zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Banken duurzamer, beleid klimaat en belastingontwijking zwak

29 december 2016 - Negen Nederlandse banken verbeterden in het afgelopen jaar hun beleid op duurzaamheid. De meeste banken scoren nog wel zwaar onvoldoende voor hun beleid op klimaat. Ook de aanpak van belastingontwijking blijft zwak.

Bank-verzekeraar Aegon scoort verreweg het laagst op sociaal- en milieubeleid en op dierenwelzijn. Zo blijkt uit de nieuwe jaarupdate van de Eerlijke Bankwijzer.


Peter Ras, projectleider Eerlijke Bankwijzer: "Het is positief dat de meeste Nederlandse banken steeds beter beleid voeren op mensenrechten, arbeidsrechten en corruptiebestrijding. Ook maken een aantal banken eindelijk duidelijk dat ze iets geven om dierenwelzijn. Hier staat tegenover dat het de meeste banken ontbreekt aan ambitieus beleid om klimaatverandering en belastingontwijking, twee zeer actuele problemen, aan te pakken. Zwaar teleurstellend is de inzet van Aegon - Aegon moet in sneltreinvaart werk maken van duurzaamheid en dit wereldwijd doorvoeren."
De negen banken verbeterden in het afgelopen jaar hun beleid op duurzaamheid op in totaal 50 onderwerpen. ABN Amro en Triodos verbeterden beide hun beleid op tien onderwerpen. ING Bank op 7, SNS Bank en Van Lanschot beide op 6. Delta Lloyd, NIBC en Rabobank op drie onderwerpen. Aegon verbeterde beleid op twee onderwerpen. Van alle banken scoort Triodos het vaakst een score '10' (op acht onderwerpen) en bank-verzekeraar Aegon het vaakst een score '1' (op elf onderwerpen).

Klimaat onvoldoende
Veel bankgroepen scoren zwaar onvoldoende tot slecht op klimaat. Zo mist Rabobank beleid dat kolenwinning door de bedrijven die de bank financiert tegengaat. Met uitzondering van ASN Bank en SNS Bank zijn banken niet open over de omvang van hun aandeel in de uitstoot van broeikasgassen van bedrijven waarin ze investeren. De meeste banken hebben ook geen meetbare CO2-reductiedoelstellingen gepubliceerd voor de bedrijven waarin men investeert. Bank-verzekeraars Aegon en Delta Lloyd stellen geen eisen aan het voorkomen van CO2- intensieve oliewinning uit teerzanden.
Aegon, Delta Lloyd, ING, NIBC, Rabobank en Van Lanschot verlangen niet van oliebedrijven dat men boringen voorkomt in het kwetsbare Noordpoolgebied.

Beleid belastingontwijking zwak
Uit het beleid van banken in het tegengaan van belastingontwijking blijkt dat de meeste banken wel beleid hebben om zelf niet mee te werken aan belastingontwijking, maar dat banken tegelijkertijd nog maar weinig doen om zakelijke klanten te stimuleren om open te zijn over hun belastingbetalingen en niet mee te werken aan belastingontwijking.

Opvallende beleidsaanscherpingen
Vier banken hebben hun beleid op dierenwelzijn aangescherpt: ABN Amro, ING, Rabobank en Triodos. Zo vindt ABN Amro zeer beperkende huisvesting voor dieren (kistkalveren, legbatterijen, voerligboxen) onacceptabel, en de bank wil dat veehouders certificeren volgens bijvoorbeeld het Beter Leven keurmerk of biologisch. Zes bankgroepen hebben hun beleid aangescherpt voor elektriciteitsproductie: Delta Lloyd, ING, NIBC, SNS Bank, Triodos en Van Lanschot. ING heeft beleid ingevoerd om niet te investeren in steenkoolwinning en elektriciteitsopwekking uit steenkool, maar dit beleid is nog wel beperkt tot nieuwe kolencentrales en bedrijven die meer dan 50 procent van hun omzet uit kolen halen. Op dit punt gaat Aegon met nieuw beleid verder: Aegon sluit bedrijven uit die meer dan 30 procent van hun omzet uit steenkool halen. Positief is dat NIBC in aangescherpt beleid steenkoolwinning tegen wil gaan en van bedrijven in de energiesector verwacht dat zij landrechten van alle betrokken landgebruikers volledig respecteren.
Veel banken scoren goed op mensenrechten, arbeidsrechten en corruptiebestrijding (ABN Amro en Triodos hebben hun beleid op mensenrechten zelfs verder verbeterd). Een probleem blijft dat de meeste banken bedrijven die ze financieren nog steeds niet stimuleren om contractuele afspraken te maken met hun toeleveranciers om schendingen van mensenrechten, arbeidsrechten en corruptie in ketens aan te pakken. Zo blijven deze ketens kwetsbaar voor onrecht. Banken zouden al hun invloed in deze productieketens moeten gebruiken om deze ketens juist eerlijker te maken.
Positief is dat banken opener zijn geworden voor welke financiële diensten hun duurzaamheidsbeleid geldt. Tegelijkertijd blijkt dat veel bankgroepen helaas nog uitzonderingen maken, en dat hun sociaal en milieubeleid niet geldt voor hun vermogensbeheer.

Over de Eerlijke Bankwijzer
De Eerlijke Bankwijzer is een onderdeel van de Eerlijke Geldwijzer, een initiatief van Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX. Onderzoeken worden uitgevoerd door onderzoeksbureau Profundo. De Eerlijke Bankwijzer onderzoekt niet alleen het beleid van banken maar periodiek ook de uitvoering van bankbeleid en toepassing van internationale richtlijnen door banken in de praktijk.
 

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zes strategieën om de klantervaring te verbeteren in het digitale tijdperk
 Duurzame bedrijfsvoering heeft de toekomst
 Grootbanken steunen circulaire economie voor Nederland
 Banken moeten verandering meer laten zien
 
 
reacties
 
Dennis  |   | 
29-12-2016
 | 
16:03 uur
Mogen we van banken verwachten dat ze in een semi kapitalistisch systeem, met allerhande zaken als deze rekening houden?
We laten ze opereren in een omgeving vol tegenstrijdigheden.
Ze worden geacht geld te verdienen, worden er op afgerekend als ze bv ontslagrondes doorvoeren, maar ze moeten ook beleid voeren op gebieden als deze wat ze over het algemeen geld kost.
M  |   | 
29-12-2016
 | 
18:01 uur
@Dennis.

Natuurlijk mogen we dat verwachten.
Meer macht geeft meer verantwoordelijkheid en die macht grijpen de banken maar wat graag, dus mogen ze ook wel een beetje fatsoenlijk gedrag laten zien.

Gelukkig dat er instanties zijn die dit soort dingen onderzoeken om in dit geval banken een beetje er op te laten letten.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10