zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Gezocht: Supermens M/V

Door: Aart Pijl MCM MA CMC ,   22-11-2011,   11:09 uur
 

De vraag naar sterke leiders lijkt groot. Wie gaat Europa redden? Wie ruimt de rommel op, wie pakt de rommelmakers en spelbedervers aan, wie roept Europa tot de orde? Net als Europa zitten veel organisaties zo ingewikkeld in elkaar dat het lijkt alsof alleen een superman of –vrouw de tent kan runnen. Logisch dat het een paar centen kost, maar dan heb je ook wat.

De eerste leiderschapstheorieën zijn gebaseerd op het geloof dat leiders heel bijzondere mensen zijn, geboren met speciale eigenschappen, voorbestemd om te leiden, zoals kroonprins Willem Alexander. Het is een theorie van grote mannen, vrouwen deden nog niet mee, die vooral populair was rond de 19de eeuw. Een primitief gebruik, waarvan het tegendeel inmiddels in de praktijk wel is bewezen.



Leerbaar

Wat later in de tijd wordt een leider meer beoordeeld op zijn eigenschappen en kwaliteiten en wat hij daar in de praktijk mee doet. Nu gaat het in de theorie om stijlen van leiderschap, handig voor veel managers. De eisen zijn helder, er zijn testen om te toetsen en programma's om te leren.

Variëren
In een volgende fase in de ontwikkeling van leiderschapstheorieën krijgt de omgeving een rol. Een leider is niet alleen iemand met bepaalde eigenschappen, maar vooral ook iemand die in staat is om te variëren in stijl, namelijk door die aan te passen aan de behoefte van de omgeving. Situationeel leiderschap is een goed voorbeeld van zo'n theorie. Als je als leider niet in staat bent een goede inschatting te maken van de omgeving en/of te variëren in gedrag, dan ben je maar beperkt inzetbaar.

Relaties
Toen kwamen de 'volgers' in de theorievorming om de hoek kijken. Uit onderzoek bleek dat de relatie tussen de leidinggevende en de medewerkers van cruciaal belang is. Een leidinggevende moet zorgen dat medewerkers erkenning en waardering ervaren voor hun commitment.

Nog meer
Eigenlijk komt er in iedere fase weer wat bij. Tegenwoordig moeten leiders ook het vermogen hebben om hun organisaties te veranderen. Daarbij gaat het niet alleen om het implementeren van nieuwe werkwijzen, kostenreductie en innoveren, maar leiders zijn er ook voor teamvorming, persoonlijke ontwikkeling, zingeving en het nieuwe werken.

Dienen
Om het nog wat zwaarder te maken: leiders moeten sterke mensen zijn die richting en vorm geven aan onze organisaties en medewerkers, en tegelijkertijd bestaat de verwachting dat ze dat op een dienende manier doen, met 'servant leadership'. Wat willen we nou van een leider? Alles! Maar wel op een manier dat we er geen last van hebben, en dat het ons niets kost.

Super
Niet alleen de complexiteit van onze organisaties, maar ook de eisen die we stellen aan leiders maakt dat we om supermannen en –vrouwen vragen. Wat fantastisch dat er nog steeds zoveel mensen zijn die die leidinggevende rol willen vervullen en wat doen we hen aan door zoveel en tegenstrijdige eisen te stellen!

 
 Doorsturen    5 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Aart Pijl MCM MA CMC
Expert in teamontwikkeling, organisatie verandering en leiderschapsontwikkeling. Ruim 25 jaar helpt hij leiders met het bouwen van organisaties die commitment van medewerkers en klanten verdienen. Aart is mede-oprichter van Change Company. Auteur van de gratis online Teamontwikkeling Praktijkgids.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Ron van Rijswijk  |   | 
27-11-2011
 | 
23:49 uur
Dag Aart, ik ben het eens met je waarneming maar vraag me ook af of het geen kwestie is van formulering? Als situationeel leidinggeven wat breder wordt geformuleerd ( als contextueel leiderschap ) past deze tendens dan niet beter in het huidige tijdsbeeld ? Zou het dan kunnen dat de competentie 'verbinden' ( van belangen, klanten, competenties, mensen) de belangrijkste competentie van een leidinggevende gaat worden ? De tools hiervoor - in de vorm van social media - zijn immers voorhanden.
A@rt  |   | 
28-11-2011
 | 
10:11 uur
Ha Ron, Een mooie voorspelling, gaat 'verbinden' de belangrijkste competentie van een leidinggevende worden?' We zullen het merken. Hoe je kijkt naar de huidige situatie, wat je als problemen benoemt, heeft vaak grote invloed op wat je als oplossing en antwoord geeft. Mis je verbinding, zie je overal gebrek aan verbinding, dan is 'verbinden' waarschijnlijk een antwoord. En dat is precies waar mensen verschillen, ze hebben een andere analyse en dus ook een ander antwoord. En het ene verbinden is ook niet gelijk aan het andere verbinden. Gebruik van technologie kan een versnellende factor zijn. We zien de impact om ons heen, als je het kunt en wilt zien........
Jaap Philippo  |   | 
28-11-2011
 | 
12:53 uur
Een supermens bestaat niet.
Ik begrijp het begrip wel alleen wil ik graag even benadrukken dat iedereen zijn zwakke en sterke punten heeft.
Als je maar betrouwbaar,hulpvaardig en eerlijk ben dan zit je al op de goede weg.
Een goed leider krijgt het namelijk altijd voor elkaar dat zijn volgelingen alles uit de kast halen en je ook proberen aan te vullen zal ik maar zeggen.
Het is alleen helaas nog het geval dat leiders familie zijn van de eigenaar etc.
Die zijn als kanker in je lichaam , helemaal niet goed , netaan geslaagd voor een kleine managementcursus en dat moet dan de boel runnen.
Werkt helemaal niet en het is dan vaak alleen een kwestie van tijd dat het fout gaat en meestal de werknemers oprotten en een andere baan zoeken.
Uitsluitend door ervaren mensen op de werkvloer die zo een manager voor lief nemen en gewoon hun werk uitvoeren en fouten corrigeren draait zo een bedrijf door.
De mensen die goed leiding geven zijn vaak de mensen die jarenlange ervaring in een bedrijf hebben en in rangorde net onder de manager staan en gewoon werknemer zijn.
Dus ook over Willem Alexander heb ik mijn twijfels.
Dat wordt ook al enigzins bevestigd doordat Trix nog niet aftreedt.
Weg met het koningshuis ze kosten alleen maar.
Beslissingen worden echt niet door hun genomen, de enigste beslissing die Trix ooit neemt is wanneer ze aftreed.
Ron van Rijswijk  |   | 
28-11-2011
 | 
20:06 uur
@aart
..de leidinggevende als timmerman die elk probleem met hamer en spijker wil oplossen. Je hebt gelijk: als je er op let zie je dit veel gebeuren.. Misschien wordt de belangrijkste competentie van een leidinggevende dan wel omgevingssensitiviteit ipv visie. Vanuit verschillende perspectieven naar de tijd en omgeving kijken ipv '' eenvoudigweg'' enkel toekomstvisie hebben......
Bianca de Wit  |   | 
29-11-2011
 | 
11:05 uur
Weer Ricardo Semler. Leiderschap wordt echt sterk overdreven en leiders te veel verheven.... Sommige leidinggevenden zijn gewoon verkeerd gespeld.... Pas de basisprincipes van Semler toe en een hoop gezeur kan zo naar het eeuwige archief...

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10