zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Veel Nederlanders staan open voor nieuwe baan, weinigen maken er werk van

9 juli 2013 - De meeste Nederlanders zijn relatief tevreden met hun werk. Toch staat ruim 40 procent van de beroepsbevolking open voor een nieuwe uitdaging. De meerderheid vindt het echter risicovol om nu van baan te veranderen en kiest voor zekerheid (67 procent). Dat blijkt uit onderzoek van Monsterboard naar mobiliteit en motivatie van de Nederlandse beroepsbevolking in 2013.

De mobiliteit op de Nederlandse arbeidsmarkt is laag. Degenen die wel openstaan voor iets anders, zijn terughoudend. Tweederde van de Nederlanders vindt het zeer risicovol om nu van baan te veranderen. Tegelijkertijd geven veel ondervraagden aan in meer of mindere mate te vrezen voor verlies van hun baan. Toch is er ook vertrouwen, want mocht het komen tot ontslag, dan verwacht 43 procent snel iets anders te kunnen vinden.



Vooral hoogopgeleiden geïnteresseerd in ander werk
Veel Nederlanders spelen met de gedachte om het roer om te gooien. Vooral wanneer de huidige baan niet meer uitdagend genoeg is of wanneer de functie niet goed (meer) aansluit bij de wensen en opleiding. Het zijn met name hoogopgeleiden (48,6 procent van ondervraagden met HBO of hoger) die relatief vaker openstaan voor een nieuwe uitdaging. Ook jongeren zijn meer dan gemiddeld geïnteresseerd in ander werk (53 procent van ondervraagden tussen de achttien en 24 jaar).

Velen bereid tot stapje terug in salaris of reistijd
De Nederlander beoordeelt zijn baan gemiddeld met een 7,4. De hoogte van het salaris speelt een rol, maar belangrijker zijn de werksfeer en de inhoud van het werk. Een derde van alle ondervraagden is actief op zoek naar iets anders. Ongeacht of men uitkijkt naar iets anders, zien ondervraagden de volgende punten voor verbetering in een mogelijke nieuwe functie: doorgroeimogelijkheden (25 procent), meer uitdaging (31 procent) en meer zekerheid (21 procent), bijvoorbeeld in de vorm van een vast contract. Een hoger salaris is de belangrijkste drijfveer (46 procent), maar is niet zaligmakend. Dat blijkt ook uit het feit dat een derde bereid is om loon in te leveren voor een nieuwe baan. Op reistijd worden de meeste concessies gedaan. Meer dan de helft van de ondervraagden wil best verder reizen voor een andere werkplek.

Aandacht voor arbeidsmarktwaarde
"Volstrekt begrijpelijk dat werkzoekenden voorzichtig zijn," zegt Gian Zandonà, Managing Director bij Monsterboard.nl. "Maar bij ons leeft sterk het gevoel dat men sneller genoegen neemt met een baan waar ze niet helemaal tevreden zijn. We zien dat veel mensen kiezen voor vastigheid, maar ook angstig zijn hun baan te verliezen. Het is belangrijk om te waken voor schijnzekerheid en alert te blijven op mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. De huidige situatie met veel concurrentie op de arbeidsmarkt is tijdelijk. Reden temeer om je bewust bezig te houden met je eigen marktwaarde. Aandacht voor kennis en vaardigheden is een must. Dat geldt ook voor werkgevers. Door ruimte te bieden aan groei en verandering zorgen zij ervoor dat ze blijven beschikken over de beste professionals."

Ga voor beter
Uit het onderzoek naar mobiliteit op de arbeidsmarkt en motivatie van de beroepsbevolking blijkt dat veel Nederlanders wel openstaan voor verandering, maar niet de eerste stap (durven) zetten. Er zijn kansen, zelfs als het economisch tegenzit. Om iedereen te inspireren om het beste uit zichzelf te halen, door te focussen op de mogelijkheden, organiseert Monsterboard komende maanden verschillende activiteiten, waaronder gratis webinars. Meer informatie: www.gavoorbeter.nl.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hogeropgeleide heeft geen vertrouwen in vinden nieuwe baan
 Veertien tips voor uw nieuwe baan
 Werkzoekende ziet het somber in
 Werkzoekenden reizen verder voor baan
 
 
reacties
 
Adriana van Schalken | Payroll Works  |   | 
9-07-2013
 | 
16:05 uur
Inderdaad niet heel erg verrassend dat weinig mensen werk maken van hun zoektocht naar een nieuwe baan. Mensen zijn toch bang om de stap te zetten en blijven in deze economische situatie toch nog even liever op hun plek zitten. Als de economie straks definitief hersteld is, ben ik erg benieuwd hoe veel mensen een nieuwe baan aannemen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10