zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Startende bedrijven kunnen minder betalen voor zakelijke rekeningen

13 december 2017 - Startende bedrijven kunnen besparen op zakelijke rekeningen. Dat kan door te kiezen voor de juiste bank en slimmer gebruik te maken van zakelijk bankieren. Die tips geeft Dirk van Weert van ZakelijkeRekening.nl.

Startups kunnen een goed begin maken door te kiezen voor de juiste bank, zegt Van Weert: "Een zakelijke rekening kost geld, maar de kosten kunnen zelf in de hand gehouden worden. Het is goed om te weten dat er twee soorten kosten zijn: vaste kosten en variabele kosten."


"Bij variabele kosten gaat het om kosten die het bedrijf betaalt voor bijvoorbeeld transacties. Bij zowel vaste kosten als variabele kosten zien we verschillen in banken. Voordat een rekening voor zakelijk verkeer wordt geopend, is het goed om een vergelijking te doen", legt Van Weert uit.
Van Weert geeft starters ook de tip te kijken naar starterskortingen: "Sommige banken laten starters de eerste jaren niets betalen voor hun betalingsverkeer. Andere banken geven een flinke korting. Het loont om zich te verdiepen in dit soort kortingen. Maar verlies daarbij de lange termijn niet uit het oog."

Kritisch zijn op niet noodzakelijke kosten
Volgens Van Weert kan er flink bespaard worden door kritisch te zijn op niet noodzakelijke kosten: "Een creditcard van de zaak is daar een mooi voorbeeld van. Veel managers kiezen ervoor, maar in de praktijk ligt de creditcard vaak ongebruikt in een la." Hij noemt ook spoedbetalingen als voorbeeld: "Niet elke betaling hoeft een spoedbetaling te zijn. Natuurlijk is het fijn om snel zaken te doen, maar spoedbetalingen zijn lang niet altijd nodig."
Wie al allerlei extra diensten heeft afgenomen, doet er goed aan om deze op te zeggen: "Banken zelf raden het ook aan: organisaties die willen besparen op hun bankkosten kunnen het best ongebruikte passen, rekeningen en andere producten opzeggen."

Alles online regelen
Van Weert geeft als belangrijke tip aan managers om te convergeren naar online: "Kies zoveel mogelijk voor online. Bedrijven betalen namelijk een klein bedrag als ze papieren afschriften willen ontvangen. Het is een ingeslopen gewoonte. Houd betalingsgegevens digitaal bij, in plaats van op papier. Dat is goedkoper en bovendien een stuk beter voor het milieu."

Betalingen per batch regelen
Het doen van transacties kost geld, benadrukt Van Weert: "Voor iedere transactie moet een bedrag worden betaald. Ze worden goedkoper als bedrijven betalingen per batch regelen. Bijvoorbeeld als een bedrijf periodiek aan dezelfde groep incasseert of betaalt. Denk bijvoorbeeld aan het salaris van het personeel. Door er een batch van te maken kan men tot wel twee cent per transactie besparen."
Dat kan geregeld worden met een incasso-overeenkomst, weet Van Weert: "Dat regelen bedrijven gewoon met de bank. De meeste banken bieden een mogelijkheid om bestanden te uploaden, zodat managers de batchbetalingen onmiddellijk en op een overzichtelijke manier kunnen inzien via Internetbankieren."

Buitenlandse transacties beperken
Een meeting in het buitenland kan banktechnisch aardig wat onnodige uitgaven opleveren. De bank rekent al snel 2,25 euro voor een geldopname buiten Europa: "Het is verstandig om in een keer een bedrag op te nemen waarvan men denkt dit in het buitenland nodig te hebben."
Ook creditcardbetalingen raadt Van Weert af: "Creditcard betalingen zijn erg duur in het buitenland. Daarom is het verstandig deze zoveel mogelijk te vermijden. Een goede manier van bankzaken doen behoort tot goed management."

Klanten laten pinnen
Tot slot geeft Van Weert de tip om klanten te laten pinnen: "Klanten laten pinnen is goedkoper dan ze contact laten betalen. Dat blijkt ook uit onderzoek van de Stichting Efficiënt Betalen. Het kost tijd om contant geld te behandelen. Omdat het onveilig is om veel contant geld in het bedrijfspand te hebben, moet het gestort worden. Voor een storting rekent de bank vanzelfsprekend ook een bedrag."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Thuiswerkers shoppen en facebooken vaker dan collega’s op kantoor
 ‘Zakelijke reizigers kiezen steeds vaker het OV’
 Wat is de taak van uw Data Protection Officer precies?
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlander wil investeringsvrijheid banken aan banden gelegd
 Online facturen vaak de oorzaak van te laat betalen
 Iedereen een eigen pensioenrekening
 Mobiel dataverkeer groeit tot 2021 met factor zeven
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Tweedeling dreigt in top interim-markt  (1) 
Veertien procent meest bezochte .nl-websites nog geen veilige verbinding (2) 
Leaserijder heeft minder te kiezen vanwege WLTP (1) 
Liever leuk werk dan hoger salaris (2) 
Oudere werknemer afgeschrikt door vacaturetekst (1) 
Vrouw bepaalt wintersportbestemming (1) 
Werknemers denken meer carrièrekansen te hebben dan ooit (1) 
top10
Ziekteverzuim kan flink omlaag door vitaliteit medewerkers te stimuleren
Leaserijder heeft minder te kiezen vanwege WLTP
Tweedeling dreigt in top interim-markt
Veertien procent meest bezochte .nl-websites nog geen veilige verbinding
Op autovakantie: Nederlander onwetend over gebruik groene kaart
Blended workforce vraagt nieuwe leiderschapskwaliteiten
Vooral werknemers in contactberoepen ervaren grensoverschrijdend gedrag
Intelligent automation kan omzet van financiële dienstverleners verhogen
Wat is de taak van uw Data Protection Officer precies?
Vraag naar dataspecialisten verdubbeld
meer top 10