zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Minder vraag naar bouw & infraspecialisten

18 september 2012 - In het derde kwartaal van 2012 is de vraag naar professionals op het gebied van bouw, civiel en ruimtelijke ordening (RO) gekrompen met 35 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011. Het perspectief op middellange en lange termijn blijft echter goed doordat de beroepsbevolking krimpt, de instroom bij bouwopleidingen stagneert en er een uittocht is van oudere werknemers.

Daardoor zijn er nog steeds goede toekomstmogelijkheden in de bouwnijverheidssector. Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de Bouw, Civiel & RO arbeidsmarkt, 3e kwartaal 2012’ van Joost Duffhues, competence director BCRO bij Yacht



Vacaturedaling
Voor bijna alle sectoren is de afgelopen maanden een daling van het totaal aantal gepubliceerde print en online vacatures zichtbaar vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Naast de te verwachten daling bij de sector Overheid en Zakelijke Dienstverlening (advies- en ingenieursbureaus) met respectievelijk 44 procent en 22 procent, is ook een daling in de Industrie, Zorg en Financiële Dienstverlening te zien. Opvallend is wederom een stijging van het aantal vacatures in de Energie & Telecom sector. Over de gehele linie is het aantal gepubliceerde print en online vacatures voor zowel de civiele (-22 procent), de bouw- (-25 procent) als de RO vacatures (-33 procent) gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2011. 

Wendbaarder door strategisch personeelsbeleid

Uit verschillende onderzoeken blijkt duidelijk dat bedrijven de dreigende technische personeelstekorten als een grote belemmering zien voor hun groeiambities. Duffhues: "Bedrijven moeten bedenken hoe ze kunnen blijven beschikken over de juiste kennis. Welke kennis is er momenteel in het bedrijf aanwezig en welke rol speelt die kennis in de core processen van het bedrijf? Welke kennis moet verder ontwikkeld worden om voorbereid te zijn op de toekomst en hoe borg je dat de kennis niet ongewenst de organisatie verlaat? Strategisch personeelsbeleid en kennismanagement geven op deze vragen antwoord." 

Binden van schaars talent

Het vasthouden schaars talent is een belangrijk deel van de oplossing voor veel organisaties. Joost Duffhues: "Uit recent onderzoek van Yacht naar trends en gedrag op de arbeidsmarkt (BAS) blijkt dat 50 procent van de technische professionals graag meer echte uitdaging in zijn werk wil. Dit talent kan behouden blijven door hen vooral aan nieuwe projecten te laten beginnen (39 procent) of door hen te laten starten in een zwaardere functie (dertien procent). De uitdagingen voor technici liggen in het vergroten van persoonlijke vaardigheden (40 procent), de vakinhoud (32 procent) of iets volledig nieuws (28 procent). Weet u dit te bieden, dan heeft u goede kans dat u die schaarse talenten binnen de poorten weet te houden."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Daling vacatures logistiek en inkoop
 Marketeers nauwelijks geraakt door crisis
 Groei HR vacatures zet niet door in tweede kwartaal
 Vraag naar projectmanagers houdt aan in lastige markt
 
 
reacties
 
Habrobouw  |   | 
18-04-2014
 | 
09:41 uur
Momenteel is het voor veel mensen die werkloos geworden zijn in de bouw-sector lastig om een nieuwe baan te vinden. Veel bedrijven zijn toch nog iets aan het bezuinigen en zullen pas weer mensen gaan aannemen als de economie weer aantrekt.
Henk  |   | 
27-04-2021
 | 
14:27 uur
Waar de vraag naar personeel in de bouw in 2012 nog laag was, zien we dan bedrijven vandaag de dag mensen tekort komen. Ik ben dan ook erg blij dat professionals in de bouw niet bang hoeven te zijn dat ze snel hun baan kwijt zullen raken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10