zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mannelijke topaccountants ambivalent over vrouwelijke collega's

13 februari 2007 - Negen van de tien mannelijke accountants vinden dat ze last hebben van pogingen een vrouwvriendelijker werkomgeving te creëren. Velen van hen vinden bovendien dat vrouwen vaak ten onrechte promotie krijgen. Driekwart vindt echter wél dat vrouwelijke accountants gehinderd worden door een glazen plafond.

Deze tegenstrijdige houding blijkt uit het onderzoek 'Battle of the Sexes?' van Careers in Audit. De onderzoekers concluderen dat het gebrek aan vrouwen in de top van de accountancywereld meer te maken heeft met de slechte balans tussen werk en privé dan met discriminatie. Meer dan een derde van de respondenten gelooft niet dat carrière maken samengaat met flexibel werken; een kwart denkt dat dat wel kan, maar niet in zijn bedrijf.

Veeleisende baan


Tweederde van de respondenten vindt dat de functie van partner in een accountancyfirma te veeleisend is om te combineren met een gezin en dat er daarom zo weinig vrouwen aan de top te vinden zijn. Zes van de tien respondenten vinden dat hun baan als accountant een negatief effect heeft op het privé-leven, een kwart loopt zelfs familie- en andere sociale verplichtingen mis door het vele werk.

Geen gebrek aan ambitie
Het feit dat zo weinig vrouwen door het glazen plafond breken, lijkt niet te komen door gebrek aan ambitie. Bijna een kwart van de vrouwelijke respondenten (22 procent) wil zoveel mogelijk bereiken in haar carrière – een percentage dat nauwelijks onderdoet voor dat bij de mannen (24 procent). En hoewel ongeveer de helft van de mannen én de vrouwen het wil schoppen tot partner, is geld daarvoor vaker de drijfveer bij mannen dan bij vrouwen (22 procent versus tien procent). De seksen doen niet voor elkaar onder waar het zoeken naar geluk betreft; 40 procent van beide groepen noemt dit de belangrijkste drijfveer in hun leven.

Vrouwen onderschatten zichzelf
Het onderzoek toonde overigens wederom aan dat vrouwen hun eigen leiderschapskwaliteiten onderschatten, omdat ze zichzelf veelal beter vinden in 'typische' vrouwenzaken als 'zorgen', 'steunen' en 'belonen'. Geen enkele vrouwelijke respondent vindt dat vrouwen betere leiders zijn dan mannen, terwijl twee procent van de mannen vrouwen juist geschikter vinden om leiding te geven. Daarentegen vinden zes van de tien mannen weer dat mannen betere leiders zijn, een mening die gedeeld wordt door drie van de tien vrouwen.

Werk aan de winkel
Max Williamson, CEO van Careers in Audit: "Initiatieven die vrouwen betere kansen moeten geven, worden verworpen door mannen; veel vrouwen die de top willen bereiken, hebben weinig vertrouwen in hun eigen leidinggevende capaciteiten. Er is dus nog veel werk aan de winkel om wantrouwen, misverstanden en verschillende gezichtspunten tussen de seksen uit de wereld te helpen." Hij voegt er aan toe dat er geen enkele reden is waarom een topfunctie in de accountancy niet te combineren is met een gezinsleven. Er zijn genoeg oplossingen, stelt hij, als zowel vrouwen als directie water bij de wijn doen. "De directe moet in de eerste plaats duidelijk uitspreken dat ze achter een dergelijk beleid staat. Het is aan de top om een werkklimaat te creëren waarin vrouwen niet het gevoel hebben dat ze moeten kiezen tussen carrière en gezin. We hebben uitgerekend dat er 50.000 extra accountants nodig zijn in Europa. Bedrijven zullen er dus alles aan moeten doen om ook zoveel mogelijk vrouwen binnen te halen en binnen te houden. Ondernemingen die tegemoet komen aan de wensen van hun vrouwelijke werknemers, zullen daar absoluut de vruchten van plukken."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
mevrouw Ayesha Jetten  |   | 
19-02-2007
 | 
13:45 uur
Ik ben ooit begonnen als assistent-accountant bij (destijds) Klijnveld Kraayenhof & Co, nu KMPG.
Er heerste destijds een vrouwonvriendelijke cultuur. Sommige mannen voelden zich zo bedreigd dat ze zich verlaagden tot pestgedrag en intimidatie.
Wat mij verder opviel was dat degenen die de opleiding afmaakten, allemaal of nog thuis woonden (volledig verzorgd door mama) of een vrouw hadden die thuis was (volledig verzorgd door vrouw).
Opleiding NivRA tot Register Accountant duurt ca. 8 tot 11 jaar, studietijd 30 uur per week, naast fulltime werk.
Door de combi werk en studie was je alle werkdagen naast je 8 uur werken en ca 3 uur reistijd ook nog 3 uur bezig met je studie (dus totaal minimaal 14 uur per dag) en op de weekends ook ca. 15 uur. En dat dus 8 tot 11 jaar, full continue. Geen tijd voor sociale contacten of sport.
Niet heel aantrekkelijk als je je leven niet ca. 8 tot 11 jaar on-hold wilt zetten voor je carriere.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10