zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tekort IT'ers remt omzetgroei

24 mei 2017 - Ruim acht op de tien IT’ers merkt dat de arbeidsmarkt serieus aan het aantrekken is. En bijna driekwart van de IT-professionals verwacht dat er de komende jaren een ernstig tekort ontstaan aan mensen zoals zij.

Dat blijkt uit de resultaten van de AG Connect Salary Survey, die eind vorige week zijn gepresenteerd. Dit beloningsonderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd samen met Berenschot. Dit jaar vulden maar liefst 2519 IT’ers de vragenlijst volledig in.Acht op de tien IT'ers is weg bij een beter aanbod
IT-professionals in Nederland zien de toegenomen vraag naar hun expertise in de meeste gevallen echter nog niet terug in verbeterde arbeidsvoorwaarden, wat leidt tot steeds meer onvrede. Maar liefst acht op de tien IT-professionals is dan ook weg als er een beter aanbod voorbij komt. En dat kan een groot probleem worden voor veel organisaties. Zo kampt Ordina naar eigen zeggen al met een teruglopende omzet doordat vacatures steeds moeilijker ingevuld kunnen worden en personeel overstapt naar klanten, met name in de financiële dienstverlening. Ook andere IT-dienstverleners kampen met vergelijkbare problemen, blijkt uit onderzoek van AG Connect. Ook buiten de IT lopen werkgevers tegen dit probleem aan, zo schrijft de Algemene Rekenkamer in haar rapport over de e-overheid dat de Belastingdienst kampt met een personeelstekort op de IT-afdeling en dat het daardoor steeds moeilijker wordt om alle taken goed uit te voeren.

Recruiters en headhunters
Zelf actief op zoek gaan naar een baan, hoeven IT’ers vaak niet eens, want met name softwareontwikkelaars, data scientists en security-specialisten worden vaak meerdere keren per week – en soms zelfs dagelijks – benaderd door recruiters en headhunters voor een baan of klus. Als werkgevers niet snel de portemonnee trekken is de kans dus groot dat er een massale uittocht van hun IT-personeel dreigt.

Lonen IT-professionals
Gemiddeld stegen de lonen van IT-professionals die op de loonlijst staan bij IT-bedrijven de afgelopen maanden met drie procent, bij IT’ers in dienst bij bedrijven buiten de IT-sector was dit twee procent. De gemiddelde loongroei is nauwelijks hoger dan de gemiddelde loonstijging in Nederland en sectoren als de bouw en het onderwijs lieten zelfs een grotere loonstijging zien dan de IT.
Naast softwareontwikkelaars zijn het vooral IT’ers die actief zijn in de advieshoek, of op het gebied van beleid en kaderstelling die verwachten dat er binnen vijf jaar een ernstig tekort is aan mensen met hun functie. IT-managers, servicemanagers en beheerders zijn hier minder van overtuigd.

IT'ers willen verbetering zien in salaris
Overigens vinden IT’ers niet alleen salaris belangrijk in de zoektocht naar een andere baan. Het draait ook om sfeer en collegialiteit, interessante projecten en ontwikkelingsmogelijkheden. Toch antwoordt veruit de meerderheid van de ondervraagde IT’ers dat zij het komende jaar het liefst hun salaris zien verbeteren. En maar liefst een derde van de ondervraagde IT'ers is van mening dat hij minder dan marktconform verdient.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Vooral werknemers in contactberoepen ervaren grensoverschrijdend gedrag
 Werken in de agrarische sector gaat te vaak mis
 Tweedeling dreigt in top interim-markt
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Arbeidsmarkt voor IT'ers naar kookpunt
 Slechts vijf procent grote bedrijven klaar voor digitaal tijdperk
 Modernisering IT-systemen kan leiden tot omzetstijging
 IT’er eist loonsverhoging in 2017
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Veertien procent meest bezochte .nl-websites nog geen veilige verbinding (2) 
Leaserijder heeft minder te kiezen vanwege WLTP (1) 
Liever leuk werk dan hoger salaris (2) 
Oudere werknemer afgeschrikt door vacaturetekst (1) 
Vrouw bepaalt wintersportbestemming (1) 
Werknemers denken meer carrièrekansen te hebben dan ooit (1) 
Kwart Nederlanders niet met vakantie dit jaar (1) 
top10
Liever leuk werk dan hoger salaris
Oudere werknemer afgeschrikt door vacaturetekst
Ziekteverzuim kan flink omlaag door vitaliteit medewerkers te stimuleren
Werknemers denken meer carrièrekansen te hebben dan ooit
Leaserijder heeft minder te kiezen vanwege WLTP
Jongere vindt vakantieflirt op de werkvloer niet oké
'We hebben het weer naar ons zin op het werk'
Duurzame stroom wordt de norm
Op autovakantie: Nederlander onwetend over gebruik groene kaart
Tweedeling dreigt in top interim-markt
meer top 10