zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Team tegen pesten op de werkvloer

27 september 2016 - Vanaf volgend jaar gaat een speciaal team van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bedrijven ondersteunen bij de aanpak van pesten en ander ongewenst gedrag op de werkvloer.

Het team gaat leidinggevenden trainen, voorlichting geven en goede voorbeelden verspreiden. Minister Asscher van SZW trekt hier een half miljoen euro voor uit, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.Ongewenste omgangsvormen
Dit jaar houdt de Inspectie SZW in totaal zo’n 300 bedrijfsinspecties op ongewenste omgangsvormen, agressie, werkdruk en discriminatie. De kennis en ervaringen van de betrokken inspecteurs worden weer gebruikt om andere bedrijven te adviseren. De minister laat verder de mogelijkheid onderzoeken om bedrijven die onvoldoende werk maken de aanpak van een slecht werkklimaat, verplicht een cursus te laten volgen over gedrags- en cultuurverandering. Ook wil hij dat in toekomst elke werknemer die te maken heeft met pesten of ander ongewenst gedrag bij een vertrouwenspersoon of andere deskundige terecht kan.
 
Verdere aanpak
De afgelopen jaren heeft minister Asscher een aantal campagnes gevoerd om het onderwerp te agenderen en bespreekbaar te maken. In oktober gebeurt dat opnieuw via radiospots, sociale media en een postercampagne. Verder organiseert de minister binnenkort een bijeenkomst met vertrouwenspersonen, bedrijfsartsen, bedrijfsmaatschappelijk werkers en andere deskundigen over de verdere aanpak van ongewenst gedrag op het werk. Op basis van de uitkomsten van deze bijeenkomst overlegt de minister met de sociale partners of er aanvullende maatregelen nodig zijn.

Burn-out 
In totaal heeft een op de zes werknemers last van ongewenste omgangsvormen zoals pesten, discriminatie en seksuele intimidatie op het werk. Bij ruim een op de drie personen van deze groep werknemers leidt dit tot burn-out klachten. Dat betekent vaak extra verzuim, een slechte sfeer op het werk en verminderde betrokkenheid van werknemers.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa
 Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto
 Data science essentieel voor toekomstvaste verzekeraar
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Een op de zes werknemers heeft te maken met pesten, discriminatie of intimidatie
 Minister Asscher trapt campagne af tegen pesten op de werkvloer
 Pestgedrag op de werkvloer; hoe gaat u er mee om?
 Herkent u de vier pestsignalen?
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
27-09-2016
 | 
07:47 uur
Ik ben bang dat dit weer tot een heksenjacht gaat leiden van personeelwerkers die al snel plagerijtjes als pesten zullen gaan benoemen, wat weer leidt tot stress en verzuim bij de mensen die ze aan gaan vallen.
Heeft Asscher niets beters te doen? Bijvoorbeeld eens goed kijken naar de negatieve effecten van zijn wetten? Daardoor worden mensen pas echt getroffen.
wiers  |   | 
27-09-2016
 | 
10:07 uur
Graag wil ik deel uit maken van het team ik ben een model aan het maken om te kijken wat het verband is tussen agressie en arbeidsongevallen
John  |   | 
27-09-2016
 | 
14:01 uur
Als dit serieus wordt opgepakt, zal er een hoop ellende aan het licht komen. Bij ons in het bedrijf is dit zeker het geval en dan praat ik niet eens over mijn situatie.

Wordt tijd dat hier is serieus naar gekeken wordt. Leidinggevenden doen er beter aan om mensen te motiveren i.p.v. te demotiveren d.m.v. dwarsleggen en/of pesterijen.
wiers  |   | 
27-09-2016
 | 
16:39 uur
Leidinggevenden hebben geen benul wat agressie is en hoe het te herkennen met een a4tje tekst kun je een heel eind komenREAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa (1) 
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto (1) 
Bouw en civiele sector groeien fors  (1) 
Vrouwen overheersen mannen bij online aankopen (1) 
Een op drie werknemers shopt online tijdens werktijd (1) 
Zes inspirerende ideeën voor een geslaagd bedrijfsuitje (1) 
Hybride ZZP’ers zijn waardevolle arbeidskrachten (1) 
top10
Papieren data vaak vergeten bij nieuwe privacywet
Bent u zelfstandig, een teamspeler, hands-on en omgevingssensitief?
GDPR: geen obstakel voor gepersonaliseerde klantervaringen
Cloud-expert is de nieuwste droombaan
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa
Waardering draagt in grote mate bij aan bevlogenheid onder verpleegkundigen
Vijf tips om de juiste cloudprovider te vinden
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto
Cyberveiligheid geen prioriteit bij hoger management
Vijf essentiële aandachtspunten voor IoT-analyse
meer top 10
vacatures
meer vacatures