zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mannelijke manager mag hard zijn, vrouwelijke niet

29 november 2007 - Werknemers houden van een harde hand. Goed kunnen samenwerken en luisteren worden weliswaar goede eigenschappen gevonden, maar uiteindelijk telt het resultaat. Dat was de boodschap uit eerder gepubliceerd onderzoek van het Britse Institute of Leadership & Management. Maar wat als die harde manager een vrouw is?

Non-verbale emoties


Volgens Kristin Byron, assistent-hoogleraar Management aan de Whitman School of Management van Syracuse University, worden mannen die onaardig en ongevoelig zijn niet anders of slechter beoordeeld als manager, maar oh wee als een vrouw hetzelfde gedrag vertoont. Byron onderzocht of managers die emoties weten te herkennen meer tevreden personeel hebben. Ze ontdekte dat vrouwelijke managers die niet in staat zijn non-verbale emoties te herkennen – zoals gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en stemtoon – gezien worden als minder meelevend en slechter beoordeeld worden door hun personeel. Mannelijke managers die geen oog hebben voor non-verbale emoties worden echter niet slechter beoordeeld. 

Emotie versus ratio
Ze vroeg het personeel verder hoe ondersteunend en overtuigend ze hun manager vonden en hoe tevreden ze waren met diens gedrag. "Het lijkt erop dat van vrouwen verwacht wordt dat ze gevoelig zijn voor de emoties van anderen en die gevoeligheid moeten tonen middels het verlenen van emotionele steun," zegt Byron. "Daarom worden de werkprestaties van vrouwelijke managers mede beoordeeld op basis van hun begrip, aardigheid, emotionele steun en gevoeligheid. Dit is niet het geval bij de beoordeling van mannelijke managers. Van mannen wordt juist eerder verwacht dat ze analytisch, logisch en rationeel zijn."

 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vier vrouwelijke managementprofielen
 Vrouwelijke manier van denken verovert bedrijfsleven
 Drie redenen waarom vrouwen het nooit goed doen
 Vrouwen en mannen even goede managers
 
 
reacties
 
JJT Hensen  |   | 
29-11-2007
 | 
08:39 uur
Wat is mannelijk? Wat is vrouwelijk? In elk mens zitten deze elementen en voor leidinggeven kan deze mix goed uitkomen. Het wordt pas lastig als je mannelijke of vrouwelijke elementen moet onderdrukken om daarmee in het straatje van je bovenbaas te blijven. Als je jezelf niet bent, kun je ook niet authentiek leiding geven en doe je jezelf geweld aan.
Maurits Bruel  |   | 
18-02-2008
 | 
08:51 uur
Hier staan wat meer gegevens (Klik hier) onder andere ook over de beperking van het onderzoek (een kleine groep part-time MBA's en hospitality managers vormden de doelgroep)
In het stuk staat overigens ook dat mannen beter worden beoordeeld als ze wat meer ''vrouwelijk gedrag'' vertonen. Dat laatste sluit weer beter aan bij Nederlands onderzoek, dat een ander beeld geeft dan in Engeland, waarschijnlijk omdat hier de mannelijke en vrouwelijke stereotypen en verwachtingen ook anders zijn.
Kerstpakketten  |   | 
27-04-2011
 | 
09:51 uur
Jammer dat er niets bekend is over hoe mannelijk en vrouwelijk personeel de manager beoordelen. Volgens mij zit er wel degelijk verschil tussen, vooral als het gaat om een vrouwelijke leidinggevende.
Kerstpakketten  |   | 
28-08-2011
 | 
15:54 uur
Laten we de managers nu gewoon beoordelen op hum kwaliteiten waarvoor ze ingehuurd worden ongeacht of ze mannelijk of vrouwelijk zijn.
Kerstpakketten bestellen  |   | 
17-04-2013
 | 
13:48 uur
Goed artikel, leuk dat er steeds meer vrouwelijke managers komen tov 10 jaar terug toen dat nog niet het geval was
Peritonitis  |   | 
10-04-2014
 | 
20:30 uur
Recent was op BNR de mededeling dat steeds meer vrouwen meer verdienen dan de man. En dat vrouwen steeds vaker een hogere opleiding genieten. Vrouwen aan de top! :-)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10