zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Dringend extra richtlijnen nodig voor de werkvloer, ook na corona

Gevolgen thuiswerken na corona nog lang voelbaar

19 november 2020 - Thuiswerken zorgt voor meer stress onder werknemers. Nu sterker dan in de eerste semi lockdown. Prof. Dr. Willem van Rhenen stress expert bij Arbo Unie maakt zich ernstige zorgen over de mate van stress van werkenden in Nederland en hoe dit, ook na corona, zijn weerslag zal krijgen op de productiviteit en het ziekteverzuim.

Hij pleit voor extra richtlijnen voor thuiswerken en doet een appèl op werkgevers en werknemers om hierin samen op te trekken. "Als we niet oppassen krijgen we te maken met de gevolgen van al die opgebouwde stress, fysieke ongemakken en werkzingevingsvraagstukken," waarschuwt Van Rhenen.


Dat thuiswerken voor veel mensen meer stress oplevert, blijkt uit de Nederlandse Thuiswerk monitor van Arbo Unie. Een kwart van de mensen geeft aan een sterke stressbeleving te hebben. De tweede semi lock down waar we in zitten, wordt gemiddeld ook veel negatiever ervaren dan de eerste. Dat heeft te maken met de hogere intensiteit en het gebrek aan onderbreking en dus herstel en oplaadmomenten. Het contact met collega’s wordt het meest gemist. Uit de monitor blijkt ook dat bewegen en ontspannen bij de helft onder druk staat. Arbo Unie voert de monitor Thuiswerken uit bij circa 2500 werknemers in verschillende sectoren in Nederland.   

Nieuwe richtlijnen
Van Rhenen pleit daarom voor nieuwe richtlijnen binnen de Arbowetgeving. "Dan moet u denken aan minimale tijd voor sociale verbinding met collega’s, maximale online vergadertijd, thuiswerkvergoedingen, thuiswerkplekchecks op de juiste werkhouding. Maar ook vaste momenten online met de leidinggevende. Thuiswerken zal steeds meer de norm worden. We staan voor een enorme uitdaging om meerdere aspecten van werken en samenwerken opnieuw te definiëren. Hoe geeft u online leiding, hoe onderhoudt ude verbinding met medewerkers, hoe introduceert u nieuwe medewerkers. Investeer in de relatie met werknemers, let goed op ze en zet in op vertrouwen en verbinding," aldus Van Rhenen.

Sociale functie
Het sociale aspect van werk moet volgens Willem van Rhenen niet worden onderschat. "Het praatje bij het koffie apparaat, gezamenlijk lunchen, dat soort sociale momenten leveren werknemers energie. En het is juist die energie die essentieel is bij het omgaan met problemen en daarmee het voorkomen van stress. We merken ook dat werkgevers het lastig vinden om de goede verbinding te houden met hun werknemers en vice versa. Sommige werknemers die we spreken hebben helemaal geen contact meer met hun leidinggevende. De coronacrisis zal eindigen maar het (gedeeltelijk) thuis en online werken is pas net begonnen. Het is afwachten hoe de gemoedstoestand van werknemers zich dan zal houden. Ik verwacht dat deze crisis ook voor werkend Nederland nog een lange tijd zal na-ijlen."
 
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 De coronacrisis valt starters op de arbeidsmarkt zwaar
 Werknemers zien voordelen thuiswerken; management nog niet altijd overtuigd
 Aandacht voor sociaal kapitaal essentieel bij ‘hybride werken’
 Werknemers onzeker over declareren onkosten voor thuiswerken
 
 
reacties
 
Gerjan  |   | 
6-12-2020
 | 
07:13 uur
Zelf werk ik ook vanuit huis. Ik werk graag alleen dus persoonlijk vind ik het niet zo heel erg. Maar het is wel fijn om verbonden te zijn met andere mensen. Daarom ging ik wel eens werken in een brasserie. Maar dat kan nu natuurlijk ook niet omdat ook de horeca dicht zit. Ik kan mij voorstellen dat dit voor veel mensen slecht op de psyche werkt.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10