zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Banenperspectief maakt Nederlandse jongeren 'Spaans benauwd'

24 september 2013 - Nederlandse jongeren schatten hun kansen op de arbeidsmarkt net zo laag in als Spaanse jongeren. Maar liefst 70 procent verwacht moeilijk of geen voltijdbaan te kunnen vinden na afronding van de studie. Het verschil met de Spaanse studenten is marginaal (71,6 procent). Duitsers, Oostenrijkers en Fransen zijn veel positiever over hun carrière-perspectieven.

Dat blijkt uit onderzoek van StudentJob. Het onderzoek werd afgenomen onder 4.172 jongeren in zes Europese landen.



Buitenproportionele angst
De angst van Nederlandse jongeren om werkloos te worden lijkt buiten proportie, aangezien de jeugdwerkloosheid hier veel lager is dan in Spanje. Volgens cijfers van Eurostat (augustus 2013) behoort Nederland met 10,4 procent namelijk tot de vier landen met de laagste jeugdwerkloosheid van Europa. Spanje is na Griekenland het land met de hoogste jeugdwerkloosheid (55,7 procent).
"Het is opvallend dat Nederlandse jongeren hun banenkans net zo negatief inschatten als de Spanjaarden", aldus Ineke Kooistra, algemeen directeur van StudentenWerk. "Vergeleken met Spanje valt onze situatie in het niet, maar voor Nederlandse begrippen hebben we te maken met een flinke jeugdwerkloosheid. Dat is erg vervelend en wordt ook breed in de pers uitgemeten. Die zeer aanwezige, voornamelijk negatieve berichtgeving zou een verklaring kunnen zijn voor de mindset van jongeren."
Vorige week werd bekend dat de jeugdwerkloosheid iets is afgenomen. Kooistra roept alle jongeren dan ook op om vooral de moed niet op te geven. "StudentenWerk heeft alleen in de afgelopen week al bijna 2.000 jongeren aan werk geholpen," zegt Kooistra. "Op dit moment hebben we nog ruim 700 vacatures openstaan, waarvan vele voor meerdere personen gelden. Blijven solliciteren en niet te kritisch zijn in deze tijd, dat is het belangrijkste!"

Hogere opleiding, minder zorgen
Hogeropgeleide studenten hebben meer vertrouwen in hun toekomstige carrière dan hun laagopgeleide studenten. 34,3 procent van de hbo'ers en 38,1 procent van de wo'ers denkt dat het moeilijk zal zijn om een baan te vinden die bij hun opleiding past. Mbo-studenten zien hun toekomst het minst rooskleurig in. Van hen vraagt ruim 45 procent zich af of zij überhaupt een baan zullen vinden zodra zij hun diploma hebben gehaald.

Duitse jongeren het meest optimistisch
In de andere Europese landen maken vooral Duitse jongeren zich niet snel dik over hun carrière. Van hen verwacht 47,4 procent snel fulltime aan de slag te kunnen. Ook hun Oostenrijkse collega's zijn positief ingesteld. Niet zo vreemd, aangezien in Duitsland en Oostenrijk de jeugdwerkloosheid het laagst is van heel Europa (met respectievelijk 7,7 en 8,7 procent). In deze landen maken de studenten zich dan ook voornamelijk zorgen, of zij wel een baan kunnen vinden die bij hun opleiding past. In Spanje en Nederland zijn jongeren overwegend bang dat zij überhaupt geen werk kunnen vinden.

Britten het meest onzeker
Jongeren uit Groot-Brittannië zijn het meest onzeker; van hen denkt nog net geen 21 procent een baan te zullen vinden. In werkelijkheid zijn twee van de tien jongeren werkloos. Kooistra: "Met name laaggeschoolde Britten zijn de dupe. Zij kunnen moeilijk een baan vinden, terwijl dit voor de hogeropgeleide Britten wat makkelijker is."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkervaring doorslaggevend bij sollicitatie jongere
 Onbetaalde stages wel degelijk nuttig
 Jonge werkzoekende langer zonder baan
 Europese jongeren laten hun carrière niet begrenzen
 
 
reacties
 
Adriana van Schalken | Payroll Works  |   | 
24-09-2013
 | 
15:16 uur
Nederlanders zijn natuurlijk van origine pessimistisch, maar in het geval van het zoeken naar een baan kan een beetje pessisme geen kwaad. Zo zullen jongeren meer werk maken van hun zoektocht naar een baan.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10