  |   | 
29-10-2012
 | 
09:23 uur
Mooie tips en altijd weer effectief voor persoonlijke efficiëntie! Maar ook het bewust aandacht geven, en gefocused aandacht geven (komt dicht bij 'mindful werken') leidt ongetwijfeld tot minder mentale belasting en verzuim.
F Mooijman  |   | 
29-10-2012
 | 
09:55 uur
Leuk en herkenbar artikel. Focus en concentratie is vaak lastig Om meer focus e krijgen op de dingen waar je mee aan de slag moet: vraag je af of het belangrijk en beter nog belangrijk en urgent is. Concentratie: gratis apps bechikbaar om hiermee te oefenen.
Afleiding door mail:
- kijk 2x p/dag in je mail en ze de automatsche melding uit
- maak een aparte inbox voor cc-mails
- hou je inbox schoon / handel direct af at je direct af kunt handelen en kijk niet 3 keer naar dezelfde mail
Het Nieuwe Werken:
- als je thuis werkt zoek dan een aparte werkruimte en zeg tegen je kinderen dat je aan het werk bent
- in een drukke kantooromgving: geen dingen doen waar je je voor moet concentreren;zoek daarvoor een aparte ruimte of doe dit thuis
Ron  |   | 
29-10-2012
 | 
10:02 uur
Alleen al het feit dat je zaken doordacht gaat doen werkt focus verhogend en voorkomt dat je op de auto pilot veel dingen doet dit je maar half bewust meemaakt. Ik heb ervaren dat al je voor jezelf prio,s aangeeft en deze stuk voor stuk afhandelt dat dit een enorm verschil in je output maakt. Grt Ron
Anneleen TODTS  |   | 
29-10-2012
 | 
10:04 uur
het is inderdaad zo herkenbaar.
we krijgen té vaak té veel informatie; en aan het eind ''zie je het bos niet meer door de bomen''. Dit is soms wel echt frustrerend.
José Hayes  |   | 
29-10-2012
 | 
10:21 uur
Als adviseur over uiteenlopende onderwerpen moet ik me snel kunnen inlezen en het kaf van het koren scheiden. Ben erg benieuwd naar de app.
B.  |   | 
29-10-2012
 | 
11:02 uur
Een meer dan interessant artikel 'ter lering ende vermaeck'.
Daphne  |   | 
29-10-2012
 | 
11:08 uur
Interessant artikel die volgensmij bijna voor iedereen herkenbaar is. Ik ga dit zeker proberen te gebruiken!
Monika Van Wichelen  |   | 
29-10-2012
 | 
11:21 uur
Interessant artikel en oh zo herkenbaar. Ik probeer steeds een ding volledig af te werken, maar het is niet altijd zo eenvoudig indien men regelmatig gestoord wordt.
Ik ben van nature iemand die veel en snel leest, ik betrap er me dan echter wel eens op dat ik sommige dingen moet herlezen omdat ik iets gemist heb.
Rein  |   | 
29-10-2012
 | 
11:27 uur
boeiend onderwerp, vooral de constatering dat zowel mannena als vrouwen niet kunnen multitasken.
Zelf ben ik een vrij langzame lezer en zou wellicht veel baat kunnen hebben bij de oefening om leestempo te verhogen.
het opzoek gaan naar audoniemen lijkt me overigens wel weer erg tijdrovend...
Jos  |   | 
29-10-2012
 | 
11:31 uur
Eerst dacht ik nog wat veel comments, maar toen las ik dat je iets krijgt als je commentaar levert. Mijn commentaar krijg je als de 50 comments gepasseerd zijn, haha
Jos  |   | 
29-10-2012
 | 
11:50 uur
Gefeliciteerd Wout, de eerste 50 reacties zijn binnen. Overigens goede aanvullingen van je in de comments.
Kees  |   | 
29-10-2012
 | 
11:58 uur
Hi Wouter,

