zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CFO’s EU positief gestemd, maar verdeeld over vluchtelingencrisis

22 december 2015 - Europese CFO's blijven optimistisch over de vooruitzichten van de economie en het eigen bedrijf. Ruim de helft zag de groei in bedrijfsproductiviteit versnellen.

En hoewel er verdeeldheid is over het wel al dan niet toelaten van meer vluchtelingen, zijn er per saldo meer financieel directeuren die juist mogelijkheden zien in de komst van migranten. Dit is één van de in het oog springende resultaten van CFO Survey Europe, wereldwijd het langstlopende kwartaalonderzoek onder CFO's, uitgevoerd door TIAS School for Business and Society (Tilburg) en Duke University (North Carolina, VS).



Economisch vertrouwen stabiel
Terwijl we in de VS en China (traditioneel de groeimotoren van de wereldeconomie) het optimisme juist zagen afnemen, houdt het opkrabbelend economisch vertrouwen onder financieel directeuren in Europa stand aan het einde van dit jaar. Zowel het aantal optimisten (42 procent) alsook het gemiddelde optimisme peil (58 op een schaal van 100) blijven beiden gehandhaafd op het niveau van het vorig kwartaal.

Eigen bedrijf
Ruim de helft van de Europese CFO's zegt ook optimistischer te zijn over de vooruitzichten van het eigen bedrijf. Bijna 55 procent van de CFO's zag in 2015 de groei in bedrijfsproductiviteit accelereren, wat in veruit de meeste gevallen wordt toegedicht aan automatisering en aanpassingen in bedrijfsprocessen. Ruim de helft geeft echter aan dat de introductie van een nieuw business model ook heeft bijgedragen aan deze groeiversnelling.
Volgens Kees Koedijk, directeur en decaan van TIAS, is dit niet zo vreemd: "Tegenwoordig is het landschap waarin bedrijven opereren continu onderworpen aan disruptieve verandering. Dat vraagt logischerwijs om vernieuwing in traditionele business modellen. Maar dat niet alleen, het vergt ook heel wat aan investeringen. Zo zegt ruim 45 procent van de CFO's dat er relatief meer geïnvesteerd moet worden om de veranderingen binnen de branche bij te kunnen benen. Daarin zit echter ook meteen een potentieel risico. Als er namelijk te weinig wordt geïnvesteerd kan dat op termijn leiden tot veroudering van (vaste) activa en productiemiddelen". 44 procent van de CFO's ziet dit nu al gebeuren waarbij ruim een derde van deze groep zelfs aangeeft dat dit een remmende werking heeft op de huidige productiviteitsgroei van hun bedrijf.

Vluchtelingenproblematiek biedt op termijn ook mogelijkheden
62 procent van de ondervraagde CFO's denkt dat de huidige vluchtelingencrisis voor Europa een grotere uitdaging vormt dan de economische crisis. Bijna 80 procent vindt dat de huidige situatie een ontwrichtende werking heeft op de sociale samenhang binnen Europa en ruim de helft denkt dat er ook spanningen ontstaan op de arbeidsmarkt, mogelijk veroorzaakt door arbeidsconcurrentie, -verdringing en loondruk. Toch gelooft zo'n 43 procent nauwelijks tot niet dat de vluchtelingencrisis een negatieve impact op de economie zal hebben, als gevolg van bijvoorbeeld stijgende overheidsuitgaven, uitkeringen en sociale kosten.
Integendeel zelfs, meer dan de helft van de financieel directeuren is ervan overtuigd dat de migrantencrisis op termijn wel degelijk mogelijkheden biedt. Zo denkt 54 procent van hen dat de economische impact juist positief kan uitpakken doordat grotere vraag kan ontstaan naar producten en diensten. Ook ziet 56 procent de potentie om met behulp van de stroom migranten de dreigende demografische uitdagingen van Europa (o.a. vergrijzing, de krimpende arbeidspopulatie en stijgende vraag naar zorg) het hoofd te bieden.

Verkeerde aanpak
Er moet hoe dan ook nog veel gebeuren. Ruim 80 procent van de CFO's is namelijk van mening dat Europese leiders de vluchtelingenproblematiek verkeerd aanpakken. De crisis moet op EU-niveau worden gecoördineerd in plaats van op nationaal niveau, zegt 85 procent. Daarnaast vindt 43 procent van de ondervraagden dat Europese landen meer vluchtelingen zouden moeten toelaten terwijl bijna 70 procent zegt dat Europese landen ook financieel meer moeten bijdragen. Ruim een derde van de bedrijven is bereid om vluchtelingen aan te nemen om daarmee ook zelf te kunnen helpen de huidige crisis te verlichten.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CFO’s EMEA moeten organisatiegezondheid op nieuwe manier meten
 CFO bezorgd over kenniskloof na vertrek babyboomers
 CFO's pessimistisch over bonus, positief over lonen
 CFO's zijn optimistisch en zetten in op baancreatie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10