zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Het aantal vacatures binnen de IT neemt af, maar talent blijft schaars

Nieuwe functietitels in strijd gegooid om schaars IT-talent te verleiden

4 november 2020 - Het aantal vacatures binnen de IT daalt, maar de krapte en schaarste op de markt blijft bestaan. In totaal bestaat veertien procent van de meest schaarse functies op de arbeidsmarkt uit IT-functies. Recruiters gaan daarom op zoek naar nieuwe strategieën om het schaarse IT-talent binnen te halen. Een van die strategieën is het gebruik van nieuwe functiebenamingen.

De arbeidscijfers van het derde kwartaal 2020 tonen weliswaar een verdere verslechtering, maar voorlopig zijn de effecten van de coronacrisis en bijbehorende economische neergang nog relatief beperkt op de algehele arbeidsmarkt. Ondanks enkele verslechteringen in de onderliggende waarden van de arbeidsmarkt, zoals de toenemende werkloosheid en dalende arbeidsmarktactiviteit, blijft de krapte en schaarste op de arbeidsmarkt bestaan, ook binnen de IT-sector. Uit onderzoek van Intelligence Group, gebaseerd op het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) en vacaturedata van Jobdigger, blijkt dat de meest schaarse beroepen op de Nederlandse arbeidsmarkt voor veertien procent bestaan uit IT beroepen.


Applicatieprogrammeurs zijn binnen de IT-sector het meest schaars, maar lijken niet schaarser te worden. Elke actief werkzoekende applicatieprogrammeur heeft de keuze uit megentien openstaande vacatures (19:1). Voor de overige IT-functies binnen de top-vijf neemt de schaarste wel (iets) toe. De grootste toename in schaarste is te zien binnen de databank- en netwerkspecialisten. Binnen deze doelgroep hebben de actief werkzoekenden nu de keuze uit negen openstaande vacatures.
Binnen de verschillende opleidingsniveaus zijn er echter grote verschillen te zien in het aantal schaarse IT-functies. Binnen de meest schaarse beroepen op hbo-niveau behoren drie van de tien beroepen binnen de IT-sector. Op dit niveau zijn met name applicatieprogrammeurs, netwerk- en systeemtechnici en managers informatie- en communicatietechnologie extreem schaars. Dit houdt in dat de IT-experts binnen deze functies die actief op zoek zijn naar een baan uit meer dan vijf openstaande vacatures kunnen kiezen. Voor de meest schaarse functie, de applicatieprogrammeurs, staan er per actief werkzoekende op hbo-niveau zelfs 35 vacatures open (35:1). Op wo-niveau zijn er minder IT  beroepen terug te vinden, vooral wiskundigen, actuarissen en statistici zijn hierbinnen extreem schaars (7:1). Op mbo-niveau staat er geen enkele IT-functie tussen de lijst met de meest schaarse beroepen. De schaarste binnen de IT-sector speelt dus met name binnen functies voor hoogopgeleiden.
 
Aantal vacatures binnen de IT neemt opnieuw af 
Afgezien van een piek in het aantal IT-vacatures uitgezet door bemiddelaars tussen week 32 en 37 2020 (92 procent), lijkt de dalende vacature trend die de afgelopen tijd zichtbaar was zicht voort te zetten, zowel bij werkgevers als bureaus. Echter lijkt deze dalende trend wel meer te stabiliseren, met name bij het aantal IT-vacatures uitgezet door werkgevers.
 
Top-tien meest voorkomende nieuwe functiebenamingen binnen de IT 
Ondanks het dalende aantal vacatures, zijn er in het afgelopen jaar bijna 28 duizend nieuwe functiebenamingen gebruikt binnen vacatures. Waar de functiebenamingen die maar één keer zijn gebruikt meer zeggen over het misschien foutieve gebruik van een functiebenaming door een bedrijf, geeft de top-10 meest gebruikte nieuwe functiebenamingen meer informatie over de huidige ontwikkelingen en nieuwe strategieën op de arbeidsmarkt.
Binnen de IT-sector is er te zien dat recruiters in het afgelopen nieuwe functiebenamingen hebben gebruikt om talent aan te trekken en zich te onderscheiden van de andere vacatures op de markt. Met name voor de meest schaarse beroepen lijkt dit het geval. Ook de ontwikkelingen die plaatsvinden op de arbeidsmarkt zijn terug te zien in de nieuwe functiebenamingen. Nieuwe functietitels die in 2020 allemaal meer dan 100 keer zijn gebruikt binnen vacatures zijn bijvoorbeeld ‘BI Consultant/Developer’, ‘ E-Commerce & ERP Consultant’, ‘SAP Front-end Development Consultant’, en ‘Cybersecurity Advisor’. Dit terwijl deze functietitels voor 2020 niet eerder in vacatures zijn voorgekomen. "Dit laat zien hoe arbeidsmarktdata direct inzicht biedt in de nieuwste ontwikkelingen binnen de IT-sector, waaronder het ontstaan van nieuwe functietitels," aldus Mirjam Warners, Data-analist bij Jobdigger. "Daarnaast laat arbeidsmarktdata natuurlijk nog meer ontwikkelingen binnen deze sector zien. Denk aan ontwikkelingen in: gevraagde skills en opleidingen, salarissen en de tijd dat een vacature gemiddeld uitstaat. Deze informatie gebruiken bemiddelaars die actief zijn in de IT-sector dan weer om kansen voor hun kandidaat in kaart te brengen."
 
Arbeidsmarkt in cijfers
 Op de pagina ‘Arbeidsmarkt in cijfers’ worden de actuele stand van zaken en ontwikkelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt weergeven. De meest recente data van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek toont ontwikkelingen op het gebied van arbeidsmarktactiviteit, baanwisselingen, sourcingsdruk, verwachte zoekduur, en uitzicht op vast contract. Daarnaast visualiseert de pagina data over werkloosheid, vacature-indicator, vacatures, en economische groei. Klik hier voor een volledig overzicht van de meest actuele cijfers op de arbeidsmarkt.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CIO’s ervaren druk van digitale transformatie en cloudcomplexiteit
 'Technologische innovaties mislukken nog voordat ze worden gelanceerd'
 Aanhoudend krappe arbeidsmarkt zorgt bij 45 procent IT’ers voor (te) hoge werkdruk
 Aantal IT-vacatures trekt na korte dip tijdens coronacrisis weer aan
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10