Vond het al knap dat mijn kinderen inderdaad multitasken, ook tijdens het huiswerk. Ik maak vanavond aan het eten dit bespreekbaar n.a.v. je artikel. Zelf herken ik mij helaas in de innige relatie met mijn digi info bronnen. Ik ga iniedergeval de tips opvolgen en mogelijk ondersteunt de snel lees app bij het sneller verwerken van info.
Bedankt!
Ans  |   | 
29-10-2012
 | 
12:04 uur
Interessante discussie. Ben zeer geinteresseerd in de snel-lees app. Focus is altijd belangrijk, voor je eigen tijdwinst, maar ook vanwege het feit dat de ander een goed gevoel heeft bij de communicatie ('echte aandacht').
Wout  |   | 
29-10-2012
 | 
12:45 uur
We naderen de 50... nog 1 reactie te gaan. De 13 minuten speeddrill is in zicht. Hoe leuk is het om samen motion te maken op iets wat je productiviteit verhoogt. We gaan richting de 100! Bij 70 verloot ik onder alle deelnemers ook nog een 10 tal dvd's Snellezen in tien stappen.

Goed zo Theo, blij dat je weer op de rit gaat!

Erik: mensen hebben vaak moeite met onderscheid te maken tussen wat men belangrijk en onbelangrijk vindt. Je kunt dit bewustzijn meer aanschakelen door: goed contact te houden met: wat werkelijk belangrijk voor jou is (je waarden), waar je precies op afgerekend wordt voor je baan (wat moet je dus essentieel weten), vooraf een gericht doel en vragen te stellen. Dan gaat het beter. En dan inderdaad 3 - 6 keer sneller lezen door beheersing van techniek.

Liesbeth: je baas verwacht inderdaad 8 uur. Dit wordt een interessante tijd en discussie omdat via het nieuwe werken men ontdekt heeft dat de oudere generatie hierdoor eerder begint en later ophoudt maar de jongere generatie later begint, even enorm knalt en dan eerder ophoudt. Het resultaat is hetzelfde qua output. Wat is dan preferabel? In de overige tijd kun je dus beter contact krijgen met je klanten, met je collega's, innoveren, denktijd inplannen om je toekomstplan waarheid te maken, je bij te lezen en een voorsprong op je concurentie te bewerkstelligen of simpel een keer lekker dagdromen etc. Je productiviteit stijgt overigens enorm door 20% je tijd te gebruiken als denktijd om je dag bij te sturen, je weer op de goede koers te zetten. Ennnn het gebeurt vrijwel nooit!

Hilje: dat kan inderdaad een bonte bedoeling worden. Maar je brein kan enorm veel aan en mensen vinden spelen leuker dan denken!:)

Mae: enorm veel winst valt daar te behalen. Lees het boek Brein@work maar eens daar vind je allemaal gave wetenschappelijke verklaringen voor dit fenomeen. En mindfulness lijkt zweverig maar is enorm praktisch en concreet.

F. Mooijman: goede aanvullende tips. En er zijn veel gratis apps om je tijd meer ontspannen in te delen. Van mindfulness dingen tot snelleesaps tot het simpele herinneringsapje uit de iphone.

Ron en Anneleen: Rust en focus bepalen is dus urgent en belangrijk. De hoeveelheid informatie verdubbelt namelijk elke 7 maanden. Dus we moeten wel.

Ok keep up the flow en nodig anderen ook uit om deel te nemen aan de discussie en dit artikel. Ik heb nog meer moois in petto voor deelnemers voor we de 100 bereiken!

Karina  |   | 
29-10-2012
 | 
12:56 uur
Door zo'n oproep voor reacties, leest niemand de reacties meer want die voegen niets meer toe...
Wout  |   | 
29-10-2012
 | 
12:57 uur
Wauw mooie reacties mensen.

