zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
persberichten
 

Hoe ziet het er arbeitsrechtelijk uit, als jouw werknemers niet de juiste werkkleding hebben?

16 december 2022 - Bij vele bedrijven zie je verschillende werkkleding. Natuurlijk in de kleuren van het logo met de bedrijfsnaam erop. Deze werkkleding moet je tijdens werkuren dragen. Maar hoe zit het wanneer je de juiste werkkleding niet hebt of niet draagt? Wie is verantwoordelijk en wat zijn de regels rondom je bedrijfskleding. Je leest het in dit artikel!

Welke werkkleding heb je?


Wanneer je ergens gaat werken krijg je soms wel een hele garderobe aan nieuwe werkkleding. Vaak een shirt met korte mouwen of lange mouwen, een jas of zelfs nog een broek. Vaak kom je bij het opstellen van je contract in overeenstemming of je moet betalen voor je werkkleding of dat je deze volledig zelf krijgt. Als je als bedrijf je werkkleding wil veranderen, kan dit best prijzig zijn. Echter is het aanbod werkjassen en werkbroeken heel ruim, dus er is altijd keus in de werkkleding die jij in gedachten hebt.

Waarom draag je werkkleding?
Bedrijven, en vooral winkels, hebben een imago en positionering waarin zij zichzelf willen presenteren aan de klant. Daarom wordt de werkkleding gegeven zodat iedereen dezelfde uitstraling namens het bedrijf uitstraalt. Daarnaast, wanneer je in een winkel staat, moeten klanten ook kunnen zien dat ze met hun vragen bij jou terecht kunnen. Het is voor klanten fijn om een persoonlijke band met het personeel op te bouwen, hierdoor zullen zij sneller naar de winkel terugkomen. Daarom staat er vaak een naam op de werkkleding zodat de werknemers persoonlijk aangesproken kunnen worden. Daarnaast kan de bedrijfskleding voor veiligheid zorgen. Vele werkbroeken hebben namelijk speciaal materiaal wat beschermend kan zijn tijdens het werk. 

Wie levert de werkkleding aan?
De werkgever is verantwoordelijk dat werknemers de bedrijfskleding in bezit hebben. De kleding zal in de meeste gevallen besteld moeten worden in de juiste maat en eventueel met de naam van de werknemer op het kledingstuk. In de arbeidsovereenkomst wordt overeengekomen wie de kleding zal betalen. Vaak krijg je een standaard set kleding van je werkgever, wil je extra kleding  dan kun je deze tegen een klein bedrag kopen.

Wat als werknemers niet in de juiste kleding rondlopen?
In de arbeidsovereenkomst kan worden overeengekomen dat de medewerker verplicht is zich aan de bepaalde kledingvoorschriften te houden. Het is dus als werknemer verplicht je aan deze regels te houden, vaak zijn er ook regels met betrekking tot een korte broek of sieraden. 

Nu ben je op de hoogte van alle regels. Het is altijd belangrijk om je arbeidsvoorwaarden goed te lezen, maar let hierbij natuurlijk ook op de bedrijfskleding. 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 
 
reacties
 
Aileen  |   | 
21-12-2022
 | 
13:04 uur
Het is zeker niet standaard dat je een set werkkleding krijgt van je werkgever en voor een klein bedrag extra kleding krijgt. Wanneer het om kwalitatief goede werkkleding gaat, dan kan dit een flinke kostenpost zijn. Bovendien zijn er genoeg werkgevers die weigeren om werkkleding in de juiste maten te bestellen waardoor (vaak vrouwen) zelf volledig moeten opdraaien voor de kosten.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10