zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoge Raad scherpt concurrentiebeding aan

Rechter bepaalt voortaan of functiewijziging ingrijpend genoeg is

22 mei 2007 - Werknemers kunnen gemakkelijker aan een concurrentiebeding worden gehouden. Zij moeten aantonen dat het oude beding het hen bij een functiewijziging lastiger maakt een andere baan te vinden. Dat is af te leiden uit een uitspraak van de Hoge Raad.

Tot nu toe moest een werkgever een nieuw schriftelijk concurrentiebeding overeenkomen met een werknemer, als diens functie ingrijpend veranderde. Deed hij dit niet, dan was de kans aanzienlijk dat een rechter bepaalde dat een werknemer zich hier niet aan hoefde te houden.

Relatiebeding


In een uitspraak over een relatiebeding heeft de Hoge Raad nu anders bepaald. Een relatiebeding is een bijzondere vorm van een concurrentiebeding, dat werknemers verbiedt klanten van de werkgever te benaderen.

Ingrijpend gewijzigd
Twee werknemers van een accountantskantoor stelden dat zij zich niet aan hun relatiebeding hoefden te houden, omdat hun functie ingrijpend was gewijzigd en zij geen nieuw relatiebeding hadden getekend. Het gerechtshof stelde hen in het gelijk. Het accountantskantoor ging echterbij de Hoge Raad incassatie tegen de uitspraak. Diestelde in deze zaak dat wanneer zich een functiewijziging heeft voorgedaan, de rechter eerst moet onderzoeken of dit een ingrijpende wijziging is, waardoor het relatiebeding aanmerkelijk zwaarder is gaan drukken. De werknemer moet dus voor de rechter bewijs aanleveren dat hij door de functiewijziging elders moeilijker een baan zal vinden als hij gebonden blijft aan het oude relatiebeding.


Bron: P&O Actueel
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
heer R W M Veger  |   | 
29-10-2007
 | 
12:25 uur
Elke nieuwe werknemer dient op zijn/haar beurt ook duidelijk kenbaar te maken dat hij/zij met nieuwe relaties bij de nieuwe werkgever start.
Dus............... teken geen concurrentie-beding, want als je vertrekt om welke reden dan ook, mag je je oude ( eigen ) relaties NIET meenemen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10