Monicka: de kunst is trouw zijn aan je eigen afspraken. Nu werkt het neurologisch zo dat als je dit doet, dan krijg je meer voor elkaar en dus meer beloning en dus plezier. Hormonaal maak je dan nog meer de juiste stoffen aan waardoor het op een gegeven moment vanzelf gaat. Maarrrr het opstarten kost het meeste tijd en energie. Je brein moet dan myeline aanmaken om in gang te komen en je te ontdoen van je oude gewoonte. Je brein zal dan neurologisch de weg van de minste weerstand kiezen en dat is het neurologisch pad naar bekend gedrag, ook al is dit slechter. Dus train je zelf in: stop ik ben nu dit aan het doen en terug naar die ene activiteit. Train je omgeving door met hen te communiceren en ook dan trouw te blijven: sorrie, kun je over een 15 minuten terug komen dan ben ik klaar met lezen!

Jos: we zitten in een interessant experiment om te kijken of we motion kunnen creeeren en toch een praktische aanpak kunnen neerleggen. En het werkt, dus doen we vaker!

Kees, zeker leuk om te delen met je kinderen. Zij staan open om snellezen te adapteren en hebben ook echt een beetje meer rust nodig. (Er zijn al kinderen met stressverschijnselen door een te volle agenda en te druk leven). Ook voor hen is consistentie en rust soms heel goed!
Els Moeyaert  |   | 
29-10-2012
 | 
13:10 uur
Super artikel en bepaalde zaken hééél herkenbaar. Benieuwd naar de snel-lees app.
Bedankt!
steph  |   | 
29-10-2012
 | 
13:36 uur
Leuk artikel. Maar hoe meer informatie ik tracht te verwerken, hoe groter de rusteloosheid in de brains. Het nachtelijke piekeren is dan ook een routine geworden... wat op zich dan weer niet bevorderlijk is voor de infoverwerking ;-)

Kees  |   | 
29-10-2012
 | 
14:11 uur
Boeiend artikel. Snel informatie begrijpelijk opnemen is toch een hele klus. Een vaardigheid als snellezen zou goed van pas komen. Zie het vol vertrouwen tegemoet.
Marijke  |   | 
29-10-2012
 | 
14:28 uur
Geweldig artikel. Zeker ook goed te delen met onze studerende kinderen. De vele scripties en de studiepunten die gehaald moeten worden zijn erg belangrijk voor ze. Ook belangrijk is om af te vragen ''Doen we de goede dingen en doen we die dingen goed''
Cor Remmerswaal  |   | 
29-10-2012
 | 
14:51 uur
Beste Wout,
Wat kan er nog meer gezegd worden over dit verhelderde artikel dan dat het concreet aangeeft waar tijdwinst te is te behalen, door je te focussen op een doel en niet met alles te gelijk bezig te willen zijn.
Bedankt dat je deze tips met ons wil delen.
Angela  |   | 
29-10-2012
 | 
15:28 uur
Goed artikel! Ik ben erg benieuwd naar de app. Ik heb met veel interesse de reacties en antwoorden daarop gelezen. Hoop practische tips en vorbeelden van het 'moet'.

Als eigen ondernemer van een bedrijf met veel acute zorgvragen 24/7 en ook nog moeder van 3 kinderen is Focus een belangrijk begrip aan het worden. Processen vereenvoudigen is heel belangijk!Want helaas zit er maar 24 uur in 1 dag ;-)Ik merk dat verbetering zien in wat ik kan en opneem met minder moeite en tijd zorgen dat ik gemakkelijker 't multitasken laat. Ik noem het nu bewust negatief 'van de hak op de tak springen'.
Onlangs idd ook veel geleerd (sommige dingen weet je wel maar doe je niet)bv alles in cc. toch vergaderen als er slecht is voorbereid. te vaak je mail checken (en er dan op dat moment niets mee doen.
WoutPlevier  |   | 
29-10-2012
 | 
15:37 uur
Dank je Els. Nu in de praktijk zetten. Vandaag sta ik ook in de Metro en toch lezen veel mensen artikelen gezien 746 reacties.

Beste Karina, je zult verbaast zijn hoeveel mensen dit juist wel doen. Het draait niet enkel om de free bonus. Het is een stimulans om in motion te komen. En dus vooral gericht op wat lees je en wat zet jij nu in actie. Ik heb een ideologie: elk kind en elke volwassene effectiever maken door de beste tools/ trainingen beschikbaar te stellen. Het genereert motion als een inktvlek en dat is de bedoeling.

