zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De wereld is veiliger, maar instabiliteit komt dichterbij

26 maart 2013 - Op woensdag 13 maart 2013 presenteerde het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) de HCSS Strategische Monitor 2013: ‘De Toekomst in alle Staten’. Dit is een adviesrapport in opdracht van de Nederlandse regering om te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen in de internationale veiligheidsomgeving.

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp nam het rapport in ontvangst namens de opdrachtgevers, de ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie en Veiligheid & Justitie. De belangrijkste bevinding van deze studie is de volgende paradox. Overal ter wereld nemen conflicten af, maar aan de randen van Europa nemen instabiliteit en conflicten juist toe. 



Welvaartspeil
Positief is dat het aantal en de omvang van conflicten historisch gezien momenteel klein is. Democratie blijft zich als staatsvorm verspreiden en het welvaartspeil van de wereldbevolking is in de afgelopen twintig jaar ruim verdubbeld. De wereld wordt verder gekenmerkt door een grote, in de geschiedenis ongeëvenaarde, verwevenheid op politiek, economisch, ecologisch, technologisch, sociaal en cultureel vlak. 

Instabiliteit komt dichterbij
De afgelopen twee jaar is de dalende trend van conflicten echter doorbroken door het geweld in Libië, Syrië en Mali. Deze conflicten reiken tot aan de Europese buitengrenzen. Instabiliteit komt dus dichterbij. Omdat de Verenigde Staten zijn buitenlandsbeleid meer op de Grote en Indische Oceaan richt, zal Europa meer dan voorheen in haar eigen veiligheid moeten voorzien. 

Grondstoffen bepalen de agenda
Een andere belangrijke constatering is dat de komende jaren de geopolitieke agenda beheerst zal worden door grondstoffen. Dat de toegang tot grondstoffen tot belangentegenstellingen zal leiden is niet alleen een Westerse gedachte. HCSS heeft dezelfde conclusie vastgesteld op basis van Chinese, Russische en Turkse toekomststudies. Hierbij spelen de toenemende assertiviteit van Rusland en China, de ontwikkelingen rond de Europese integratie en de instabiliteit in Noord-Afrika en het Midden-Oosten een belangrijke rol. Wat gaan de machtsblokken in de huidige multipolaire wereld doen om zich te verzekeren van voldoende grondstoffen? Op welke wijze zullen zij een rol trachten te spelen in het grondstofrijke Afrika? Weet Europa zich tijdig te herpakken om een meer serieuze rol te spelen in dit globale machtsspel? 

Positieve en negatieve bewegingen
De veiligheidssituatie vertoont dus gelijktijdige positieve en negatieve bewegingen. Er is sprake van fundamentele onzekerheid over hoe de wereld zich ontwikkelt en welke kansen en bedreigingen dat voor Nederland oplevert. In het recente verleden toonden grote gebeurtenissen als de Arabische opstanden en de kernramp van Fukushima aan dat het speelveld elke dag opnieuw onvoorspelbaar is en drastisch kan veranderen. Het buitenland- en veiligheidsbeleid dat past bij de onzekere, soms volatiele veiligheidsomgeving wordt gekenmerkt door robuustheid en adaptiviteit.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Politieke risico’s voor bedrijfsleven wereldwijd afgenomen
 'Nederland niet goed beveiligd tegen cyber-terrorisme''
 Jong talent verrast grote bedrijven met oplossingen grondstoffenschaarste
 Herstellende economie zal niet leiden tot nieuwe prijshausse voor grondstoffen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10