zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Dà¡à¡g, plug-in subsidie! Export gebruikte PHEV's ruim verdubbeld

 

21 maart 2019 - De export van gebruikte plug-in hybrides is in de eerste twee maanden van dit jaar ruim verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. Dat heeft kenniscentrum VWE Automotive bekendgemaakt.

Tot dusver zijn er dit jaar al 1.875 tweedehands plug-in hybrides geëxporteerd. In 2018 waren dat er in dezelfde periode nog geen 800. Dat betekent dat de export van stekkerhybrides met 235 procent is gegroeid.



Stormloop op plug-insGestimuleerd door een lage bijtelling en andere fiscale voordelen, liep het in 2013 storm op plug-in hybrides. Dat jaar verviervoudigden de verkopen naar ruim 20.000 nieuwe auto's. Vooral de Mitsubishi Outlander PHEV en de Volvo V60 Plug-in Hybrid waren ongekend populair. Maar het toppunt was nog lang niet bereikt. In 2015 stegen de verkopen naar meer dan 40.000 nieuwe plug-in hybrides. Die explosieve groei was mede te danken aan nieuwe, relatief betaalbare modellen als de Volkswagen Golf GTE. De bijtellingsvoordelen op stekkerhybrides uit die tijd gelden echter maar 5 jaar. Dat betekent dat veel van de auto's uit de topjaren nu op de occasionmarkt komen. Steeds meer daarvan worden geëxporteerd.

Bijna de helft naar het buitenlandIn de eerste maanden van dit jaar werd 46 procent van de plug-ins geëxporteerd en ging 54 procent naar Nederlandse eindgebruikers. Onder particuliere kopers zijn de Mitsubishi Outlander en Volvo V60 favoriet. Anders dan de meeste leaserijders destijds, voelen particulieren het wél in de portemonnee als de elektrische actieradius is uitgeput. Grote kans dus, dat de occasionkopers hun plug-ins wél met grote regelmaat aan de lader hangen. Blijft onverlet dat veel van het belastinggeld dat tussen 2012 en 2015 in de vergroening van het Nederlandse wagenpark is gestoken, naar het buitenland verdwijnt.

Vijf keer zoveel Outlanders en V60'sDe lijst met gebruikte stekkerhybrides die dit jaar de grens overgingen, wordt met verve aangevoerd door de Mitsubishi Outlander PHEV. Maar liefst 893 stuks gingen naar een buitenlandse eigenaar. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog maar 149. De Volvo V60 Plug-in Hybrid is een goede tweede met 545 stuks (was 88). In beide gevallen betekent dat een vervijfvoudiging. Op ruime afstand volgen de Opel Ampera, de Toyota Prius Plug-in en de BMW i3 met range extender. Een en ander betekent dat de Mitsubishi Outlander PHEV nu zelfs in de top 3 van alle geëxporteerde auto's is beland.

België grootste marktBelgië is op dit moment de belangrijkste afzetmarkt voor tweedehands stekkerhybrides uit Nederland. Vorig jaar werd de lijst nog aangevoerd door Hongarije, een land waar nu aantrekkelijke fiscale regelingen gelden voor plug-ins.

Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Mercedes-AMG EQS 53 is een olifant. Maar wel een snelle olifant.
  Skoda voert druk op Volkswagen op met Enyaq iV Coupé
  Dit is de volledige elektrische Mercedes EQE! Denken we ...
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10