Ken je iemand die deze tips kan gebruiken, faciliteer hem ermee. Wellicht komen ook zij in beweging en actie om zelf of met anderen effectiever te gaan werken.
Inge  |   | 
29-10-2012
 | 
16:15 uur
De titel triggerde mij om het gelijk te lezen ... Zitten wel interessante tips bij, maar de truc met symbolen heeft mij nog nooit geholpen. Voor mij geld dat ik mezelf zo nu en dan even de tijd moet geven om zaken te ''laten landen''. De aanvulling van Wout op 26-10 om 10.06 uur vind ik erg goed: die heb ik even gekopieerd naar mapje waar ik reminders en inspirators bewaar. :)
Jan de Jong  |   | 
29-10-2012
 | 
16:54 uur
Goede tips(!) En bruikbaar. De situaties zijn herkenbaar. Wat ik nog toe wil voegen;”blijf vooral jezelf”. Het sluit een stress uit en je behoedt jezelf voor valkuilen.
Kirtie  |   | 
29-10-2012
 | 
17:10 uur
Goed artikel Wout. Toch een vraag: Hoe past 'multitasken' in uw betoog? Kan het brein dit aan? Zo ja, wat zijn de condities en maximale output (met behoud van goede gezondheid)?
Wout  |   | 
29-10-2012
 | 
17:55 uur
Mooie toevoeging Jan. Carl Jung zei daarover je weet pas wie je bent geweest aan het einde van je leven. Meeste mensen vinden het moeilijk om in interactie met anderen zichzelf te blijven. Goed bewustzijn van persoonlijke waarden en missie is dan fundamenteel belangrijk.

Kirtie multitasken maakt zonder uitzondering elke mens 25% minder effectief. Multitasken kan alleen bij heel routinematige taken, strijken en tv kijken. Bovendien geeft multitasken meer stress en leidt het tot slechter slapen, meer stress, minder output. Dus advies zo min mogelijk doen. Prio's stellen die urgent en belangrijk zijn en daarop anticiperen. Het liefste nog investeren in prio's die belangrijk en niet urgent zijn zoals coachen van personeel, efficiënt nadenken over andere indeling van een vergadering, inzetten van middelen die mensen langdurig inspiratie en energie geven. Zet m op!
Marion Stekkel  |   | 
29-10-2012
 | 
19:53 uur
Geweldige inzicht. Snel lezen van dikke rapporten, interresant om te beoefenen,het lezen van de rapprten vergt veel energie. en Rust goed uit, zal ik zeker meenemen. alle tips zijn voor mij relevant. Thank you
Brigitte  |   | 
29-10-2012
 | 
21:43 uur
Goed artikel, ben het wel eens met Karina die stelt dat een oproep tot reacties kan leiden tot gebrek aan interesse in de gegeven reacties.
De tips voor de presentatie ga ik zeker uitproberen, te vaak geconfronteerd met veel te lange ppt, wil zeker niet in dezelfde valkuil stappen.
Is snellezen erg verschillend van diagonaal lezen?
Wout  |   | 
29-10-2012
 | 
21:49 uur
Dank je Marion en Brigitte,

Elke reactie is positief en kijk maar eens naar de goede toon. Er zit bij veel mensen zelfreflectie in. Waardevol!

