zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Hoe motiveer ik mijzelf om met mijn opleiding te starten?

Door: Asha Kalijan
 
Ik heb een leuke interessante managementfunctie bij een gemeente. Ik stuur een ondersteunende afdeling aan. Nu heb ik de kans om mij verder te ontwikkelen door middel van een kaderopleiding. Nu heb ik het studiemateriaal binnen en het lukt me maar niet om te starten. Ik zie er als een berg tegenop. maar kan niet precies omschrijven wat me nu tegenhoudt. Ik word er steeds gefrustreerder van. Hoe kan ik deze blokkade te lijf gaan?

Vraag:
Ik heb een leuke interessante managementfunctie bij een gemeente. Ik stuur een ondersteunende afdeling aan. Nu heb ik de kans om mij verder te ontwikkelen door middel van een kaderopleiding. Nu heb ik het studiemateriaal binnen en het lukt me maar niet om te starten. Ik zie er als een berg tegenop. maar kan niet precies omschrijven wat me nu tegenhoudt. Ik word er steeds gefrustreerder van. Hoe kan ik deze blokkade te lijf gaan?

Antwoord:
Ergens tegenop zien hoeft geen blokkade te zijn. Als je doel onduidelijk is, kan je motivatie laag zijn. De oplossing zit in het ondernemen van actie. Actiebereidheid genereert energie en is bepalend voor onze stemmingen en daadkracht.

Doel en motivatie
Zonder doel, heb je geen focus en leef je van moment naar moment. Die momenten bepalen je dagelijkse activiteiten. Als je doel en focus duidelijk zijn, krijg je de motivatie om tot actie te komen. Door zelf richting te geven aan je activiteiten, neemt je motivatie alleen maar toe om je doel te halen. Begin daarom met het omschrijven van je doel om je verder te ontwikkelen. Sta er ook bij stil of de studie een doel of een middel is om te bereiken wat je wilt. Als je weet wat je wilt, waarom en hoe je dat kunt bereiken, dan zul je daar tijd en moeite voor willen doen.

Time-management en discipline
Door structuur in je leven te brengen, kun je je studie inpassen in je dagelijkse routine. Structuur kun je krijgen door een planning te maken. Een planning is niet alleen maar een tijdschema, maar een algemeen plan hoe je de komende periode productief gaat aanpakken. Pas technieken van time-management toe om tot een goede indeling van je studie, werk-, en vrije tijd te komen. De discipline om op geregelde tijden te werken is over het algemeen het meest productief. Streef echter niet naar perfectionisme, maar naar een haalbaar plan, door bijvoorbeeld altijd rekening te houden met enige reservetijd om onverwachte gebeurtenissen te kunnen opvangen. Beloon jezelf na een tijd voor je discipline en resultaten.

Vraag je niet elke dag af of je het wel leuk vindt, maar ga met een zekere automatisme aan de slag. Het managen van je stemmingen en je tijd is de sleutel voor motivatie, inzet, doorzettingsvermogen en het halen van je doel.

Asha Kalijan

Literatuurtip
  • Zelfmanagement - STM Brakkee

    Klik hier voor meer artikelen van Asha Kalijan.

    Klik hier voor de 25 laatst verschenen artikelen op Managersonline.nl.

    Asha Kalijan is directeur van Adimco en houdt zich op het gebied van organisatie- en persoonlijke ontwikkeling bezig met advies, implementatie en coaching. De wederzijdse invloed tussen mens en organisatie staat centraal in haar benadering. Ze coacht tevens managers bij het verbeteren van hun persoonlijke effectiviteit.

    Vraag het Asha
    Heeft u een vraag voor Asha, stuur deze in. De vraag wordt volledig anoniem en niet herleidbaar op de site geplaatst. U kunt onderstaand formulier gebruiken (naam en emailadres worden niet op de site gepubliceerd). Velden met een * zijn verplicht.

    Naam

    Emailadres * (op dit adres ontvangt u direct het antwoord van Asha)

    Vraag

     

    Gratis toegang

    Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

    Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

    GRATIS REGISTREREN
     
    Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

    E-mailadres:
    Uw persoonlijke wachtwoord:
    Wachtwoord vergeten?
  •  
     
    Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
    reacties
    Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
    ‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
    Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
    Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
    Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
    Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
    Mind your data (1) 
    top10