zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouwelijke 35-plussers verdienen nog steeds minder dan mannen

17 november 2017 - Vrouwen verdienen nog steeds minder dan hun mannelijke collega’s. Vrouwen onder de 36 jaar verdienen gemiddeld vier procent (1.421 euro) minder dan hun mannelijke collega´s. In de hogere leeftijdscategorie is dat gemiddeld acht procent (3.662 euro) minder.

 Ook vrouwen in leidinggevende functies gaan na hun dertigste minder verdienen dan mannen met een leidinggevende functie. Dat blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit, uitgevoerd onder ruim 70.000 werkende Nederlanders.



Vrouwen zijn vaker tevreden met hun salaris
Ruim 55 procent van de vrouwen vindt haar salaris rechtvaardig, tegenover 50 procent van de mannen. De afgelopen twee jaar is het salaris van 41,5 procent van de vrouwen gedaald. Het merendeel van de mannen (58,1 procent) is er juist op vooruit gegaan. Ook zijn meer vrouwen dan mannen minder gaan verdienen. Toch zijn zij over het algemeen meer tevreden dan mannen. "We denken dat dit te maken heeft met het feit dat mannen primaire arbeidsvoorwaarden het belangrijkste aspect aan een werkgever vinden en dat vrouwen de balans tussen werk en privé het belangrijkst vinden," aldus Garikai van Weydom, researcher bij Intermediair.  Ook opleidingsniveau heeft invloed op onze tevredenheid: hoogopgeleiden zijn vaker ontevreden met hun salaris dan lager opgeleiden. 

Burn-out vaak de oorzaak van een loopbaanonderbreking
De belangrijkste reden voor een loopbaanonderbreking is werkloosheid. Vrouwen hebben daarnaast in gelijke mate te maken gehad met loopbaanonderbrekingen door familiale redenen zoals een zwangerschap of mantelzorg. Een overspanning of burn-out is daarna de meest voorkomende reden voor een loopbaanonderbreking. Uit het onderzoek blijkt dat op dit moment bij tien procent van de hoogopgeleide werknemers psychologisch gezien sprake is van een groot risico op ernstige overspanning of een burn-out. Dat geldt voor meer vrouwen dan mannen. Ook leeftijd heeft een nadrukkelijke invloed: onder de 36 jaar is het risico groter bij zowel mannen als vrouwen.  Met name in de horeca, administratie, het onderwijs, de journalistiek en marketing en communicatie werkt een grote groep medewerkers met een groot risico op een burn-out. Werknemers met een vast contract lopen minder risico op een burn-out dan medewerkers met een flexibel contract. Jaap van Muijen, hoogleraar psychologie aan Nyenrode Business Universiteit: "Als oplossing voor de preventie van burn-out zou het nuttig zijn om een percentage van het loon voor preventie in CAO’s op te nemen. Dat is pure winst voor zowel bedrijven als samenleving."

Over het Nationaal Salaris Onderzoek
Het Nationaal Salaris Onderzoek is een tweejaarlijks onderzoek van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit, o.l.v. Jaap van Muijen en Eric Melse. Het onderzoek is eerder in 2013 en 2015 uitgevoerd. In de zomer van 2017 is aan mensen in loondienst gevraagd de vragenlijst van het Nationaal Salaris Onderzoek in te vullen. Daarvan kwamen er 72.643 in aanmerking voor analyse. In het onderzoek is gekeken naar o.a.  sekse, opleiding en branches, maar ook salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, en persoonlijkheidskenmerken. Dit persbericht bespreekt slechts een deel van de uitkomsten van het onderzoek. In het salariskompas van Intermediair kunnen werkenden checken of hun salaris wel marktconform, of misschien wel veel te laag ligt.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vrouwelijke topondernemers en leidinggevenden gezocht
 Aantal vrouwelijke bestuurders beursondernemingen wéér afgenomen
  'Vaderschapsverlof mogelijke oplossing voor doorbreken glazen plafond'
 Nederlandse vrouw laat promotie liggen
 
 
reacties
 
Jan vd Zanden.  |   | 
21-11-2017
 | 
15:45 uur
CBS schrijft in Elsevier dat er juist geen loonkloof is tussen mannen en vrouwen. Hoe zit dat nou?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10