Zet ' m op!
Luc Veeger  |   | 
29-10-2012
 | 
22:10 uur
Wout, je slaat de spijker op z'n kop. Een snelle quickscan van de reacties leert dat de positiviteit in de reacties de boventoon voert. Inhoudelijk is van de reacties veel te leren. Proficiat!
alice de boer  |   | 
29-10-2012
 | 
22:37 uur
Wat een byzonder proces is hier gaande: een kleine beloning in het vooruitzicht en heel veel lezers gaan actief meedenken en discussieren. En je aanbod bekijken.
Perfecte marketingstrategie !
En dat bedoel ik positief: het biedt mogelijkheden...
Jos  |   | 
29-10-2012
 | 
22:56 uur
Wout,

ik ben benieuwd naar je app. Ondanks cursussen snellezen en mindmappen blijft ik vervallen in vocaliserend lezen, anders onthoud ik niet wat ik gelezen heb.
Wout  |   | 
29-10-2012
 | 
23:05 uur
Beste Luc,


Leuk dat je het waardeert maar het gaat mij hier om de positieve flow om effectiever te gaan samenwerken. Kortom de inhoud en wat je daar zelf mee kan bereiken in je werkomgeving. Overigens breintechnisch gezien is positief taalgebruik enorm bevorderend om oplossingen te gaan zien in een tijd waar juist in het merendeel van de maatschappij de nadruk op problemen ligt. Mijn perceptie is dat mensen in deze tijd juist meer geinspireerd dienen te worden. Daarvoor heb ik dit artikel geschreven en ik ben blij met de reacties. Keep up the spirit.
Wout  |   | 
29-10-2012
 | 
23:13 uur
Beste Jos,


