zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
poll

Een traineeship is een goede manier om jong talent klaar te stomen voor het management (Artikel)

 
Ja, zo zien ze in korte tijd hoe de organisatie in elkaar zit zodat ze goed op hun taak zijn voorbereid 145 60.9%  
Nee, de organisatie moet je vanuit de praktijk leren kennen om een goed manager te worden 77 32.4%  
Anders 16 6.7%  
Totaal: 238 100%  
 
 Doorsturen   5 Reacties   Reageer   Nieuwsbrief   Eerdere polls
 
reacties
 
DHaasbroek@Troika-hrd.nl  |   | 
24-10-2006
 | 
11:16 uur
Persoonlijk ben ik niet zo'n fan van het fenomeen traineeship. Ik snap niet waarom mensen die zorgvuldig worden geselecteerd vervolgens getooid worden met de titel High Potential en daarna gepamperd worden. Van tweeën een: of je bent een high potential en dan heb je al die steun niet nodig of de selectie laat te wensen over en je moet behandeld worden als een beschermde diersoort.

En wat is het rendement van dit alles? Veel trainees verlaten de organisatie na hun traineeship om aan het "echte werk"te beginnen. Is daar al eens onderzoek naar gedaan?
mevrouw J van der Voort  |   | 
24-10-2006
 | 
17:39 uur
Het is niet zozeer steun, als wel een strategie om je high potentials het beste 'te benutten' en in te zetten met oog op je bedrijfsstrategie. Wat doe je als bedrijf als een van je managers opstapt? Dan heb je daar idealiter een interne vervanger voor klaar hebben staan, die je klaar hebt gestoomd voor deze rol. Opvolgingsplanning en talentmanagement, dit zijn belangrijke onderdelen van HRM, het neerzetten en klaarstomen van high potential pionnetjes om zo je bedrijfsdoelen te bereiken. Is dat pamperen?
Plus, in de slag om talent, eisen die high potentials zelf die loopbaanbegeleiding, dus als bedrijf heb je weinig keus. Al zijn er bedrijven, zoals een bekend car-manufacturer die ik een aantal weken geleden sprak, die er ook zo over denken. Zij kampen nu met een probleem, aangezien ze over geen enkele graduate beschikken, want die zijn elders heerlijk aan het trainee-en.
DHaasbroek@Troika-hrd.nl  |   | 
25-10-2006
 | 
14:51 uur
Hallo mevrouw Van der Voort, ondanks het feit dat u het lijkt dat u het niet met mij eens bent, ondersteunt u mijn stelling door wat u schrijft. Natuurlijk moet u uw opvolging regelen. Maar waarom kan dat niet door mensen die zich kwalificeren in de "normale"bedrijfssituatie? En hoe zit het met employability in uw bedrijf?

Het onderste deel van uw bijdrage staat op dezelfde hoogte in mijn scherm als het artikel "hoe kom ik van mijn slachtoffergedrag af". Je moet als organisatie zorgen voor interessante uitdagingen wil je mensen boeien en binden. Een traineeship is geen uitdaging, meer een zwaktebod. Maar het is als met zoveel andere dingen in het leven: iemand moet de guts hebben om er mee te beginnen en er mee op te houden. U misschien?
Hugo Das  |   | 
27-10-2006
 | 
07:59 uur
Wat is er mis met een gedegen carriere v twee drie jaar per stap? Waarom zo'n gepredestineerde kweekvijver? Traineeship is een instituut op zich bij multi-nationals, omdat deze bedrijven bang zijn om het kleinste kansje op een hi-po aan zich voorbij te zien gaan. Slimme studenten zijn op voorhand al verwend: Geen traineeship traject, dan kom ik dus niet!
En als traineeships worden afgeschaft staan er ook honderden HRM'ers op straat. Dus die houden de illusie graag in stand!

Maar heb je als ondernemend MKB'er wel eens met zo'n 26 jarige hi-po aan tafel gezeten? Ze zijn meestal zo bloody vol van hun eigen ego en kunnen! En meestal weten ze niets wezenlijk nieuws. Omdat ze gewoon niet de kans krijgen om echt op hun gezicht te gaan. En teveel van de echte wereld afgeschermd blijven.
Iets wat je met gewoon keihard werken wel gebeurt en echt zeer leerzaam is. Hi-po's leren dus ook niet om te gaan met verliezen of goedkoop werken. Het zit niet in hun systeem.
Als iets kleins/futiels 1000 euro kost, dan vinden ze dit bedrijfsmatig geen probleem. Terwijl al die duizendjes bij elkaar gewoon verrekt veel geld is in een multi-national.
Zo kom je uiteindelijk bij de gouden bestuurskamers terecht, of met het idee dat jij 800.000 per jaar "verdient".
Terwijl deze salarissen soms nauwelijks resultaatafhankelijk zijn.
En hoe ga je met collega's om? Du moment dat je je tijdelijke leerplek door begnt te krijgen, duurt toch meestal een jaar kan je weer verkassen. Dus echt doorhebben van je werk..ik weet het niet. Professionaliseren kost echt wel een paar jaar. E hierdoor kweek je toch soiaal armoedige relaties met je collega's waardoor de aankomend topman denkt dat dit zo hoort onder collega's. Of de echt goeien weten dit heel snel te creeeren natuurlijk, maar deze mensen komen er zonder traineeship ook wel. Ik denk dat de heer of mevrouw Haasbroek dat bedoelt.
Dus tijd om alle traineeships eruit te gooien, gewoon aan het werk en jezelf goed opleiden. Wellicht m steun van je werkgever. Maar bewijs jezelf maar.
Echte hi-po's die komen hier ook glansrijk door, omdat ze zich onderscheiden van de rest. En wellicht verdien je die 800.000 per jaar dan inderdaad.
Johan  |   | 
12-07-2008
 | 
14:46 uur
Ach, ik denk dat de mensen die tegen een traineeship zijn, vaak zelf met een mbo of hbo diplomatje zich op jonge leeftijd bij een organisatie gevestigd hebben en zich vervolgens omhoog hebben 'gebrown nosed'. Nu komt er iemand vers vanuit het WO een traineeship volgen met de potentie om binnen een paar jaar een managementfunctie te vervullen. Dit is dan niet eerlijk voor die mbo/hbo-er. Die dit wellicht ook wilde (managementfunctie), maar zich helaas niet toch een dergelijke kandidaat kan consolideren, vanwege het feit dat het vaak gaat om pas (WO)afgestudeerde met max. 1 jaar werkervaring.
Kort gezegd voor al die 'haters' (mbo/hbo-ers), had je maar door moeten leren en minder stickiez moeten roken.
En ow ja, ik lust mn koffie met melk en suiker. ;)

Gr
J

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10