zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Managers en bedrijven kunnen veel besparen op reiskosten

15 september 2017 - Managers en bedrijven kunnen flink besparen op hun reiskosten. Ze geven onnodig veel geld uit aan onder andere parkeerkosten. Daarbij is het vooral belangrijk om alle medewerkers binnen het bedrijf te motiveren om de kosten te verlagen.

Dat zegt Arne Bos van Parkos.nl.Tips om te besparen
Veel bedrijven maken een mobiliteitsanalyse, maar voeren deze niet helemaal correct uit, zegt Bos: "Bij een dergelijke analyse brengt men in kaart hoe medewerkers reizen, met welke regelingen en welke vergoedingen daarbij gelden. De verborgen kosten worden vaak vergeten. Zo kost een parkeerplaats al snel 2.000 euro per jaar. Daarnaast moeten ook de kosten voor de afdeling administratie mee worden gerekend."
Volgens Bos begint het bij het betrekken van medewerkers: "Wie een inventarisatie heeft gemaakt, kan een plan maken. Daarbij is het belangrijk alle medewerkers, van manager tot chauffeur, actief te betrekken. Laat medewerkers zelf keuzes maken die gevolgen voor henzelf hebben. Dan worden er meestal bewuste keuzes gemaakt."

Reisgedrag monitoren
Het is belangrijk dat er gemonitord wordt op het reisgedrag, zegt Bos: "Kijk vooral naar hoe iemand reist en wat dat kost. Het openbaar vervoer kan wel goedkoop lijken, maar samen reizen is bijvoorbeeld nog goedkoper. Soms verandert er iets in de persoonlijke situatie, zoals een verhuizing. Dat kan een wens voor ander reisgedrag opleveren."

Slimmer reizen
Er zijn veel maatregelen om slimmer te reizen: "Veel managers staan er niet bij stil, maar maatregelen om te besparen op reiskosten liggen vaak voor de hand. Laat medewerkers bijvoorbeeld meer thuiswerken. Eén dag thuiswerken per medewerker per week kan al een flinke besparing opleveren."

Carpoolen
Bos is ook een voorstander van carpoolen: "Door samen te reizen wordt het milieu minder belast en maken medewerkers maar de helft van de kosten. Ze kunnen eventueel onderling verrekenen. Uiteindelijk moeten de reizigers toch op dezelfde plaats van bestemming komen."

Parkeerplaatsen
Bedrijven zijn ook te scheutig met parkeerplaatsen, vindt Bos: "Een parkeerplaats voor iedere medewerker motiveert niet om slim te reizen. Er is immers altijd plek. Daarnaast is het ook niet kostenefficiënt. Geef liever alleen toegang aan medewerkers die carpoolen of ver weg wonen."

Voor wie niet om de auto heen kan
Wie niet om de auto heen kan, kan op een aantal manieren goedkoper reizen, weet Bos: "Voor goedkoper rijden is een driestappenplan. Dat begint allemaal bij de banden. Het is algemeen bekend dat een auto een hoger verbruik heeft bij zachte banden. Wie de banden regelmatig controleert en de bandenspanning op peil houdt, kan een besparing doen van twee tot vijf procent, als het om brandstof gaat."

Juiste uitrusting
Een auto met de juiste uitrusting betaalt zich terug: "Het is een goed idee om bijvoorbeeld snelheidsbegrenzers op de auto te plaatsen, de navigatie in te stellen op de kortste auto en overbodig gewicht uit en van de auto te halen," adviseert Bos.

Zuinig rijden
Tot slot moet de besparing toch echt bij de automobilist wegkomen: "Train de bestuurder van de auto op zuinig rijden. Denk bijvoorbeeld aan het eerder doorschakelen. Schakel het liefst tussen de 2000 en 25000 toeren. Rijd daarna met een gelijkmatige snelheid met een laag toerental, of laat de auto uitrollen in plaats van hard te remmen. Van deze manier van rijden is bewezen dat het geld oplevert."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 IT-professional staat open voor een nieuwe baan, maar wordt niet benaderd
 Tien MVO-managers op shortlist voor titel ‘MVO Manager van het Jaar 2018’
 Nederlander heeft liever geen expat als collega
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkgever verleidt starter met flexibele werktijden
 Jongeren: vrij reizen of leaseauto even belangrijk als goed pensioen
 Grip op reiskosten en declaraties kan veel beter
 Organisatie mist inzicht in reis- en declaratiegedrag werknemer
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Vertrouwen onder koppels groot op financieel vlak (1) 
E-mail marketing in tien stappen (1) 
Leaserijders worden gediscrimineerd op leeftijd en prijs (1) 
Werknemers opener dan wettelijk verplicht over medische gegevens (1) 
Een derde van de Nederlanders niet fysiek actief tijdens werkdag (1) 
Hoe we zelf ons succes saboteren (2) 
Een op de drie Nederlanders moet op eigen kosten naar het werk  (1) 
top10
Vijf tips voor de inrichting van de werkplek van de toekomst
Hoe moet ik omgaan met manipulerende mensen?
Gepland netwerkonderhoud? Zo stelt u iedereen op de hoogte
Directie laat toegevoegde waarde IT-afdeling links liggen
Werknemer schaamt zich voor de manier waarop organisatie omgaat met klanten
Salaris bij nieuwe baan voor vrouw belangrijker dan voor man
'Bedrijven moeten zich hard maken voor meer vrouwen in datawetenschap'
Grootste organisaties maken verwachtingen consument niet waar
Vrouwen fors minder benaderd door recruiters dan mannen
Steeds meer lawaai op de werkvloer
meer top 10
vacatures
meer vacatures