Probeer dit maar eens. Neem een aantal artikelen die je leuk vindt of een magazine. Lees 3 artikels op je eigen manier. Herlees ze nu en terwijl je ze leest zeg je intern in je hoofd 1 - 2- 3, 1 - 2 -3, etc. Je wordt nu gedwongen te gaan kijken in plaats van uitspreken, omdat je niet tegelijkertijd 1-2-3 kunt zeggen en ook de tekst kunt vocaliseren. Je zult merken dat dit in beginsel hinderlijk is maar houdt vol. Er komt dan een moment dat je zult merken dat je vocalisatie van tekst vermindert. Tip 2: Kort je leesbeweging ingesprongen in vanuit de linker en rechterkantlijn en verleg je aandacht van uitspreken van woorden naar logische woordgroepen. Overigens mag je stem een beetje aanwezig zijn, zolang het maar niet hinderlijk en afleidend wordt. Als je aandacht op je stem in je hoofd ligt neem je de tekst namelijk verminderd goed in je op. Tip 3 verhoog je leestempo met speeddrills. De 13 minuten speeddrill krijg je binnenkort dus je bent dan al onderweg. Succes!
richard  |   | 
30-10-2012
 | 
07:44 uur
Hallo Wout,
Hoe kun je aan de app komen, waarover steeds wordt geschreven.
m.vr.gr.
Richard
Pauline  |   | 
30-10-2012
 | 
09:03 uur
Hallo Wout,
Bedankt voor het delen van je tips. Het visualiseren mbv symbolen heb ik wel eens gedaan om een 'rijtje' te leren. Ik ga proberen om op deze manier een presentatie voor te bereiden.
Ik ben ook benieuwd naar de snelleesapp.
Jasja van den Brink  |   | 
30-10-2012
 | 
09:25 uur
Dank voor de tips Wout! Ik zie uit naar de app en de 50 oefeningen. Alvast bedankt. Jasja
Joëlle  |   | 
30-10-2012
 | 
12:43 uur
Nooit zo over nagedacht. Ik multitask de hele dag en altijd blijven dezelfde dingen liggen. Ik moet me veel meer focussen en kleine, simpele doelen stellen! Bedankt voor dat inzicht.
Arlette  |   | 
30-10-2012
 | 
13:07 uur
Wat een handige tips.Gaaf artikel dat me triggert! Mooi gedaan en nuttig.
David  |   | 
30-10-2012
 | 
13:33 uur
Bedankt voor de tips! Je stipt 'RAS' aan, maar je gaat daar verder eigenlijk niet op in. Ben wel benieuwd wat dit inhoudt. Ik zie hierboven dat je al diverse reacties heb beantwoord, dus misschien staat daar het antwoord al, maar ik heb nu geen tijd om dit uitgebreid te lezen, dus ik stuur de link even door naar huis.
Verder ben ik ook benieuwd naar dat snellezen, hoewel ik daar eerlijk gezegd niet zo veel vertrouwen in heb. Ik ben zelf denk ik niet echt een snelle lezer, maar kan me moeilijk voorstellen dat dit sneller kan met dezelfde mate van begrip.
Jeroen  |   | 
31-10-2012
 | 
10:40 uur
Een aantal heel herkenbare punten, soms ook wel opendeuren, maar dat hoort erbij. De tips voor bij een presentatie ga ik binnenkort uitproberen. Een wandeling door je eigenhuis lijkt mij een leuke methode.
E  |   | 
31-10-2012
 | 
10:53 uur
soms bekende materie maar een prima stuk
benieuwd naar meer info
Jeroen  |   | 
31-10-2012
 | 
11:20 uur
Een aantal heel herkenbare punten, soms ook wel opendeuren, maar dat hoort erbij. De tips voor bij een presentatie ga ik binnenkort uitproberen. Een wandeling door je eigenhuis lijkt mij een leuke methode.
Ton Pluta  |   | 
31-10-2012
 | 
12:01 uur
Dit zijn zeer handige tips die goed toepaspaar zijn in de praktijk, pragmatisch kunnen deze zeer effectief en efficiënt zijn in je dagelijkse werkzaamheden.
Wout  |   | 
31-10-2012
 | 
17:40 uur
Beste deelnemers. Het ziet er naar uit dat we 100 gaan halen. Sommige mensen vragen zich af waarom beloon je mensen. Ten eerste omdat het een positief gebaar is dat ik altijd toepas. Ten tweede omdat ik iedereen een efficiënter en betere balans gun. Ten derde omdat het duurzaam is om kennis t e delen en mensen te activeren. Je krijgt dan motion die breder gaat dan het belang van het individu.
Wout  |   | 
31-10-2012
 | 
17:45 uur
Beste David, je RAS is je reticulair actievatiesysteem een systeem in je zenuwstelsel dat ervoor zorgt dat je alertheid op specifieke zaken vergroot wordt. Dit activeer je door actief doelen en vragen stellen. Bv welke tips kun je inzetten op 3 gebieden in je leven waar je een quantumsprong zou kunnen maken. Lees het nu nog maar eens en evalueer het effect. Overigens kun je zo ook een presentatie beïnvloeden. Succes en keep up The good flow. Let's make history. Sure we can!
Barbara  |   | 
31-10-2012
 | 
20:23 uur
De valkuilen zijn een herkenning (slecht slapen door lijstjes activiteiten die 's nachts op ploppen en het idee niet de tijd te hebben om echt te focussen).
De tips vind ik zeker zinvol, sommige kende ik al maar brengen wel een oja-moet-ik-gaan-doen-gevoel teweeg.
door dit artikel weer op de noodzaak gewezen nu toch echt een cursus snellezen te gaan starten, helemaal nu ik eind november met een nieuwe opleiding begin.
Marijke de Jong  |   | 
3-11-2012
 | 
21:54 uur
Wil graag proberen of het snellezen ook geconcentreerd lezen is, onthoud je wat je leest, of ben je het snel weer kwijt ?
Wim Rosseau  |   | 
4-11-2012
 | 
21:06 uur
Interessant artikel, en als ik kan bijleren, sta ik op de eerste rij
Wout  |   | 
4-11-2012
 | 
21:39 uur
Dank je Wim, Marijke en Barbara,


Het grappige van ons leersysteem is dat we leren te focussen door ons enorm te concentreren. De kunst van snellezen is meer vanuit Alpha Staat te opereren. Hierdoor wordt je optimaal ontspannen terwijl je toch alert blijft. In deze staat is het eenvoudig waar te nemen zonder dat je je hersenen belast met denken. Dit is het tegenovergestelde wat je ervaart waardoor je 's nachts wakker schiet en lijstjes afvuurt Barbara. Dan zit je meer in Betastaat waardoor het letterlijk druk wordt in je hoofd. Alpha staat stelt je in staat om waar te nemen zonder jezelf te belasten. Je blik wordt letterlijk gedivergeerd ipv een kokervisie. Je brein zal beter associatief werken en je zult je meer ontspannen voelen. Door deze staat is je alertheid optimaal waardoor je datgene wat je leest ook opslaat en onthoud. Het begrip stijgt gemiddeld naar 90% en de snelheid neemt toe met factor 3 - 6. Kijk maar eens naar het artikel van 29 oktober in de METRO. Daar heeft een journaliste meegedaan en ontdekt dat snellezen volgens onze methodiek werkt. Fijn voor haar en ook fijn voor ons:)

