zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tijden veranderen, en daarmee carrières

16 november 2018 - De kranten staan bol van het nieuws over het voorstel van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Minister Koolmees hoopt hiermee te stimuleren dat werkgevers eerder een vast contract geven en flexibel werk als minder aantrekkelijk ervaren.

Combineer dit met de wereldwijde stijging in de levensverwachting, en dus ook de duur van een carrière, en de noodzaak tot meer binding en aantrekkingskracht neemt toe bij bedrijven. Alleen zo kan immers het nieuwe, gefaseerde carrièrepad van werknemers worden ondersteund.



Baan voor het leven is verleden tijd
Het idee van een 'baan voor het leven' behoort inmiddels echt tot het verleden. Hoe kan men werknemers dan toch binden aan het bedrijf? Robert van Veggel, Managing Director van Hays, zegt: "De pas-afgestudeerden en andere nieuwe toetreders op de arbeidsmarkt zullen langer moeten werken dan iedere generatie die hen voor ging. Om de meer dan 40 werkende jaren interessant te houden, is het niet meer dan normaal dat werknemers steeds meer op zoek gaan naar variatie in hun werk. Dit zal in de toekomst steeds gebruikelijker worden. Bedrijven zijn hier niet op ingericht en zullen zich moeten aanpassen, aangezien de traditionele werkplekstructuur zich niet leent voor deze nieuwe invulling."

Vier manieren om nieuwe manieren van werken te ondersteunen
Het is dus zaak dat bedrijven zich klaarstomen voor deze nieuwe normaal. Hoe kunnen zij de nieuwe manieren van werken ondersteunen en – als het even kan – aanmoedigen?

1. Flexibiliteit in contracten
Een veel gehoord bezwaar in de huidige markt is de weinig flexibele invulling van contracten; andere uren of andere professionele interesses buiten het werk zijn daardoor vaak niet mogelijk. Een bedrijf wordt aantrekkelijk voor werknemers door deze flexibiliteit wel te bieden.

2. Investeren door opleiding
Een belangrijk aspect is om- of bijscholing; blijven leren is een essentieel onderdeel van de ‘meerfasencarrière’. Want waarom zou u alleen in het begin van een carrière hoger onderwijs volgen, terwijl u nog decennialang mee moet? Motiveer werknemers dus om in zichzelf te investeren of om zich om te laten scholen. Op die manier krijgt de organisatie meer vaardigheden tot haar beschikking waar ze die tekortkomt, en geef ze haar werknemers tegelijkertijd de vrijheid om van functie te veranderen.

3. Verandering stimuleren
Personeel moet niet alleen bewust worden gemaakt van de mogelijkheden die er binnen het bedrijf zijn, maar zich daarin vooral ook gesteund voelen. Wanneer een werknemer de intrinsieke motivatie ontwikkelt om nieuwe vaardigheden te leren of andere interessegebieden te verkennen, is de kans voor een bedrijf groter om langer van deze ervaring en expertise te genieten.

4. Werknemers op andere manieren ondersteunen
Door flexibel om te gaan met herintreders op de arbeidsmarkt, komen waardevolle skills weer bij de beroepsbevolking terecht. Dat geldt ook voor het aanbieden van een stageplaats aan oudere werknemers. Door creatieve oplossingen kan de werknemerspool op meerdere manieren worden vergroot. Ook het faciliteren van werken op afstand, voor werknemers die thuis verplichtingen hebben of minder goed in staat zijn om naar kantoor te komen, kan hieraan bijdragen.

Dit onderwerp wordt verder besproken in de nieuwe Hays Journal.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemers denken meer carrièrekansen te hebben dan ooit
  Advies en inspiratie uit netwerk vergroten carrièrekansen
 Inspirerende baan belangrijkste reden voor carrièreswitch toptalent
 Leeftijd belemmert carrière het meest
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10