zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Hoe om te gaan met een dubieuze interim-manager?

Door: Asha Kalijan
 
Ik ben samen met een mannelijke compagnon een nieuw bedrijf gestart. We zijn daarbij geholpen door een interim-manager die financieel mee kon participeren, maar onbezoldigd mee ging helpen. Nu we begonnen zet deze man zich steeds meer tegen mij af. Hij plant 'strategische meetings' buiten mij om en negeert mijn vragen en opdrachten. Mijn compagnon informeert me hier gelukkig wel over. Ik heb geen zin in een conflict, maar krijg het gevoel dat hij daar wel op stuurt. Hij stuurt in ieder geval aan op tweespalt. Hoe kom ik hier uit zonder als vrouw te emotioneel te reageren?

Vraag:
Ik ben samen met een mannelijke compagnon een nieuw bedrijf gestart. We zijn daarbij geholpen door een interim-manager die financieel mee kon participeren, maar onbezoldigd mee ging helpen. Nu we begonnen zet deze man zich steeds meer tegen mij af. Hij plant 'strategische meetings' buiten mij om en negeert mijn vragen en opdrachten. Mijn compagnon informeert me hier gelukkig wel over. Ik heb geen zin in een conflict, maar krijg het gevoel dat hij daar wel op aanstuurt. Hoe kom ik hier uit zonder als vrouw te emotioneel te reageren?

Antwoord:
Het is natuurlijk prima dat je compagnon je op de hoogte brengt, maar ik denk dat hij een stap verder en een stap terug moet. Hij is geen doorgeefluik.

Rol compagnon
Zorg eerst dat je op één lijn komt te zitten met je compagnon en maak hem duidelijk hij strategische zaken niet buiten jou om kan bespreken, alleen bij hoge uitzondering. Spreek je verbazing, niet je emotie, uit over de gang van zaken. Hoe moet je dit zien? Hij kan aan de operationele man aangeven dat jij bij strategische meetings aanwezig moet zijn. Hij kan zelfs op bepaalde punten de operationele man doorverwijzen, bijvoorbeeld als het iets is wat specifiek jouw aandachtsveld is.

Je eigen rol
Spreek in de tweede plaats de interim-manager zelf aan op de punten waar hij je overslaat. Je kunt noemen, dat je het prettig zou vinden om de volgende keer uitgenodigd te worden voor ‘meetings’ als mede-eigenaar. Ook als de ‘meeting’ informeel plaatsvindt.

Rol interim-manager
Verder zullen jullie duidelijk moeten zijn over de toekomst van de interim-manager. Bespreek dat eerst met je compagnon. Hoe zien jullie hem in de organisatie verder gaan? Met wat voor mensen wil je groeien als organisatie? Het is verstandig de toekomst voor ogen te houden, waarbij je je mening over hem in de markt zeker op waarde moet schatten. Het is erg fijn dat de man in de opstartfase heeft geholpen, maar het lijkt erop dat deze man niet past in de organisatie. Je hebt je argumenten, maar toets het ook aan die van je compagnon. En het kan ook tijd zijn om te kijken of er enige vorm van vergoeding of andere beloning mogelijk is, voordat jullie definitief over zijn toekomst beslissen. Zo voldoe je aan je morele verplichting en handel je in het belang van de organisatie.

Communicatie man/vrouw
Het is herkenbaar dat vrouwen soms emotioneel en indirect communiceren. Daar is niets mis mee, maar het werkt niet altijd, vooral niet in een zakelijke setting en/of als je snel resultaat wilt bereiken. Vind een balans tussen je emotie en ‘kil’ zijn. Er is een tussenweg en dat is:
  Duidelijk zeggen dat je het niet eens bent met de gang van zaken (waarbij je de feiten benoemt);
 • vanwege jouw rol in de organisatie (dat je daarbij nu keer op keer bent overgeslagen en dat je dat niet als prettig en positief ervaart) en
 • dat je het wilt hebben over hoe jullie het anders kunnen doen (omdat dit niet goed is voor de toekomst en/of de samenwerking).
Breng dit niet op hoge poten, maar beheerst, serieus en niet al te formeel.

Mannen willen over het algemeen concreet weten wat er aan de hand is, wat je bedoelt en waar je naar toe wilt. In deze situatie is het inderdaad zaak om direct, duidelijk én aan de bal te zijn.

Asha Kalijan

Literatuurtip
 • Effectief conflicten oplossen - Maurits Barendrecht e.a.

  Klik hier voor meer artikelen van Asha Kalijan.

  Klik hier voor de 25 laatst verschenen artikelen op Managersonline.nl.

  Asha Kalijan is directeur van Adimco en houdt zich op het gebied van organisatie- en persoonlijke ontwikkeling bezig met advies, implementatie en coaching. De wederzijdse invloed tussen mens en organisatie staat centraal in haar benadering. Ze coacht tevens managers bij het verbeteren van hun persoonlijke effectiviteit.

  Vraag het Asha
  Heeft u een vraag voor Asha, stuur deze in. De vraag wordt volledig anoniem en niet herleidbaar op de site geplaatst. U kunt onderstaand formulier gebruiken (naam en emailadres worden niet op de site gepubliceerd). Velden met een * zijn verplicht.

  Naam

  Emailadres * (op dit adres ontvangt u direct het antwoord van Asha)

  Vraag

   

  Gratis toegang

  Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

  Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

  GRATIS REGISTREREN
   
  Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

  E-mailadres:
  Uw persoonlijke wachtwoord:
  Wachtwoord vergeten?
 •  
   
  Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
  Kantoor inrichten is maatwerk
  Autoverzekering: persoonsgebonden of voertuiggebonden?
  reacties
  Controleren loonstrook blijkt ingewikkeld  (1) 
  Hoeveel van uw eerste maandsalaris geeft u uit aan afval? (1) 
  Occasionmarkt 2019: online en transparant (1) 
  Werknemer heeft geen idee van bedrijfsdoelstellingen (1) 
  Wat is de beste manier om nieuwe klanten te werven? (2) 
  Welke tech-trends staan ons in 2019 te wachten? (1) 
  Smartphonegebruik achter het stuur: 94 procent vindt het onverantwoord (2) 
  top10
  'Huizenprijzen stijgen tot 2021 door, aantal woningverkopen blijft dalen'
  Controleren loonstrook blijkt ingewikkeld
  Klimaatakkoord bedreigt bedrijven in energiesector
  Helft medewerkers voelt zich niet gehoord door management
  Nuttig of tijdsverspilling: wat vindt Nederland van vergaderen?
  Hoeveel van uw eerste maandsalaris geeft u uit aan afval?
  Bezettingsgraad en verhuurtermijn huurauto’s groeit
  Occasionmarkt 2019: online en transparant
  Onbekende cyberaanval is de grootste vrees voor 2019 van IT-beslissers
  Tesla Model X is de EV van het Jaar 2019
  meer top 10