Nog tien deelnemers aan de discussie en de app en de 13 minuten speeddrill wordt aan iedereen die deelneemt vrijgegeven. Het is als schrijver heel leuk te zien dat je mensen kunt activeren en ook in hun eigen leven in gang kan zetten. Geweldig!
Hans  |   | 
5-11-2012
 | 
09:50 uur
Super actie. Artikel informatief, praktisch en (dus) inspirerend en de toezegging van app & speeddrill bij x-tal reacties werkt nog eens extra motiverend (zo blijkt). Mijn complimenten :-)
Lilo Crasborn  |   | 
5-11-2012
 | 
10:58 uur
Met name die tips ten aanzien van het presenteren ga ik uit proberen. Sluit goed aan bij wat ik las in het geheugenpaleis, methodiek om goed en veel gericht te onthouden.
Dank voor het artikel.
Hilde te Riet  |   | 
5-11-2012
 | 
10:41 uur
Dag Wout,

Zeer bruikbaar en praktisch!Weer goed om me bewust te zijn en in mijn coaching te gebruiken!

Mijn dank!
Diet zomer  |   | 
5-11-2012
 | 
10:52 uur
Bedankt voor je interessante en bruikzame tips! Ben tot nu toe erg sceptisch over snellezen maar misschien word ik door jouw werkwijze over de streep getrokken!
nicole peters  |   | 
5-11-2012
 | 
11:14 uur
Interessant artikel ook in relatie tot Duurzame Inzetbaarheid en vitaliteit dat binnen ons bedrijf hoog op de agenda staat. Dit onderwerp zou hierbij zeker een van de thema's kunnen zijn.
anny  |   | 
5-11-2012
 | 
12:07 uur
Vooral het visualiseren van symbolen in een voor jouw bekende omgeving, lijkt me een goede tip.
Martine van Belle  |   | 
5-11-2012
 | 
13:11 uur
Zo herkenbaar en toch niet makkelijk te doorbreken. namen, hoe ik ook mijn best doe, bijna hopeloos.
Christina  |   | 
5-11-2012
 | 
13:22 uur
Goede tips en reminder. Heb zelf in het verleden gemerkt dat informatie verwerken dmv mindmappen erg goed werkt, desondanks toch weer in onbruik geraakt..
Doeke-Jan  |   | 
5-11-2012
 | 
14:14 uur
Een aantal heel herkenbare punten (opendeuren) De tips voor bij een presentatie; veel wandelen door je eigenhuis lijkt mij een leuke methode.
Peter  |   | 
5-11-2012
 | 
16:20 uur
Hoi Wout, bedankt voor het leuke artikel! en ook nog de tips in de reacties. Goed om over dit soort dingen weer een keer bewust te worden. Mijn huis is al aardig aangekleed met presentaties ;-)
Willem van Druten  |   | 
5-11-2012
 | 
16:32 uur
Can I be 101 (not the jeans).
Wout  |   | 
5-11-2012
 | 
19:03 uur
Beste Nicole,


Ik heb vandaag gesproken met een conceptbedrijf en zowel bij mij als bij hen krijgen we enorm veel aanvragen binnen voor inspiratie en vitaliteitsthema's. Het is ook logisch veel mensen staan onder druk. Cognitief kan het brein dit tot een bepaald niveau verwerken. Door technieken als mindfullness - mindtuning - snellezen opereer je op een ander niveau waarbij je helderder en meer alert zaken kan overzien. Onze conclusie is dat dit fundamenteel belangrijk wordt voor de mens.

