zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Acht miljoen doden te voorkomen als belastingontwijking stopt

2 november 2017 - Met slechts een derde van de 100 miljard dollar die bedrijven jaarlijks aan belasting ontwijken in ontwikkelingslanden, kunnen deze landen de essentiële gezondheidszorg zo verbeteren, dat bijna acht miljoen moeders, baby’s en kinderen niet langer onnodig sterven.

Dit berekende Oxfam Novib voor de lancering van haar nieuwe en verontrustende videofilm over de menselijke kosten van belastingontwijking.


Experts schatten dat jaarlijks 30 miljard dollar nodig is voor basisgezondheidszorg wereldwijd zoals vaccinaties, verloskundigen en de behandeling van diarree. Betere toegang tot basisgezondheidszorg zou kunnen voorkomen dat elk jaar gemiddeld 7,8 miljoen kinderen en 210.000 vrouwen sterven in 74 landen waar veel mensen in armoede leven.

Belastingparadijzen
Esmé Berkhout Oxfam Novib belastingexpert: "Belastingparadijzen en hun gebruikers stelen niet letterlijk de medicijnen uit de zakken van de armste mensen. Maar ze ontnemen arme landen wel miljarden euro’s die geïnvesteerd kunnen worden in gezondheidszorg."
Nederland staat bekend als één van de grootste belastingparadijzen voor multinationals. Dit geeft Nederland een speciale verantwoordelijkheid in het aanpakken daarvan. Het nieuwe kabinet moet meer doen dan wat nu in het regeerakkoord staat. Zo zijn er effectieve regels nodig tegen het wegsluizen van winsten, ook vanuit dochterbedrijven in ontwikkelingslanden, naar landen waar geen winstbelasting wordt geheven. Daarnaast is een publieke rapportageverplichting voor bedrijven – per land, wereldwijd – over activiteiten en belastingafdracht, essentieel. Nederland zou bovendien een internationale aanpak, om de mondiale belastingwedloop te stoppen, moeten steunen. Door deze ' race to the bottom ' lopen overheden steeds meer belastinginkomsten van grote bedrijven mis en het draagt bij aan de toenemende ongelijkheid wereldwijd.

Afhankelijk van belastinginkomsten
Arme landen zijn twee keer zo afhankelijk van belastinginkomsten van bedrijven dan rijke landen om maatregelen te kunnen financieren zoals het kopen van medicijnen, het betalen van verpleegkundigen en de aanleg van waterleidingsystemen voor schoon water voor hun inwoners. Uit internationaal onderzoek blijkt dat arme landen die over meer belastinginkomsten beschikken, ook meer budget besteden aan gezondheidszorg (in het bijzonder wanneer dit belastinginkomsten zijn uit winstbelasting en inkomensbelasting), en dat deze investeringen ook leiden tot een betere gezondheid bij de bevolking.
"Grote bedrijven die belastingen ontwijken, ontnemen ontwikkelingslanden en andere landen wereldwijd financiering die nodig is voor bijvoorbeeld gezondheidszorg. Nederland is bovendien helemaal niet gebaat bij het blijven faciliteren van belastingontwijking. Er is geen enkel geldig excuus om nu niet hard op te treden tegen belastingontwijking via  Nederland," zo stelt Berkhout.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Banken duurzamer, beleid klimaat en belastingontwijking zwak
 Nederlanders: belastingontwijking grote bedrijven oneerlijk
 Nederlandse banken vaag over belastingontwijking
 PvdA wil belastingontwijking multinationals aanpakken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10