zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bouw & infra moet nu inzetten op kennisbehoud

20 maart 2012 - In de eerste maanden van 2012 is de vraag naar professionals op het gebied van bouw, civiel en ruimtelijke ordening (RO) gekrompen met twintig procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011.  Ondanks de daling van het aantal vacatures, is er sprake van een structureel en groeiend arbeidsmarkttekort. Tegelijkertijd gaat een groot aantal technici in de komende jaren met pensioen. Daarmee is kennisbehoud voor de sector een cruciaal aandachtspunt.

Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de Bouw, Civiel & RO arbeidsmarkt, 1e kwartaal 2012’ van Joost Duffhues, competence director BCRO bij Yacht.



Daling van het aantal vacatures
Voor bijna alle sectoren zie je de afgelopen maanden een daling van het totaal aantal gepubliceerde print en online vacatures vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Naast de te verwachten daling bij de sector Overheid en Zakelijke Dienstverlening (advies- en ingenieursbureaus) met respectievelijk 53 procent en zestien procent, zien we ook een duidelijke daling in de Industrie, Zorg en Financiële Dienstverlening. Opvallend is een stijging van het aantal vacatures in de Energie & Telecom sector (+35 procent). Over de gehele linie is het aantal gepubliceerde print en online vacatures voor zowel de civiele (-26 procent), de bouw- (-achttien procent) als de RO vacatures (-negen procent) gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2011. 

Arbeidsmarkttekort is structureel en groeit

Ondanks de daling van het aantal vacatures is er sprake van een structureel en groeiend arbeidsmarkttekort. Duffhues: "Overal hoor je de afgelopen weken de noodklok luiden over het tekort aan technici. Het is bekend dat de komende jaren een grote groep oudere werknemers de arbeidsmarkt verlaat en dat de huidige instroom van leerlingen in het technisch onderwijs onvoldoende is om aan de toekomstige vraag naar technici te voldoen. Volgens het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA, ‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2016’, december 2011), loopt het tekort op naar meer dan 150.000 technici. Ook de recent verschenen human capitalagenda's van de topsectoren wijzen op de dreigende personeelstekorten in de technische sector. Zij zien deze dreigende tekorten aan vakkrachten als een belemmering om hun groeiambities te realiseren. Dit alles zorgt ervoor dat het structurele arbeidsmarkttekort groeit." 

Kennisbehoud cruciaal

Daarnaast zie je ook de positie van de bouw & infra bedrijven veranderen. Joost Duffhues: "De maatschappij stelt andere eisen en de bedrijven moeten zich hieraan aanpassen. Hierdoor is er een nieuwe medewerker nodig, met andere competenties. Klantgericht, proactief, gericht op samenwerken, innovatie en duurzaamheid. Niet alleen in de toekomst, maar ook vandaag de dag al ervaart men een kloof tussen werknemers die zich aan willen of kunnen passen aan de nieuwe werkomgeving, en werknemers die dat niet willen of kunnen. Een groot aantal technici gaat in de komende jaren met pensioen. Dit roept de vraag op hoe kennis binnen het bedrijf toch behouden kan blijven en welke kennis daadwerkelijk van belang is. Is kennismanagement en kennisborging een vast onderdeel van de bedrijfsvoering?" 

Wat wil de BCRO specialist?

Uit eerder arbeidsmarktonderzoek van Yacht (BAS, 2011) bleek dat BCRO specialisten loyaal zijn. Slechts elf procent geeft aan dat een werkgever maximaal vier jaar interessant is, 32 procent geeft aan niet langer dan zes jaar bij een werkgever te willen blijven. Men blijft dus lang werken voor hun werkgever en de doorstroom op de arbeidsmarkt blijft hierdoor laag. In combinatie met vergrijzing en een lage instroom zal de schaarste dus sterker voelbaar worden. Het aantal actief zoekenden is de afgelopen maanden gelijk gebleven (tien procent). Ruim 30 procent is helemaal niet op zoek naar een nieuwe baan. Driekwart van de werknemers werkzaam in bouw, civiel of RO werkt in loondienst en twintig procent werkt als ZZP-er. Veruit de populairste branche om in te werken blijft de bouw, gevolgd door de overheid en de zakelijke dienstverlening. Uitdaging in en inhoud van het werk, salaris, werksfeer en carrièreperspectief blijven hoog scoren. De laatste baan heeft men voornamelijk via een open sollicitatie, werving & selectiebureau of detacheerder gevonden.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Werkgever moet grenzen verleggen om arbeidsmarkttekort voor te zijn'
 
 
reacties
 
Habrobouw  |   | 
17-02-2014
 | 
13:26 uur
''Tegelijkertijd gaat een groot aantal technici in de komende jaren met pensioen. Daarmee is kennisbehoud voor de sector een cruciaal aandachtspunt.''

Een probleem wat zich al een flink aantal jaren voor doet. Heel raar, gezien de mogelijkheden binnen Nederland als kennisindustrie, gaat er toch ergens wat mis...
Peter  |   | 
7-05-2021
 | 
09:41 uur
Begrijpelijk dat de bouw streeft naar kennisbehoud. Helaas zagen we dat er de afgelopen jaren meer mensen uitstroomde dan dat er bij kwamen. Hopelijk kan de bouw snel nieuwe mensen aannemen en behouden, omdat het stijgende woningtekort alleen met de bouw opgelost kan worden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10