Martine, enkel door massief actie te nemen en daaraan veel plezier te verbinden en beloning als je het goed doet, een omgeving te scheppen die je blijft stimuleren, verhoogt de kans tot gedragsverandering. Koppel vervolgens pijnpunten in vorm wat het je kost als het niet veranderd. Doe je dit dan beweegt je brein vanzelf weg van ''oud gedrag''. Vooral doorgaan zoals Barry zou zeggen:)
Wout  |   | 
5-11-2012
 | 
19:07 uur
Willem no problem you may be number 101!

Peter zo gaat ie goed. Kijk ook maar eens naar het artikel over magnifiek presenteren. Mijn methode haalt direct de angst weg en turnt elke mens om in een presentatot die impact achterlaat. Breintechnisch is ook dit heel eenvoudig aan te leren. Geen trucjes maar mensen leren wat hun essentie is en hoe ze dit zichtbaar kunnen maken aan publiek. Ook hier geldt vanuit alpha staat presenteren vergroot direct je alertheid, je rust, je herinneringsvermogen. Locisysteem is dan een van de praktische tools om je verhaallijn te onthouden.

Christina, mensen adapteren mindmappen alleen als het brein het actief adapteert. Anders blijft het een trucje zonder inhoud.

Wout  |   | 
5-11-2012
 | 
19:16 uur
Hans, Lito en Hilde, graag gedaan. Ik ga gewoon door met belonen. Mensen vinden het leuk en hoe tof is het om response terug te krijgen van wat mensen er mee kunnen. Ik geloof in duurzaamheid, hoge kwaliteit en persoonlijkheid. Dit bereik je met mensen, niet door cijfers. Mensen mogen soms gestimuleerd worden om het beste uit zichzelf te laten zien en daar hun bijdrage aan de wereld te vergroten. Ik doe dit met veel plezier.

Brengt me meteen bij het volgende. Ik verloot als we 130 reacties halen 5 ebooks van mijn nieuwe boek ''Win tijd door snellezen'' en bij 150 reacties een seat in mijn open lijn training Snellezen voor Professionals. Tw van 2000 euro. De app en 13 minuten speeddrill ontvangt iedereen volgende week.
Folkert  |   | 
6-11-2012
 | 
12:28 uur
Ben benieuwd naar de snelleesapp. Gezien de reacties van Wout val ik denk ik nog net binnen de 100 ;-)
Wout  |   | 
7-11-2012
 | 
08:08 uur
Heel goed Folkert,


We gaan gewoon door. Maar uh wat heb geleerd en kun je gebruiken. Deel het met ons en you're in charge!:)

Wout
Wout  |   | 
13-11-2012
 | 
20:31 uur
Mededeling voor de 107 deelnemers aan de discussie: ik heb net bericht dat de app begin volgende week verkrijgbaar is via apple: iphone/ ipad en google: android smartphones en tablets. Ik zet tegelijkertijd dan ook de link naar de 13 minuten speeddrill klaar!
HansV  |   | 
23-12-2012
 | 
12:41 uur
Zeer bruikbare tips. Ik ga ze nu toch maar eens toepassen. Wat bewuster met jezelf omgaan kan geen kwaad!
GrietjeL  |   | 
31-12-2012
 | 
11:02 uur
Fijn artikel! Goed om te lezen dat het eigenlijk beter is om niet te multitasken... :) Ben benieuwd naar de app en oefening. Op leesgebied (zowel qua tempo als begrijpen/onthouden) kan ik volgens mij nog veel winst boeken. Bedankt alvast!
Hans Kuipers  |   | 
22-07-2013
 | 
11:45 uur
Bedankt voor de tips. Alleen dat goede uitrusten is heel moeilijk. Op mijn werk ervaar ik veel stress en slaap ik erg slecht. Ik slaap ongeveer 3 uur per nacht en dat is veel te weinig. Overdag ben ik dan moe maar 's avonds ben ik altijd weer actief.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10