zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Moet ik verzwijgen dat ik ontslagen ben?

Door: Asha Kalijan
 
Na een slepend arbeidsconflict ben ik ontslagen. Ik ben ontslagen na een slepend arbeidsconflict. Ondanks dat het geen eigen keuze was heb ik vrede met de beslissing omdat het de deur opent naar een prettiger werksituatie zonder conflicten. Ik heb niets te verbergen en wil er ook open over communiceren zonder mijn voormalige werkgever direct in een slecht daglicht te plaatsen. Hoe doe ik dit en hoe voorkom ik dat beeldvorming rond ontslagen worden in een nieuwe werksituatie mijn positie en functioneren belemmerd.

Vraag:
Na een slepend arbeidsconflict ben ik ontslagen. Ondanks dat het geen eigen keuze was heb ik vrede met de beslissing omdat het de deur opent naar een prettiger werksituatie zonder conflicten. Ik heb niets te verbergen en wil er ook open over communiceren zonder mijn voormalige werkgever direct in een slecht daglicht te plaatsen. Hoe doe ik dit en hoe voorkom ik dat beeldvorming rond ontslagen worden in een nieuwe werksituatie mijn positie en functioneren belemmerd.

Antwoord:
Een positieve attitude ten aanzien van een nieuwe werksituatie is al een heel goed begin. Als je het conflictproces ook bewust hebt doorgemaakt, dan kun je zelfs gerichter een passende werksituatie opzoeken, die past bij je ervaring, talenten, je eigen sterke- en verbeterpunten.

Even omkijken
Je weet nu in ieder geval hoe je het niet wilt hebben. Kort omkijken is soms nodig, omdat je kunt leren van de conflictsituatie. Inzicht in de redenen van het ontstaan van het conflict en hoe jij ermee bent omgegaan zorgen er voor dat je de verantwoordelijkheid voor jouw deel accepteert en daar effectief mee omgaat. Ga dus na wat je rol is geweest in het conflict en wat je meer te weten bent gekomen over jezelf.

Conflictmanagement
Hoewel je het conflict niet terug kunt draaien, is besef van het begrip conflictmanagement in organisaties altijd handig. Binnen organisaties gaat men nog niet vaardig om met conflicten en het begrip arbeidsconflict heeft vaak een negatieve lading. Je kunt er ook anders naar kijken. Als je een conflict goed kunt managen, dan heeft het betrekking op je vermogen om voor jezelf op te komen voor wat betreft overtuigingen, opvattingen etcetera. In een conflict gaat het verder vaak om twee waarheden en het is jammer dat men alleen denkt in termen van winnen en verliezen. Juist het omgaan met verschillende waarheden binnen de doelstellingen van de organisatie en de ontwikkeling van medewerkers zorgt ervoor dat er ruimte is voor groei. Ik heb eerder het woord verantwoordelijkheid gebruikt, want als beide partijen zich verantwoordelijk zouden voelen voor de uitkomst, dan krijgt conflictmanagement een hele andere lading, waardoor een organisatie positiever kan reageren op arbeidsconflicten.

Communicatie voormalige werkgever en belemmeringen ontslag
Het is verstandig om de voormalige werkgever niet in een slecht daglicht te plaatsen bij een potentiële nieuwe werkgever. Je kunt het heel algemeen houden en bijvoorbeeld zeggen dat jullie tot de conclusie zijn gekomen dat je daar niet op je plek zat. Het is lastig om aan te geven wat je wel of niet moet zeggen, omdat het afhankelijk is van de partij die je voor je hebt. Ik zou de openheid van de communicatie doceren. Belangrijker vind ik dat je weet wat je nu zoekt, waarom het conflict was ontstaan en waarom jij er mee bent omgegaan, zoals je dat hebt gedaan. Daarmee heb je je overtuigingen en je sterke kanten te pakken. Als je daarbij je valkuilen (verbeterpunten) weet en in de gaten houdt en die wellicht ook aangeeft, dan denk ik dat je je kunt focussen op de werksituatie en organisatie die bij je past. Je kunt dan ontslag ook zien als groeimogelijkheid in plaats van als belemmering en het indien nodig, als zodanig communiceren.

Asha Kalijan

Literatuurtip
  • Leren van ontslag - Ronald Jansen

    Klik hier voor meer artikelen van Asha Kalijan.

    Klik hier voor de 25 laatst verschenen artikelen op Managersonline.nl.

    Asha Kalijan is directeur van Adimco en houdt zich op het gebied van organisatie- en persoonlijke ontwikkeling bezig met advies, implementatie en coaching. De wederzijdse invloed tussen mens en organisatie staat centraal in haar benadering. Ze coacht tevens managers bij het verbeteren van hun persoonlijke effectiviteit.

    Vraag het Asha
    Heeft u een vraag voor Asha, stuur deze in. De vraag wordt volledig anoniem en niet herleidbaar op de site geplaatst. U kunt onderstaand formulier gebruiken (naam en emailadres worden niet op de site gepubliceerd). Velden met een * zijn verplicht.

    Naam

    Emailadres * (op dit adres ontvangt u direct het antwoord van Asha)

    Vraag

     

    Gratis toegang

    Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

    Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

    GRATIS REGISTREREN
     
    Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

    E-mailadres:
    Uw persoonlijke wachtwoord:
    Wachtwoord vergeten?
  •  
     
    Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
    reacties
    Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
    ‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
    Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
    Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
    Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
    Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
    Mind your data (1) 
    top10